Αγώνας αυτοκινήτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Αγώνας αυτοκινήτων είναι ένα άθλημα που απαιτεί ιδιαίτερη επιδεξιότητα, ταχύτατα ανακλαστικά, μεγάλη κυριαρχία λόγω υπερέντασης, ενώ σ΄ όλη τη διάρκειά του δεν λείπει η «γεύση» του κινδύνου. Γενικά ανήκει στη κατηγορία των ομαδικών αθλημάτων ταχύτητας καλούμενα διεθνώς «ρέισινγ» (racing).

Το άθλημα αυτό ξεκίνησε μετά την πρώτη εμφάνιση του κινητήρα ανάφλεξης το 1887. Το 1891 τέτοιος κινητήρας τοποθετήθηκε σ΄ ένα όχημα μοντέλο Ντάιμλερ που ήταν μόλις 2 ίππων και είχε επιτυχία. Η πρώτη όμως επίσημη "κούρσα", (= πλήρης διαδρομή), ήταν εκείνη που οργανώθηκε το 1894, μεταξύ των πόλεων ΠαρίσιΡουέν που είχε την ονομασία «κούρσα ταχύτητας οχημάτων χωρίς άλογα». Στον αγώνα αυτό η μέση ιλιγγιώδης ταχύτητα ήταν 21 χλμ την ώρα !
Λίγα χρόνια μετά, το 1902 ο Ρολλς κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας φθάνοντας στην απίστευτη ταχύτητα των 101,7 χλμ. την ώρα.

Αναμφίβολα όμως το αγώνισμα αυτό άρχισε να παίρνει την έννοια του αθλήματος στην εποχή των «Γκράν Πρι», δηλαδή αγώνων από πόλη σε πόλη. Έτσι το πρώτο Γκραν Πρι οργανώθηκε το 1906 από τη Γαλλική Λέσχη Αυτοκινήτου. Το επόμενο έτος ολοκληρώθηκε και η κατασκευή των πρώτων αυτοκινητοδρομίων, ένα στην Αγγλία και ένα στις ΗΠΑ.
Από εκείνη την εποχή ουσιαστικά με την παρουσία επί τούτου και θεατών αρχίζει η ιστορία του πιο θεαματικού ίσως αθλήματος ταχύτητας.

Το άθλημα στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα το άθλημα αυτό εμφανίσθηκε σχεδόν αμέσως με τις πρώτες αγορές οχημάτων όπου οι οδηγοί, στην αρχή μεμονωμένα και ερασιτεχνικά, οδηγώντας μάλλον επιδεικτικά και φέροντας εξάρτιση Σαχάρας, μάλλον απολάμβαναν οι ίδιοι τις αμμοθύελλες που δημιουργούσαν στη παραλία του Φαλήρου. Ένας από τους πρώτους εκείνους δεινούς οδηγούς και μάλιστα με ιδιαίτερο πάθος ήταν και ο Βασιλεύς Αλέξανδρος.
Το 1924 ιδρύθηκε στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Αντώνη Σταθάτου η «Ελληνική Λέσχη Περιηγήσεως και Αυτοκινήτου», γνωστή ως ΕΛΠΑ, η οποία σύμφωνα και με το καταστατικό της ανέλαβε αφενός τον έλεγχο του αθλήματος αυτού, αφετέρου και την ανάπτυξη εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού με την οργάνωση αγώνων αυτοκινήτου κατά τα ξένα πρότυπα.

Τελικά η πρώτη εκείνη προσπάθεια άρχισε να παρουσιάζει μια υποτυπώδη κίνηση στο μεσοπόλεμο, το 1930, όπου και τ' αυτοκίνητα ήταν περισσότερα, όχι πολλά αλλά για την εποχή εκείνη πάμπολλα. Μάλιστα τότε δημιουργήθηκε και η Τροχαία. Την εποχή εκείνη στον Πειραιά τοποθετήθηκαν δύο τροχονόμοι ένας που ρύθμιζε την κυκλοφορία στο Δημοτικό Θέατρο και ένας στο λιμάνι μπροστά στον Ηλεκτρικό Σταθμό που ρύθμιζε την κυκλοφορία των οχημάτων, των πεζών, των τραμ, των ιππήλατων κάρων, των απλών καραγωγέων, των ποδηλατιστών, ακόμη και των εμπορικών αμαξοστοιχιών που μπαινόβγαιναν στο λιμάνι. Εκείνοι οι τροχονόμοι βλέποντας τ' αυτοκίνητα ήξεραν από μνήμης και τα στοιχεία των κατόχων τους! Τόσα πολλά κυκλοφορούσαν, πλην όμως η κίνηση όλων μαζί των παραπάνω δημιουργούσε προβλήματα, όπου την προτεραιότητα απολάμβαναν μόνο οι πλέον θρασείς.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]