Αίμα και Μαύρη Δαντέλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αίμα και Μαύρη Δαντέλα
Sei donne per l'assassino
Η κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΜάριο Μπάβα[1][2][3]
ΠαραγωγήΜάσιμο Πατρίτσι
Αλφρέντο Μιράμπιλε [4]
ΣενάριοΜαρτσέλο Φοντάτο
Τζουζέπε Μπαρίλα
Μάριο Μπάβα
ΙστορίαΜαρτσέλο Φοντάτο
ΠρωταγωνιστέςΚάμερον Μίτσελ[2][3], Εύα Μπάρτοκ[2][3], Φράνκο Ρέσελ[2][3], Λουτσιάνο Πιγκότσι[3], Ένζο Τσερουσίκο, Τόμας Ράινερ[2][3], Ντάντε ΝτιΠάολο, Μαίρη Άρντεν[2][3] και Μάσιμο Ρίγκι[5]
ΜουσικήΚάρλο Ρουστιτσέλι
ΦωτογραφίαΟυμπάλντο Τερτσάνο
ΜοντάζΜάριο Σεραντρέι
Εταιρεία παραγωγήςEmmepi Cinematografica
Productions Georges de Beauregard
Monachia Film
Top-Film
Produktionsgesellschaft mbH
ΔιανομήUnidis[4]
Πρώτη προβολή1964
Κυκλοφορία14 Μαρτίου 1964 (Ιταλία)
Διάρκεια86 λεπτά
Προέλευση Ιταλία
Γαλλία
Μονακό Μονακό
Δυτική Γερμανία Δυτική Γερμανία [4]
Γλώσσαιταλικά
Προϋπολογισμός$150.000
Ακαθάριστα έσοδαITL ₤123.000.000 (Ιταλία)

Το Αίμα και μαύρη δαντέλα ή Αίμα στη μαύρη δαντέλα ή 6 γυναίκες για τον δολοφόνο (ιταλικά: Sei donne per l'assassino) είναι μια ιταλική τζάλο ταινία του 1964 σε σκηνοθεσία του Μάριο Μπάβα.

Ο Μπάβα έγραψε το σενάριο μαζί με τον Τζουζέπε Μπαρίλα και τον Μαρτσέλο Φοντάτο. Πρωταγωνιστούν οι Κάμερον Μίτσελ και Εύα Μπαρτόκ. Η ιστορία αφορά την καταδίωξη και τις άγριες δολοφονίες διάφορων μοντέλων από έναν μασκοφόρο δολοφόνο, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να αποκτήσει ένα ημερολόγιο που αποκαλύπτει ένα σκάνδαλο.

Η ταινία θεωρείται ως μια από τις παλαιότερες και με μεγάλη επιρροή τζάλι ταινίες και χρησίμευσε ως στιλιστικό πρότυπο για τον αριθμό πτωμάτων στις μετέπειτα σλάσερ ταινίες της δεκαετίας του 1980. Ο Τιμ Λούκας είπε ότι η συγκεκριμένη ταινία ενέπνευσε "πλήθος σύγχρονων κινηματογραφιστών, από τον Ντάριο Αρτζέντο μέχρι τον Μάρτιν Σκορσέζε και τον Κουέντιν Ταραντίνο".[4] Το 2004, κατατάχθηκε στο νούμερο 85, στη λίστα "The 100 Scariest Movie Moments" του αμερικανικού καναλιού Bravo TV.[6]

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιζαμπέλα, ένα από τα πολλά όμορφα μοντέλα που εργάζονται σε έναν οίκο μόδας, ενώ περπατά κατά τη διάρκεια της νύχτας, δέχεται επίθεση και δολοφονείται άγρια από κάποιον άγνωστο με μια λευκή ανέκφραστη μάσκα. Η υπόθεση έχει ανατεθεί στον αστυνομικό επιθεωρητή Σιλβέστερ και ανακρίνει τον Μαξ Μορλάν, ο διευθυντής, ο οποίος διαχειρίζεται το κομμωτήριο μαζί με την ερωμένη του, την προσφάτως χήρα δούκισσα Κριστίνα Κόμο. Ο Μαξ επιβεβαιώνει ότι δεν διαθέτει καμία πληροφορία, συνεπώς δεν μπορεί να βοηθήσει τον επιθεωρητή, αλλά καθώς η έρευνα συνεχίζεται, διάφορα μυστικά του οίκου μόδας έρχονται στην επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένου της διαφθοράς, των αμβλώσεων, των εκβιασμών και των ναρκωτικών. Αποκαλύπτεται ότι η Ιζαμπέλα κρατούσε ημερολόγιο, το οποίο περιείχε λεπτομέρειες για όλες αυτές τις αμαρτίες, και ξαφνικά σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι εκεί αγχώνονται.

