Αίγλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Αίγλη απαντάται στα:

Ελληνική Μυθολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το όνομα Αίγλη αναφέρονται πλείστες Νύμφες στην Ελληνική μυθολογία που όλες ως ιδεατές ανθρωπόμορφες έννοιες εκφράζουν χαρακτηριστικό συμβολισμό, καθόσον «αίγλη» σημαίνει λάμψη, ακτινοβόλημα, λαμπρή φήμη, μεγαλοπρέπεια, κλπ. Γνωστότερες μεταξύ αυτών των «μυθικών» ιδεομόρφων πλασμάτων ήταν:

Αστρονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αστεροειδής 96 Αίγλη (96 Aegle), που ανακαλύφθηκε το 1868.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Αίγλη ήταν ένα από τα παλαιότερα ονόματα της νήσου Σύμης της Δωδεκανήσου, που προήλθε από την Ναϊάδα σύζυγο του Ηλία.

Βοτανική - Ζωολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη βοτανική και ζωολογία αναφέρονται:

Αγιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αγιογραφία αίγλη ονομάζεται το κυκλικό φωτοστέφανο των Αγίων που μόνο για το Άγιο Πνεύμα είναι τετράγωνο.

Οπτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην οπτική αίγλη χαρακτηρίζεται η ακτινοβολία ειδικών λαμπτήρων με τα χαρακτηριστικά της αίγλης στην αγιογραφία, δηλαδή του φωτεινού περιγράμματος.

Ονομασία πλοίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσης το όνομα «Αίγλη» έλαβαν δύο Έλληνικά πολεμικά πλοία:

Ονομασία χώρων αναψυχής και ξενοδοχείων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκ της σημασίας της λέξης πολλοί χώροι αναψυχής και διασκέδασης έλαβαν κατά καιρούς αυτό το όνομα με γνωστότερο το αναψυκτήριο Αίγλη έναντι του Ζαππείου, στην Αθήνα, που έχει ιστορία πολλών δεκαετιών.

Επίσης ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα πήραν αυτή την ονομασία εκφράζοντας την Αίγλη της εκάστοτε εποχής .

  • Ξενοδοχείο "ΑΙΓΛΗ" στην Αιδηψό στη Βόρεια Εύβοια.

Το Αίγλη χτίστηκε το 1931 με σχέδια του Κύπριου Μπίρη, Πρύτανη του Πολυτεχνείου . Ήταν το πρώτο κτίριο στην Αιδηψό στο οποίο χρησιμοποιήθηκε μπετόν στο σκελετό. Πέτρα υπήρχε στην τοιχοποιία. Τα υλικά έρχονταν με καράβι από τη Χαλκίδα. Η κατασκευή του κράτησε ένα μόνο χρόνο, ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής. Κατά τον ελληνοϊταλικὀ πόλεμο το ξενοδοχείο επιτάχθηκε και έγινε νοσοκομείο κρυοπαγημάτων. Το 1941 μετατράπηκε σε αναρρωτήριο από τους Γερμανούς για στρατιώτες από τη μάχη της Κρήτης. Επίσης έγινε στρατώνας από τους Ιταλούς. Πλήθος επωνύμων ανθρώπων της πολιτικής των γραμμάτων και των τεχνών έχουν μείνει στο Αίγλη. Έχουν γυριστεί επίσης αρκετές ταινίες στους χώρους του ξενοδοχείου κατά το παρελθόν.


Εικονίδιο αποσαφήνισης
Αυτή είναι μια σελίδα αποσαφήνισης, δηλαδή μια σελίδα που δείχνει άλλες που θα είχαν το ίδιο όνομα με αυτήν.
Εάν ακολουθήσατε μια σύνδεση εδώ, μπορεί να θελήσετε να επιστρέψετε και να διορθώσετε τον σύνδεσμο για να συνδέει προς την κατάλληλη συγκεκριμένη σελίδα.