Α΄ Κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Μεξικού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ασένσο ΜΧ
Ίδρυση1994
Κατάργηση2020
ΧώραΜεξικό Μεξικό
Αριθμός ομάδων12
Επίπεδο2
ΆνοδοςΛίγα ΜΧ
ΥποβιβασμόςΛίγα Πρέμιερ
Σέριε Α
Τοπικά κύπελλαΚόπα ΜΧ
Σουπερκόπα ΜΧ
Ιστοσελίδαascensomx.net

Η Α Κατηγορία Μεξικού (ισπανικά: Ascenso MX) ήταν η δεύτερη τη τάξει κατηγορία στο επίπεδο του συστήματος ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων του Μεξικού.[1] Η πρωταθλήτρια της διοργάνωσης προβιβαζόταν στη Λίγα ΜΧ. Η ομάδα που τερμάτιζε τελεφταία υποβιβάζεται στη Σεγούντα Ντιβισιόν (τρίτη κατηγορία). Σήμερα χρηματοδοτείται από την BBVA μέσω της μεξικανικής θυγατρικής της BBVA Bancomer, και έτσι είναι επίσημα γνωστή ως Ascenso BBVA Bancomer.

Παλαιότερα γνωστό ως Πριμέρα Ντιβισιόν Α (Primera División A) το πρωτάθλημα μετονομάστηκε το 2009 σε Λίγα ντε Ασένσο (Liga de Ascenso). Το 2012 πήρε την ονομασία Ασένσο ΜΧ (Ascenso MX). Οι κύριες αλλαγές που εφαρμόστηκαν ήταν ότι οι σύλλογοι δεν χρειάζονταν πλέον αδειοδότηση από τη Μεξικανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FMF) για να προβιβαστούν και ότι η διοργάνωση δεν διεξαγόταν σε ομίλους.

Το πρωτάθλημα της Ασένσο ΜΧ αντικαταστάθηκε από το νεοσύστατο πρωτάθλημα της Λίγα ντε Εξπανσιόν ΜΧ στις 17 Απριλίου του 2020.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1994, με σκοπό τη δημιουργία ενός πρωταθλήματος, η Μεξικανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αναβάθμισε την Σεγούντα Ντιβισιόν σε Πριμέρα Ντιβισιόν Α (Ανώτερη Κατηγορία Α) για να φέρει πιο κοντά το αγωνιστικό επίπεδο στις δύο βαθμίδες, Πριμέρα και Πριμέρα Α. Το έργο υλοποιήθηκε υπό την διεύθυνση του Χοσέ Αντόνιο Γκαρσία Ροδρίγες, προέδρου της τότε κορυφαίας κατηγορίας Πριμέρα Ντιβισιόν. Οραματίστηκε στη νέα κατηγορία να ενταχθούν οι καλύτερες ομάδες της Σεγούντα και να περιλαμβάνει ομάδες από τις Ηνωμένες Πολιτείες (Λος Άντζελες Σάλσα και Σαν Χοσέ Μπλακ Χοκς εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθούν). Η FIFA αρνήθηκε την ενσωμάτωση αλλά δημιούργησε ένα νέο πρωτάθλημα με τις καλύτερες ομάδες της Σεγούντα Ντιβισιόν. Η εναρκτήρια περίοδος 1994-95 ξεκίνησε με 15 ομάδες: Ακαπούλκο, Ατλέτικο Σελάγια, Ατλέτικο Σαν Φρανσίσκο, Ατλέτικο Γιουκατάν, Καϊμάνες ντε Ταμπάσκο, Κόρας ντε Τέπιτς, Γκάλος ντε Αγουασκαλιέντες, Αλκόνες ντε Κερέταρο, Ιντερ Τιχουάνα, Ιραπουάτο, Ρομπεσέρος ντε λα Πιεδάδ, Μάρτε, Πατσούκα, Σαν Λουίς και Σακατεπέκ. Η Κόμπρας ντε Σιουδάδ Χουάρες αρνήθηκε να συμμετάσχει λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Το 2006, ο αριθμός των ομάδων αυξήθηκε από 20 σε 24 και χωρίστηκαν γεωγραφικά σε δύο ομίλους για τους προκριματικούς αγώνες (Α και Β).

Το 2009, οι σημαντικές αλλαγές ήταν: η αλλαγή ονομασίας από Πριμέρα Ντιβισιόν σε Λίγα ντε Ασένσο. Το πρωτάθλημα μειώθηκε σε 17 ομάδες και οι όμιλοι καταργήθηκαν. Η Απερτούρα 2010 είχε 18 ομάδες που συμμετείχαν. Το 2012 το πρωτάθλημα μετονομάστηκε σε Ασένσο ΜΧ. Το 2013 η Αλεμπρίχες ντε Οαχάκα ήταν η 16η ομάδα της Ασένσο ΜΧ. Η Αλεμπρίχες σχηματίστηκε εν μέρει με την ενοποίηση της Τεκαματσάλκο της Σεγούντα Ντιβισιόν, η οποία είχε κερδίσει την άνοδο στην Ασένσο ΜΧ το 2012, αλλά δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις υποδομής που είχε θέσει η Μεξικανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Τον Αύγουστο του 2013, η Σακατεπέκ προβιβάστηκε στην Ασένσο ΜΧ στη θέση της υποβιβασμένης Πούμας Μορέλος.[2]

Στο διάστημα 2011-2016, καμία ομάδα δεν υποβιβάστηκε στη Σεγούντα Ντιβισιόν. Στις 6 Ιουνίου του 2016, επέστρεψε με υποβιβασμό στη Σεγούντα Ντιβισιόν για την περίοδο 2016-17. Λόρος και Μουρχιέλαγος υποβιβάστηκαν τις επόμενες δύο περιόδους. Την περίοδο 2018-19, η Ταμπίκο Μαδέρο τερμάτισε τελευταία στον βαθμολογικό πίνακα και υποβιβάστηκε, αλλά παρέμεινε στην Ασένσο ΜΧ.

Στις 13 Απριλίου, ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής LIGA MX / ASCENSO MX, Ενρίκε Μπονίγια, ανακοίνωσε τον τερματισμό της υπόλοιπης περιόδου της Κλαουούρα 2020. Οι δύο λόγοι ήταν η υγειονομική κρίση και η έλλειψη οικονομικών πόρων του πρωταθλήματος. Τα πρωταθλήματα υποδομών Κ17 και Κ20 όπως και το πρωτάθλημα γυναικών Λίγα ΜΧ Φεμενίλ βρίσκονταν επίσης σε επισφαλή θέση.[3]

Σύλλογοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 2019–20 μετείχαν 14 σύλλογοι.[4] Ωστόσο, στην Κλαουσούρα 2020 μετείχαν μόνο 12 ομάδες μετά τη διάλυση των Πότρος ΟΑΕΜ και Λόρος.

Χορηγία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η BBVA México ήταν ο χορηγός του πρωταθλήματος και χρησιμοποιούσε την επωνυμία Ascenso BBVA MX. Η επίσημη μπάλα του αγώνα κατασκευαζόταν από τη Voit.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Nace la Liga de Ascenso». www.femexfut.org.mx. 22 Ιουνίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2009. 
  2. «Nacen los Guerreros de Oaxaca :: Deportes». televisadeportes.esmas.com. 
  3. «Ascenso MX da por terminado el C2020 por falta de recursos ante el coronavirus». mediotiempo.com. 
  4. Die 18 Mannschaften in der Liga de Ascenso 2010/11 Αρχειοθετήθηκε 2012-03-24 στο Wayback Machine. (Spanish; retrieved on May 27, 2010)

Eξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]