Η Νικόλ βρίσκει το ημερολόγιό της, και υπόσχεται να το παραδώσει στην αστυνομία, αλλά η Πέγκι καταφέρνει να της το κλέψει από την τσάντα της κατά τη διάρκεια της δουλειάς. Εκείνη τη νύχτα, η Νικόλ πηγαίνει σε μια αντικερί, της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο εραστής της, ο Φρανκ. Ωστόσο εκείνος δεν βρίσκεται εκεί και, ενώ μπαίνει μέσα, ξαφνικά αντιλαμβάνεται ότι μια μαυροφορεμένη φιγούρα την παρακολουθεί, και φαινομενικά την περίμενε να πάει εκεί. Πηγαίνει στην μπροστινή πόρτα, αλλά ο μασκοφόρος την αρπάζει από πίσω και της καρφώνει το πρόσωπο με ένα αιχμηρό γάντι, σκοτώνοντάς την αμέσως. Ο δολοφόνος ψάχνει το πτώμα και την τσάντα, προσπαθώντας να βρει το ημερολόγιο. Διαπιστώνοντας ότι δεν το έχει στην κατοχή της, ο δολοφόνος φεύγει τρέχοντας από το κατάστημα.

Έπειτα, ο δολοφόνος πηγαίνει στο διαμέρισμα της Πέγκι. Ο φονιάς της χτυπάει την πόρτα, και όταν η Πέγκι του ανοίγει, ο μασκοφόρος μπαίνει απότομα μέσα. Ο επιτιθέμενος την χαστουκίζει και τη χτυπά ανελλιπώς και εκείνη του εξηγεί ότι δεν εξακολουθεί να έχει το ημερολόγιο και ότι στην ουσία το έκαψε στο τζάκι. Όταν ο επιτιθέμενος πηγαίνει να ελέγξει το τζάκι για να δει αν η λέει την αλήθεια, η Πέγκι προσπαθεί να πάρει τηλέφωνο την αστυνομία. Οργισμένος, ο φονιάς την χτυπά ασταμάτητα στο πρόσωπο μέχρις ότου λιποθυμήσει. Έπειτα, ο επιτιθέμενος την παίρνει μαζί του, ενώ παράλληλα καταφθάνει η αστυνομία.

Η Πέγκι έχει μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία και είναι δεμένη σε μία καρέκλα. Ο δολοφόνος τη βασανίζει, απαιτώντας να μάθει που είναι το ημερολόγιο. Η γυναίκα του βγάζει τη μάσκα. Τρομοκρατείται, καθώς αναγνωρίζει το πρόσωπο, και εκείνος με τη σειρά του τη σκοτώνει αργά και βασανιστικά, πιέζοντας το πρόσωπό της στην καυτή, κόκκινη επιφάνεια του φούρνου.

Ο επιθεωρητής Σιλβέστερ πείθεται ότι ο δολοφόνος είναι ένας από τους άνδρες που εργάζονται στον οίκο μόδας, οπότε συλλαμβάνει όλους όσους πιστεύει ότι έχουν σχέση με τους φόνους. Ωστόσο, ενώ οι ύποπτοι είναι υπό κράτηση, η Γκρέτα ανακαλύπτει το πτώμα της Πέγκι κρυμμένο στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου της, και έπειτα δέχεται επίθεση και πνίγεται μέχρι θανάτου από τον δολοφόνο. Αφότου ανακαλύπτει τα πτώματα των τελευταίων θυμάτων, ο Συλβέστερ ελευθερώνει όλους τους άνδρες.

