Αββάς Κωνσταντίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο Αββάς Κωνσταντίνος
ΑββάςΚωνσταντίνος.jpg
η πρώτη αυτόνομη έκδοση [1]
ΣυγγραφέαςΛυντοβίκ Αλεβύ
ΜεταφραστήςΒ. Ξένου
ΓλώσσαΓαλλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1882
Είδοςμυθιστόρημα - παιδική λογοτεχνία
Dewey Decimal843

Ο Αββάς Κωνσταντίνος (γαλλ. L'Abbé Constantin) είναι μυθιστόρημα του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα και μυθιστοριογράφου Λουδοβίκου Αλεβύ, (Ludovic Halévy), δημοσιευμένο το 1882. Το μυθιστόρημα γνώρισε μεγάλη επιτυχία εκείνη την εποχή, και έκτοτε έκανε αμέτρητες εκδόσεις. Μάλιστα, άνοιξε και την πόρτα της Γαλλικής Ακαδημίας στον συγγραφέα του, ο οποίος την πέρασε το 1884. [2]

Το 1877 διασκευάστηκε σε θεατρικό έργο, ενώ έγινε και κινηματογραφική ταινία, την περίοδο του βωβού κινηματογράφου και μάλιστα τρεις φορές - 1916 (Η.Π.Α), 1925 (Γαλλία), 1933(Γαλλία).

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας αγαθός εφημέριος, στο χωριό Λουγκβάλ, ο αββάς Κωνσταντίνος, ασκεί επί 30 χρόνια τα καθήκοντα του πνευματικού πατέρα και προστάτη των χωρικών, όταν ξαφνικά πληροφορείται ότι κληρονόμος της σεβαστής φίλης του της Μαρκησίας του Λουγκβάλ είναι μια νεαρή Αμερικανίδα, η κυρία Σκωτ, άλλοτε ηθοποιός του ιπποδρόμου και φυσικά «αιρετική», (τύγχανε Διαμαρτυρόμενη), και η οποία όμως από μια ιδιαίτερη ιδιοτροπία αγόρασε από τους πραγματικούς κληρονόμους τα κτήματα της Μαρκησίας και μαζί μ΄ αυτά σχεδόν και ολόκληρο το χωριό.
Το πολύ χειρότερο όμως ήταν ότι η αιρετική ηθοποιός που εν τω μεταξύ απέκτησε ήδη θαυμαστή της κάποιο νεαρό «γλετζέ», τον Πωλ Λαβαρδέν, αποφάσισε να εγκατασταθεί στο πύργο του Λουγκβάλ και να «δηλητηριάσει» έτσι, με το πιο ύπουλο τρόπο τα χρηστά και αγνά ήθη της τοπικής κοινωνίας των χωρικών.

Ο Αββάς Κωνσταντίνος απαρηγόρητος και απελπισμένος αναμένει τη μοιραία καταστροφή. Παρ΄ όλους όμως τους φόβους του, τελικά η μοιραία κυρία Σκωτ κατακτά και αυτόν, και μάλιστα πολύ ευκολότερα, αφού αποδεικνύεται στη συνέχεια ότι δεν είναι μόνο χαριτωμένη, ελεήμων και γενναιόδωρη αλλά συμβαίνει, κατόπιν αποκάλυψης, να είναι και Καθολική, καταγόμενη από Καθολικούς γονείς του Καναδά και όχι αιρετική όπως νόμιζαν όλοι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]