Αβράμιος ο Κιδυναίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιος Αβράμιος
Όσιος
Γέννησηάγνωστο
Έδεσσα Μεσοποταμίας
Κοίμηση360
Τιμάται απόΟρθόδοξη Εκκλησία
Εορτασμός29 Οκτωβρίου

Ο Όσιος Αβράμιος ο Κιδυναίος (4ος αιώνας) ήταν ασκητής από την Έδεσσα Μεσοποταμίας (ή Έδεσσα της Οσροηνής, τη σημερινή Σανλιούρφα).

Σύμφωνα με το Συναξάριο, μία εβδομάδα μετά τον γάμο του εγκατέλειψε τη σύζυγό του και κατέφυγε στην έρημο της Οσροηνής, όπου έζησε ως αναχωρητής. Η φήμη του ως πνευματικού καθοδηγητή εξαπλώθηκε σύντομα μέχρι την πρωτεύουσα, τόσο ώστε ο επίσκοπος Εδέσσης επισκέφθηκε τον Αβράμιο και του εμπιστεύθηκε τον εκχριστιανισμό των κατοίκων της κωμοπόλεως Μπεθ-Κιδυνά, οι οποίοι παρέμεναν ειδωλολάτρες. Στον ελληνικό Βίο του ασκητή, το Μπεθ-Κιδυνά αναφέρεται ως «Ταινία».[1] Μετά την επιτυχία της μεταστροφής των κατοίκων του στον Χριστιανισμό, ο Αβράμιος αποσύρθηκε και πάλι στην έρημο.

Στον έγκλειστο ασκητή κατέφυγε η ανιψιά του Μαρία, η οποία μυήθηκε από αυτόν τον ασκητικό βίο, για αυτό και ο Αβράμιος απεικονίζεται στη χριστιανική αγιογραφία και εικονογράφηση βιβλίων να διδάσκει την ανιψιά του, όπως π.χ. στο «Ιστορημένο Μηνολόγιο Οκτωβρίου» που σώζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Βιέννης).

Ο Αβράμιος ο Κιδυναίος απεβίωσε σε πολύ μεγάλη ηλικία, το έτος 360. Ανακηρύχθηκε άγιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως και η Μαρία, και η μνήμη τους εορτάζεται από κοινού[2] στις 29 Οκτωβρίου. Δεν πρέπει να συγχέεται με τον άγιο Αβράμιο ή Αβραάμ του Ροστόβ, Ρώσο αρχιμανδρίτη που εορτάζεται την ίδια ημερομηνία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Συμεών ο Μεταφραστής, PG 115, 43-78
  2. Delehaye: Synax. Ecclesiae Constantinop., έκδ. 1902, σσ. 173-176

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το ομώνυμο λήμμα στην Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Larousse-Britannica, έκδοση 2006, τόμος 1, σσ. 139-140

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]