Ο Μαξ επισκέπτεται την Κριστίνα και της θυμίζει πως εκείνος συνέβαλε στη δολοφονία του άνδρα της. Η Ιζαμπέλα είχε ανακαλύψει ότι ο Μαξ είχε εμπλακεί στο έγκλημα, και άρχισε να τον εκβιάζει. Όταν ξεκίνησε να του ζητάει όλο και περισσότερα χρήματα, ο Μαξ τη δολοφονεί. Λίγο αργότερα ο Μαξ και η Κριστίνα συνειδητοποιούν ότι η Ιζαμπέλα κρατούσε ημερολόγιο, όπου αποκαλύπτει τα πάντα. Ενώ επιχειρεί να πάρει το ημερολόγιο, ο Μαξ δολοφονεί την Νικόλ και την Πέγκι. Όταν ο Μαξ και οι υπόλοιποι άντρες είναι υπό κράτηση, η Κριστίνα σκοτώνει την Γκρέτα, για να δώσει άλλοθι στον Μαξ για τις προηγούμενες δολοφονίες. Τώρα, ο Μαξ λέει στην Κριστίνα ότι χρειάζεται πάλι τη βοήθειά της και την πείθει ότι μόνο μετά από έναν φόνο θα είναι ασφαλείς. Εκείνη τη νύχτα, η πληθωρική Τίλντε πνίγεται στην μπανιέρα της από τον μασκοφόρο δολοφόνο, ο οποίος αμέσως μετά το φόνο, αφαιρεί τη μάσκα του και αποκαλύπτεται ότι είναι η Κριστίνα. Χρησιμοποιεί ένα ξυράφι για να κόψει τις φλέβες του πτώματος, ούτως ώστε να φανεί σαν αυτοκτονία. Η Κριστίνα ετοιμάζεται να φύγει από το διαμέρισμα του θύματος, όταν διακόπτεται από το χτύπημα της μπροστινής πόρτας και από τη δυνατή φωνή ενός άνδρα, που ισχυρίζεται ότι είναι αστυνομικός. Αποφασίζει, λοιπόν, να δραπετεύσει από το παράθυρο του δευτέρου ορόφου και έπειτα προσπαθεί να σκαρφαλώσει σε έναν σωλήνα, ο οποίος πέφτει πάνω της, χτυπώντας την στο έδαφος.

Αργότερα, εκείνη τη νύχτα, ο Μαξ ψάχνει το γραφείο της Κριστίνα για να βρει χρήματα και έγγραφα. Ξαφνικά, μια αιματοβαμμένη και πληγωμένη Κριστίνα μπαίνει στο δωμάτιο, κρατώντας τρεμάμενη ένα πιστόλι στραμμένο προς τον Μαξ. Ο Μαξ είναι ο υποτιθέμενος αστυνομικός που χτύπησε την πόρτα της Τίλντε και, ξέροντας ότι η Κριστίνα θα προσπαθούσε να ξεφύγει, έχει σπάσει σκόπιμα τον σωλήνα με τέτοιον τρόπο, ώστε να καταρρεύσει. Προσπαθεί να αλλάξει γνώμη στην ερωμένη του και σχεδόν καταφέρνει να της πάρει το όπλο, αλλά ξαφνικά εκείνη τον πυροβολεί και τον σκοτώνει. Η θανάσιμα τραυματισμένη Κριστίνα καταρρέει δίπλα στο πτώμα του Μαξ.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εύα Μπαρτόκ ως δούκισσα Κριστίνα Κουόμο
  • Κάμερον Μίτσελ ως Μαξ Μορλάν
  • Τόμας Ράινερ ως επιθεωρητής Συλβέστερ
  • Αριάνα Γκορίνι ως Νικόλ
  • Μαίρη Άρντεν ως Πέγκι Πέιτον
  • Λία Λάντερ ως Γκρέτα
  • Κλάουντε Ντάντες ως Τίλντε
  • Ντάντε Ντι Πάολο ως Φραν Σκάλο
  • Μάσιμο Ρίγκι ως Μάρκο
  • Φράνκο Ρέσελ ως Μαρκίς Ρίτσαρντ Μορέλ
  • Λουτσάνο Πιγκότσι ως Τσεζάρε Λατσαρίνι
  • Τζουλιάνο Ραφαέλι ως Τζάνκιν
  • Φραντσέσκα Ουνγκάρο ως Ιζαμπέλα
  • Χάριετ Μέντιν ως Κλαρίς
  • Έντσο Τσερουζίσκο ως υπάλληλος στο βενζινάδικο
  • Νάντια Άντι ως μοντέλο
  • Γκοφρέντο Ούνγκερ ως μασκοφόρος δολοφόνος [7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0058567/. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 www.fandango.com/bloodandblacklace_104607/movieoverview. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 www.filmaffinity.com/en/film212304.html. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουλίου 2016.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Lucas, Tim. Blood and Black Lace DVD, Image Entertainment, 2005, liner notes. ASIN: B000BB1926
  5. (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  6. «The 100 Scariest Movie Moments». bravotv.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουλίου 2006. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2012. 
  7. Blood and Black Lace (Booklet) (Blu-ray). Hertfordshire, UK: Arrow Films. 1964. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]