Αγνή της Βάδης (1408-1473)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγνή της Βάδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση25  Μαρτίου 1408 ή 25  Μαρτίου 1408[1]
Θάνατος1  Ιανουαρίου 1473 ή Ιανουάριος 1473[1]
Εμπερστάινμπουργκ
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓεράρδος Ζ΄ του Χόλσταϊν-Ρέντσμπουργκ (από 1432)[2]
ΓονείςΒερνάρδος Α΄ της Βάδης[3] και Άννα του Έττινγκεν[3]
ΑδέλφιαΙάκωβος Α΄ της Βάδης

Η Αγνή, γερμ.: Agnes von Baden, von Holstein-Rendsburg (25 Μαρτίου 1408 - Ιανουάριος 1473) από τον Οίκο του Τσέρινγκεν ήταν Γερμανίδα ευγενής. Ήταν κόρη του μαργράβου του Μπάντεν-Μπάντεν και με τον γάμο της έγινε κόμισσα του Χόλσταϊν-Ρέντσμπουργκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η τέταρτη κόρη του Bερνάρδου Α΄ μαργράβου του Μπάντεν-Μπάντεν από τη δεύτερη σύζυγό του Άννα, κόρη του Λουδοβίκου ΙΑ΄ κόμη του Έτινγκεν.

Στο Έτλινγκεν στις 23 Φεβρουαρίου 1432, μνηστεύθηκε με τον Γεράρδο Ζ΄ κόμη του Χόλσταϊν-Ρέντνσμπουργκ. Ο μεγαλύτερος αδελφός της Ιάκωβος, ο νέος μάργραβος του Μπάντεν, ήταν πολύ ανυπόμονος γι' αυτόν τον γάμο, επειδή ήθελε να αποκτήσει πολιτικά πλεονεκτήματα στο Σλέσβιχ. Ο γάμος εορτάστηκε στο Μπάντεν στις 2 Ιουνίου του ίδιου έτους, αλλά ο Γεράρδος Ζ΄ επέστρεψε γρήγορα στις κτήσεις του, για να εξασφαλίσει τα σύνορά του, χωρίς επίσημη βραδιά γάμου. Επισήμως ο γάμος ολοκληρώθηκε μόνο στις 5 Οκτωβρίου.

Στις 15 Ιανουαρίου 1433 η Αγνή, έγκυος εκείνη την εποχή, έπεσε από τις σκάλες στο κάστρου Γκότορφ. Την επόμενη ημέρα γέννησε υγιή δίδυμα, τον Ερρίκο και την Αικατερίνη. Αυτό προκάλεσε έκπληξη και το σκάνδαλο άρχισε, επειδή ήταν σαφές ότι η ολοκλήρωση του γάμου και η ημερομηνία γέννησης ήταν πολύ κοντά για να παράγουν ζωντανά παιδιά.

Για να σταματήσει τις αυξανόμενες φήμες για την πατρότητά τους, τον Φεβρουάριο ο Γεράρδος Ζ΄ δήλωσε στην Αυλή του κάστρου Γκότορφ μπροστά από τους ιππότες του ότι κοιμόταν κρυφά με τον Αγνή πριν από το γάμο και ότι τότε ήταν παρθένος. Επομένως τα παιδιά ήταν δικά του και ο Ερρίκος θα μπορούσε να κληρονομήσει τις ιδιοκτησίες του. Στον καθεδρικό ναό του Σλέσβιχ και σε μία Συνέλευση, μπροστά σε κληρικούς και ευγενείς, ο Γεράρδος Ζ΄ επικύρωσε τον λόγο του, ο οποίος επιβεβαιώθηκε περαιτέρω από κυρίες, γιατρούς και μαίες της Αυλής. Το ζήτημα επιλύθηκε τελικά από τους επίσκοπους του Λύμπεκ και του Σλέσβιχ. Ο αδελφός του κόμη Aδόλφος Η΄ υποστήριξε τη δήλωση εκείνου. Όλο το σκάνδαλο έλαβε το όνομα της "καταστροφής με τα δίδυμα του Γκότορφ" (γερμ.: Zwillingssturz von Gottorf).

Ο Γεράρδος Ζ΄ υπέφερε από πνευμονική νόσο. Λίγο μετά τη δήλωση στον καθεδρικό ναό του Σλέσβιχ, η κατάστασή του επιδεινώθηκε και οι γιατροί δεν μπορούσαν να τον βοηθήσουν. Ενάντια στην ιατρική συμβουλή, η Aγνή και ο σύζυγός της ταξίδεψαν σε λουτρά στην πατρίδα της Μπάντεν. Ωστόσο στη μέση του ταξιδιού, ο Γεράρδος Ζ΄ χειροτέρευσε και στην Κολωνία αποφάσισαν να επιστρέψουν. Ο Γεράρδος Ζ΄ απεβίωσε στις 24 Ιουλίου 1433 κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής στο Έμεριχ αμ Ράιν. Τάφηκε εκεί.

Κατά την επιστροφή της στο Αμβούργο, η Aγνή έλαβε απροσδόκητα νέα: ο κουνιάδος της Aδόλφος Η΄ αρνήθηκε την είσοδό της στο Χόλσταϊν, απήγαγε τα παιδιά της και αρνήθηκε τα δικαιώματά της ως χήρας, επειδή η προίκα της δεν πληρώθηκε ποτέ και λόγω του πρόσφατου σκανδάλου για την πατρότητα των διδύμων. Χωρίς επιλογές, η Αγνή αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Μπάντεν. Δεν είδε ξανά τα παιδιά της: ο Ερρίκος πνίγηκε στον ποταμό Σλάι λίγο μετά και η Αικατερίνη εισήλθε στη μονή Πρέετς ως μοναχή. Και τα δύο παιδιά πιθανότατα δολοφονήθηκαν.

Ο αδελφός της Ιάκωβος μάργραβος του Μπάντεν υποστήριξε αρχικά έντονα τα δικαιώματά της. Ωστόσο στις 2 Ιουνίου 1436 η Αγνή μνηστεύθηκε κρυφά και παντρεύτηκε τον Χανς φον Χέβεν, πρώην θαυμαστή της. Ο Ιάκωβος, που εκείνη τη στιγμή διαπραγματευόταν έναν νέο γάμο για την αδελφή του με έναν από τους γιους του Koρράδου Ε΄ των Πιάστ δούκα της Ολεσνίτσα, εξοργίστηκε. Με εντολή του αδελφού της, το 1437 η Αγνή φυλακίστηκε ισόβια στο κάστρο του Έμπερστραϊν στο Έμπεσταϊνμπουργκ, όπου απεβίωσε τυφλή, τις πρώτες εβδομάδες του 1473.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1433 τον Γεράρδο Ζ΄ των Σάουμπουργκ κόμη του Χόλσταϊν-Ρέντσμπουρκ και είχε τέκνα:

  • Ερρίκος.
  • Αικατερίνη.

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 p4153.htm#i41528.
  2. p4153.htm#i41528. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.