Αγησίστρατος (μηχανικός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αγησίστρατος (μηχανικός)
Γέννηση1ος αιώνας π.Χ.
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότηταμαθηματικός

Ο Αγησίστρατος ήταν σπουδαίος αρχαίος Σπαρτιάτης μαθηματικός και μηχανικός. Άκμασε περί τον 2ο αιώνα π.Χ.. Υπήρξε μαθητής του Απολλωνίου του Περγαίου.

Ο Αγησίστρατος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις πολεμικές οχυρώσεις και με τις κατασκευές πολεμικών μηχανών. Συνέγραψε το έργο "Πολιορκητικές μηχανές" που αναφέρονταν χαρακτηριστικά σε "μείζονες καταπέλτες". Συγκεκριμένα ο Αγησίστρατος κατασκεύασε τον μεγαλύτερο καταπέλτη της αρχαιότητας του οποίου το δραστικό βεληνεκές βολής ακοντίου, μήκους 1,85 μ., έφθανε τα 4 στάδια, περίπου τα 750 μ., στα οποία διαπερνούσε κυριολεκτικά οποιαδήποτε ασπίδα μετά φερόμενου θώρακα πίσω απ΄ αυτή. Θεωρείται ότι το όριο αυτό καμία άλλη πολεμική μηχανή της αρχαιότητας δεν μπόρεσε να υπερβεί.
Σημειώνεται ότι σε σύγχρονη προσπάθεια ανακατασκευής αυτού του καταπέλτη με βολή βέλους 0.88 εκατ., (έναντι ακοντίου που χρησιμοποίησε ο Αγησίστρατος), το βεληνεκές δεν ξεπέρασε τα 375 μ.

Το σύγγραμμα του Αγησίστρατου δεν σώζεται. Αναφέρεται όμως το έργο του από τον μαθητή του, επίσης μαθηματικό και μηχανικό, τον Αθήναιο τον Τακτικό καθώς και από τον Ρωμαίο αρχιτέκτονα Βιτρούβιο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αθήναιος ο Τακτικός "Περί μηχανημάτων"
  • Βιτρούβιος "De Architectura" Βιβλίο VII - 160, 4
  • Κ. Γεωργακόπουλος: "Αρχαίοι Έλληνες επιστήμονες", σελ.29, εκδ. Γεωργιάδη (1995).