Αίνεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νόμισμα της Αίνειας, με το πορτρέτο του Αινεία. Περί το 510-480 π.Χ.

Η Αίνεια (αρχαία ελληνικά: Αἴνεια) ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην βορειοδυτική Χαλκιδική, που λέγεται ότι ιδρύθηκε από τον Αινεία, και βρισκόταν, σύμφωνα με τον Τίτο Λίβιο, απέναντι από την Πύδνα, 24 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη. Φαίνεται ότι βρισκόταν στο ακρωτήριο του Μεγάλου Εμβόλου, που σχηματίζεται στην βορειοδυτική γωνία της χερσονήσου της Χαλκιδικής, περίπου 10 γεωγραφικά μίλια από την Θεσσαλονίκη, και το οποίο μπορεί να ταυτιστεί με το ακρωτήριο Αινείον του Ψευδοσκύμνου. Η Αινεία πρέπει επομένως να βρισκόταν βορειότερα από την Πύδνα. Αποικίστηκε από τους Κορινθίους[1]. Αναφέρεται από τον Ηρόδοτο, και συνέχισε να είναι ένα σημαντικός οικισμός μέχρι την εποχή των Ρωμαϊκών πολέμων στην Ελλάδα, παρότι αναφέρεται ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού της μεταφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη, όταν αυτή ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο[2]. Η πόλη στην αρχαιότητα έκοβε δικά της νομίσματα, μερικά από τα οποία σώζονται σήμερα.

Η τοποθεσία της βρίσκεται κοντά στην σημερινή Νέα Μηχανιώνα[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Scymnus Ch. 627.
  2. Herodotus vii. 123; Strabo p. 330; Dionys. i. 49; Lycophron 1236 and Schol.; Virgil Aeneid iii. 16; Stephanus of Byzantium s. v.; Livy xl. 4, xliv. 10, 32; William Martin Leake, Northern Greece, vol. iii. p. 451.)
  3. (Αγγλικά) Lund University. «Digital Atlas of the Roman Empire». Digital Atlas of the Roman Empire. http://dare.ht.lu.se/places/31714.html.