Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών
Ίδρυση1997
ΈδραΑθήνα, Ελλάδα
Μέλη2,000
Ιστότοποςhttp://www.ysee.gr/
Από την τελετή του ΥΣΕΕ για την εαρινή ισημερία 2016 σε αρχαίο Ιερό της Θεάς Αρτέμιδος στην Πελοπόννησο.

Το Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών, εν συντομία ΥΣΕΕ, ιδρύθηκε το 1997 με σκοπό την ηθική υπεράσπιση και παλινόρθωση της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας [1] στην νεοελληνική κοινωνία. Από την ίδρυσή του έως σήμερα, το ΥΣΕΕ έχει εκδώσει περισσότερες από 300 ανακοινώσεις διαμαρτυρίας με στόχο την υλοποίηση του συλλογικού θρησκευτικού δικαιώματος όσων ασπάζονται την Ελληνική Εθνική Θρησκεία και έχει επίσης πραγματοποιήσει περισσότερες από 800 τελετές και εκπαιδευτικές διαλέξεις και σεμινάρια.

Ο οργανισμός υπολογίζει τα ενεργά μέλη περί τα 2.000. Στόχος του ΥΣΕΕ είναι η θεσμική αναγνώριση της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας ως ζωντανό τμήμα της εθνικής παράδοσης [2], ενώ με πρόσφατο νόμο που ψήφισε το Ελληνικό Κράτος διεκδικεί επίσης και την στενότερη νομική αναγνώρισή της, με χορήγηση σε αυτήν θρησκευτικού νομικού προσώπου που παλαιότερα δεν προέβλεπε η ελληνική νομοθεσία. Στις 24 Φεβρουαρίου 2007 η Ελληνική Εθνική Θρησκεία κατέστη «γνωστή» κατά την έννοια που αποδίδει το Σύνταγμα (δεκτή στα ληξιαρχεία, έγκυροι θρησκευτικοί γάμοι, κ.λπ.) έπειτα από χορήγηση από τις αρμόδιες αρχες αδείας ιδρύσεως και λειτουργίας λατρευτικού χώρου στην Αθήνα[3].

Το ΥΣΕΕ είναι ιδρυτικό μέλος του «Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Εθνικών Θρησκειών» («European Congress of Ethnic Religions», ECER) [4], του οποίου την 7η διοργάνωση φιλοξένησε στην Αθήνα το 2004, συμμετείχε δε και σε προγράμματα δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των διακρίσεων.

Εκτός Ελλάδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2009 μέλη του ΥΣΕΕ στις Η.Π.Α. ίδρυσαν το ΥΣΕΕ Αμερικής (Hellenic Council YSEE of America), οι ιερείς του οποίου έχουν αναγνωριστεί από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Το ΥΣΕΕ Αμερικής έχει έδρα στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, όπου ζουν πάρα πολλοί ομογενείς. Από το 2016 υπάρχει επίσημο παράρτημα του ΥΣΕΕ και στην Κύπρο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://ysee.gr/download/YSEE-THEOLOGIA-KAI-PRAXIS.pdf
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2016. 
  3. ΑΔΑ:Ω76Α4653ΠΣ-94Ξ
  4. http://ecer-org.eu Η ιστοσελίδα του ECER

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]