Αγία Ματρώνα η Χιοπολίτις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγία Ματρώνα η Χιοπολίτις
Η Αγία Ματρώνα η Χιοπολίτις
Γέννηση15ος αιώνας
Βολισσός, Χίος
ΚοίμησηΧίος
Τιμάται απόΑνατολική Ορθόδοξη Εκκλησία
Εορτασμός20 Οκτωβρίου, 15 Ιουλίου
ΠολιούχοςΧίου

Η Αγία Ματρώνα η Χιοπολίτις είναι Αγία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία τη μνήμη της εορτάζει στις 20 Οκτωβρίου και την εύρεση της κεφαλής της στις 15 Ιουλίου.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αγία Ματρώνα γεννήθηκε στο χωριό Βολισσός της Χίου κάπου στον 14ο αιώνα, με το όνομα Μαρία. Οι γονείς της, Λέων και Άννα, ήταν πολύ σεβαστοί και ευκατάστατοι Χριστιανοί.[1] Η Μαρία ήταν το μικρότερο από τα επτά παιδιά. Από τα νιάτα της έδειξε ενδιαφέρον για τον μοναχισμό. Όταν ήρθε η ώρα να κανονίσουν οι γονείς της τον γάμο της, εκείνη αρνήθηκε γιατί ήθελε να παραμείνει παρθένα. Για να αποφύγει αυτόν τον γάμο, έφυγε από τη Βολισσό και πήγε σε μια περιοχή που έβλεπε το χωριό, που λέγεται Κατάβαση, όπου υπήρχε γυναικείο μοναστήρι.[2] Οι γονείς της έψαξαν παντού για να τη βρουν και αφού την εντόπισαν, την έπεισαν να επιστρέψει στο σπίτι.[3] Η Μαρία συμμορφώθηκε με τις επιθυμίες των γονιών της, εκτός από μία - αρνήθηκε να παντρευτεί. Οι γονείς της, βλέποντας ότι επιθυμούσε ακόμη να κάνει μοναστική ζωή, της έδωσαν τη συγκατάθεσή τους να ακολουθήσει τον δρόμο του Θεού.

Όταν οι γονείς της Μαρίας πέθαναν, έδωσε μεγάλο μέρος της κληρονομιάς της στους φτωχούς και ξόδεψε το υπόλοιπο χτίζοντας ένα μοναστήρι στη συνοικία Παλαιόκαστρο της πόλης της Χίου.[4] Σε αυτό το σημείο το όνομα της Μαρίας άλλαξε σε Ματρώνα.

Η Ματρώνα ξεπέρασε τις άλλες καλόγριες στην αφοσίωση, την πνευματικότητα και την κατανόηση. Η ειλικρίνειά της έπεισε και άλλα κορίτσια να έρθουν σε αυτό το μοναστήρι και να ζήσουν τον ίδιο τύπο ζωής. Το κτίριο του ναού ήταν μικρό και έτσι η ηγουμένη συμφώνησε με το σχέδιο της Ματρώνας να το μεγεθύνει και να χτίσει κελιά για τις καλόγριες. Την όποια εναπομείνασα αγροτική γη και προσωπικά αντικείμενα είχε τα πούλησε και το μοναστήρι έχτισε ένα δημόσιο λουτρό με τα χρήματα που έλαβε, ώστε οι φτωχοί και οι ταξιδιώτες να μπορούν να κάνουν μπάνιο. Αυτά τα λουτρά ήταν πολύ συνηθισμένα αυτή την εποχή. Μετά από αυτό, η ανακαίνιση του ναού άρχισε. Όταν ολοκληρώθηκε η εκκλησία (με τη βοήθεια του Αγίου Αρτεμίου, στον οποίο ήταν αφιερωμένη), η ηγουμένη της μονής πέθανε. Στη συνέχεια οι μοναχές εξέλεξαν τη Ματρώνα ως νέα ηγουμένη. Η Ματρώνα ήταν σεβαστή σε όλη τη Χίο για την ενάρετη ζωή και την αγιότητά της. Έδειξε ελεημοσύνη στους φτωχούς και μπόρεσε να θεραπεύσει τους αρρώστους.[5]

Μετά από αυτά τα γεγονότα, η Αγία Ματρώνα οραματίστηκε τον δικό της θάνατο. Υπέφερε από μια ασθένεια για επτά ημέρες και όλες αυτές τις ημέρες συμβούλευε τις άλλες καλόγριες όπως θα συμβούλευε η μάνα τα παιδιά της. Πέθανε λίγο πριν το 1455.[5] Ετάφη στην εκκλησία του μοναστηριού, στην οποία είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της. Για να τιμήσουν το πρόσωπό της, μετά τον θάνατό της, πολλοί άνθρωποι με κάθε είδους δεινά έρχονταν στην εκκλησία και θεραπεύονταν ως εκ θαύματος.

Στο χωριό Κατάβαση κτίστηκε ναός για να τιμήσει τον τόπο όπου η Αγία Ματρώνα είχε πρωτοξεκινήσει τους πνευματικούς της αγώνες. Αργότερα χτίστηκε μια μεγαλύτερη εκκλησία και η μικρότερη χρησιμοποιήθηκε ως κοιμητήριο.

Μονή Αγίας Ματρώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιερά Μονή της Αγίας Ματρώνας κτίστηκε από τον ευγενή Ροΐδη το 1470 κοντά στο χωριό Μέσα Διδύμα. Αρχικά σκόπευε να χτίσει ένα καλοκαιρινό θέρετρο. Ωστόσο, η Αγία Ματρώνα εμφανίστηκε σε όνειρό του και τον παρακίνησε να χτίσει εκεί το μοναστήρι και οι αδερφές του Ροΐδη ήταν οι δύο πρώτες μοναχές που εγκαταστάθηκαν εκεί. Ηγούμενος της μονής επί Τουρκοκρατίας ήταν ο Όσιος Νικηφόρος ο Χίος. Ο Νικηφόρος έγραψε τους 24 Ύμνους της Αγίας Ματρώνας. Σήμερα στο μοναστήρι κατοικούν τέσσερις μοναχές. Η Ιερά Μονή γιορτάζει την εορτή της στις 20 Οκτωβρίου κάθε έτους.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Matrona of Chios στο Wikimedia Commons
Το περιεχόμενο του λήμματος βασίζεται σε Ματρώνα η Χιοπολίτις αντίστοιχο λήμμα του Orthodoxwiki, δημοσιευμένο με την GFDL. (ιστορικό).