Αγία Αικατερίνη (Γένουας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αγία Αικατερίνη Γένουας
Santa Caterina Fieschi Adorno-dipinto Giovanni Agostino Ratti.jpg
Γέννηση 1447
Γένουα, Ιταλία
Κοίμηση 1510
Γένουα, Ιταλία
Τιμάται από Καθολική Εκκλησία
Μακαριοποίηση 1675 από τον Πάπα Κλήμη Ι΄
Αγιοκατάταξη 1737 από τον Πάπα Κλήμη ΙΒ΄
Εορτασμός 15 Σεπτεμβρίου[1]
Σύμβολα χήρα
Προστάτης νύφες, άτεκνοι, δύσκολοι γάμοι, άτομα που χλευάζονται για την ευσέβεια τους, θήματα μοιχείας, θήματα απιστίας, χήρες.

Η Αγία Αικατερίνη της Γένουας (Caterina da Genova, 5 Απριλίου 1447 - 15 Σεπτεμβρίου 1510) ήταν κόρη του αντιβασιλέα της Νεάπολης Ροβέρτου Φιέσκι. Παρά την επιθυμία της, που είχε εκδηλώσει από μικρή ηλικία, να αποσυρθεί σε μοναστήρι, αναγκάσθηκε να παντρευτεί υπό την πίεση των γονιών της κάποιον ευγενή που όμως υπήρξε άσωτος και που σπατάλησε σχεδόν ολόκληρη την περιουσία της.

Απογοητευμένη από το γάμο της κατέφυγε στο μεγάλο νοσοκομείο της πατρίδας της ως νοσοκόμος. Εκεί αφοσιώθηκε στην περιποίηση των ασθενών μέχρι αυταπάρνησης και αυτοθυσίας, ιδίως κατά τις τρομερές επιδημίες της πανώλης του 1493 και του 1501 που την κατέστησαν περίφημη. Παρακολουθώντας ο σύζυγός της την δράση της μετανόησε και κατατάχθηκε κι εκείνος στο ΙΙΙ τάγμα των μοναχών του Αγίου Φραγκίσκου.

Τα συγγράμματα της Αικατερίνης της Γένουας «περί καθαρτηρίου πυρός» και του «περί του δρόμου της αγάπης υπό τον Σταυρό» μαρτυρούν μυστικοπάθεια και ανεπτυγμένη φαντασία, ιδιότητες που επιβεβαιώνονται και από το ότι υπέβαλλε σε στερήσεις, κακουχίες και ταλαιπωρίες τον εαυτό της, με την πεποίθηση ότι έτσι ευχαριστούσε τον Θεό.

Ως Αγία ανακηρύχθηκε από την Καθολική Εκκλησία το 1737, δηλαδή 227 έτη μετά τον θάνατό της και η μνήμη της καθορίσθηκε να τιμάται στις 22 Μαρτίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Administratio Patrimonii Sedis Apostolicae (2001). Martyrologium Romanum. Vatican City: Libreria Editrice Vaticana.