Αβιζό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο όρος Αβιζό αφορά παλαιότερο τύπο πλοίου κατά χαρακτηρισμό αποστολής του (επιχειρήσεων που αναλάμβανε) και όχι κατά ναυπηγικό τύπο. Η λέξη είναι ισπανικής και ενετικής προέλευσης που σημαίνει ακρίβώς "είδηση". Επικράτησε κυρίως στο γαλλικό ναυτικό και εξ εκείνου στο άλλοτε ναυτικό μας, για το οποίο οι επίσημοι ελληνικοί όροι ήταν "απόστολο" (πλοίο) ή "αγγελιαφόρο", εκ του αγγλικού "αντβάις σιπ" που παραδόξως δεν διατηρήθηκαν.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αβιζό ήταν μικρό πλοίο ειδικά προορισμένο για μεταβίβαση ειδήσεων που δεν έπρεπε ή δεν μπορούσαν λόγω απόστασης να δοθούν δια σημάτων με σημαίες και ειδικότερα από την "μοίρα κατόπευσης" προς τη μεσοπορεία του στόλου ή τη "ναυμαχική παράταξη". Κατόπτευε δηλαδή αρκετά μίλια προ του στόλου ως εμπροσθοφυλακή του. Για τέτοιες επιχειρήσεις επιλέγονταν από την αρχαιότητα ευκίνητα ταχύπλοα σκάφη οι "κέλητες" , κατά τον μεσαίωνα οι γαλέρες και αργότερα οι ημιολίες. Από δε τον 17ο αιώνα οι πρώτες φρεγάτες και τον επόμενο αιώνα οι μυοπάρωνες, τα βρίκια μέχρι και κορβέτες.

Τα αξιομνημόνευτα αβιζό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μνημειώδες στη ναυτική ιστορία αβιζό ήταν το αγγλικό βρίκιο "Κιούριος" (= περίεργος) χάρις του οποίου επήλθε η νίκη του Τραφάλγκαρ. Άλλο επίσης περιώνυμο αβιζό ήταν η γαλλική κορβέτα "Λα Ντιλιζά" των ναυπηγών Σανέ και Οζάν (1801) που συνέχεια αμφέβαλαν για την αξιοπιστία του ημερολογίου της σε ταξίδι από το Αμβούργο στη Τζαμάϊκα λόγω της μεγάλης της ταχύτητας που ανέπτυξε. Κατά την εμφάνιση του ατμού δύο γαλλικά αβιζό είχαν τα πρωτεία. Στη μεν περίοδο του ατμού το τροχήλατο πλοίο "Εσταφέτ" και κατά δε της εφαρμογής της έλικας του Σωβάζ, το "Κορς" (= Κορσικανός) που ναυπηγήθηκε το 1842 από τον Αυγουστίνο Νορμάν.

Η τελειοποίηση όμως των ελαφρών σκαφών και ιδιαίτερα των ανιχνευτικών τύπου "σκάουτ" περιόρισε το αβιζό τόσο που ίσως αν δεν υπήρχαν τα εγκυκλοπαιδικά λεξικά να είχε ριφθεί και αυτός ο όρος στον "καιάδα" της λήθης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]