Αβισταμένης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αβισταμένης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος3ος αιώνας π.Χ. (πιθανώς)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακυβερνήτης
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμασατράπης

Ο Αβισταμένης (Abistamenes, 4ος αι. π.Χ.) ήταν σατράπης της Καππαδοκίας[1][2], διορισμένος στη θέση αυτή από τον Μέγα Αλέξανδρο. Ο Αρριανός τον αναφέρει με το όνομα Σαβίκτας.[3]

Ο Αβισταμένης ενδέχεται να ήταν σατράπης μόνο του νότιου μέρους της Καππαδοκίας, με τον Αριαράθη Α΄ της Καππαδοκίας να κυβερνά πιθανώς το βόρειο μέρος. Ο Αβισταμένης ήταν σχεδόν με βεβαιότητα ντόπιος Καππαδόκης.[4]

Ο Αβισταμένης διαδέχθηκε τον τελευταίο σατράπη της Καππαδοκίας των Αχαιμενιδών, τον Μιθροβουζάνη, ο οποίος είχε σκοτωθεί στη Μάχη του Γρανικού το 334 π.Χ.. Αν και ο Αβισταμένης διορίσθηκε αμέσως μετά σατράπης από τον Αλέξανδρο, φαίνεται ότι δεν είχε τον πλήρη έλεγχο της Καππαδοκίας, καθώς Καππαδόκες στρατιώτες βρέθηκαν να μάχονται με τον περσικό στρατό του Δαρείου Γ΄ κατά τη Μάχη των Γαυγαμήλων το 331 π.Χ.. Ο Αβισταμένης ίσως να μη βρισκόταν πλέον καν στην εξουσία τη στιγμή εκείνη, καθώς εξαφανίζεται από τις αναφορές μετά τη Μάχη της Ισσού το 333.

Η διακυβέρνηση του Αβισταμένη αποτελούσε με βεβαιότητα μακρινό παρελθόν την ημέρα που πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος το 323, οπότε η διοίκηση ολόκληρης της Καππαδοκίας δόθηκε από τους στρατηγούς του Αλεξάνδρου στον Ευμένη.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Smith, William (1867). «Abistamenes». Στο: Smith, William. Λεξικό της ελληνικής και ρωμαϊκής βιογραφίας και μυθολογίας. 1. σελ. 3. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Δεκεμβρίου 2005. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2021. 
  2. Curtius Rufus III. 4
  3. Αλεξ. Ανάβασις, 2, 4.2: «... καταστήσας δε Καππαδοκών Σαβίκταν σατράπην αυτός [ο Μ. Αλέξανδρος] προήγεν επί τας πύλας τας Κιλικίας»
  4. Bosworth, Albert Brian (1993). Conquest and Empire: The Reign of Alexander the Great. Cambridge University Press. σελίδες 231. ISBN 0-521-40679-X. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]