Όσιος Παΐσιος (Παναγής Μπασιάς)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η εικόνα και η κάρα του Όσιου Παναγή Μπασιά στο ναό Αγίου Νικολάου Μηνιατών-Αναλήψεως

Ο Όσιος Παΐσιος- Παναγής Μπασιάς (1801-1888) είναι άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το κοσμικό του όνομα ήταν Παναγής Μπασιάς, όνομα με ο οποίο είναι επίσης γνωστός και ήταν γόνος της οικογένειας Τυπάλδου Μπασιά.  Γεννήθηκε στο Ληξούρι το 1801 από ευσεβείς γονείς, τον Μιχαήλ και τη Ρεγγίνας  το γένος Δελλαπόρτα.[1]  Έλαβε σημαντική μόρφωση ελληνική και θεολογική, και μιλούσε τη Γαλλική,  την Ιταλική και γνώριζε και την Λατινική. Έγινε δημόσιος διδάσκαλος αλλά παραιτήθηκε όταν οι Άγγλοι πίεζαν τους Κεφαλλονίτες  και δίδασκε κατ' οίκον.

Απόφαση για αφιέρωση στον μοναχικό βίο.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το  1827 αποφασίζει να εγκαταλείψει τον κοσμικό βίο και να μεταβεί στη βραχονησίδα Δίας που βρίσκεται νότια της Κεφαλονιάς όπου επάνω της υπάρχει Ιερά Μονή για να μονάσει, μάλλον για να ησυχάσει από τα κοσμικά αλλά και από τη διωκτική μανία των Άγγλων κατακτητών του νησιού.

Το 1828 επιστρέφει στη γενέτειρα του όπου θα διδάξει σε ιδιωτικά σχολεία και επειδή εκείνη την εποχή αγγλικανικές ορθολογιστικές ροπές θέλουν να επηρεάσουν τους Κεφαλλήνες και να αναδείξουν το πνεύμα της Δύσης ο παπά Μπασιάς στάθηκε διαφωτιστής δάσκαλος και οι δεσμοί του με άλλες θεολογικές προσωπικότητες κράτησαν με τη στάση και τη διδασκαλία τους την Ορθοδοξία.[2]

Η χειροτονία του Οσίου Παναγή Μπασιά και το χάρισμα.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1836 χειροτονήθηκε  από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Κεφαλληνίας Παρθένιο  Μακρή,  διάκονος και πρεσβύτερος.  Από τότε η ζωή του όλη αφιερώθηκε στη διακονία τη λατρεία και στην υπηρεσία των Χριστιανών. Κήρυξε  τον λόγο του Θεού. Ως λειτουργός,  ασκητικός, εξομολόγος διακριτικός,  προσείλκυσε την αγάπη των χριστιανών.  Έλαβε από τον Θεό το χάρισμα της προφητείας και συμβούλευε κατάλληλα.  Είχε και προορατικό χάρισμα.  Πούλησε τα υπάρχοντα του και τα μοίρασε στους φτωχούς.  Ο ίδιος φιλοξενούνταν στην οικία συγγενικού του προσώπου του Ιωάννου Νικ. Γερουλάνου. Διετέλεσε εφημέριος της Ιεράς Μονής Αγίου Σπυρίδωνος Πλατύ Γιαλού Ληξουρίου μέχρι και τον θάνατό του.  Πιεζόμενος από ασθένειες κατά καιρούς υπέμεινε αυτές με υπομονή όπως ο Απόστολος Παύλος.

Η κοίμηση του Αγίου Παπα - Μπασιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκοιμήθη  την 7ην Ιουνίου 1888 στο Ληξούρι σε ηλικία 88 ετών και πλήθος κόσμου πήγαινε να προσκυνήσει για τελευταία φορά το σώμα του Ετάφη στον χώρο του Αγίου Σπυρίδωνος Ληξουρίου από όπου και έγινε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του υπήρξε μεγάλο γεγονός , των οποίων η ευωδία επιβεβαίωσε την αγιότητά του.

Η μνήμη του εορτάζεται στις 7 Ιουνίου , ημέρα της οσιακής κοίμησής του. Τα χαριτόβρυτα λείψανά του φυλάσσονται στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Ληξουρίου και έγινε στις 6 Ιουνίου 1976 μ.Χ. και η Αγιοκατάταξή του έγινε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με Πατριαρχική και Συνοδική Απόφάση την 4η Φεβρουαρίου 1986[3]

Λειτουργικά κείμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κάρα του παπά-Μπασιά

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Ληξουρίου τὸν γόνον, Ἱερέων τὸ καύχημα, τῆς Κεφαλληνίας φωστῆρα νεοφανῶς ἀνατείλαντα, ὑψήσωμεν ἐν ὕμνοις Παναγήν, τὸν μύστην τῆς Τριάδος τῆς σεπτῆς, ἐμφανῶς κεκοσμημένον προφητικῶ τοῦ Πνεύματος χαρίσματι, διὸ τὸν δοξάσαντα αὐτὸν λαμπρῶς ἀντιδοξάσωμεν, ἶνα εὔρωμεν χάριν καὶ πταισμάτων τὴν συγχώρησιν.

Κοντάκιον[4]

Ἦχος πλ. γ’. Ἡ Παρθένος σήμερον.

Χαρμοσύνοις άσμασι , Κεφαλληνία η νήσος , συγκαλείται σήμερον των φιλεόρτων τα πλήθη, έρεισμα της Εκκλησίας ανευφημήσαι , σέμνωμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γαλανός, Γεράσιμος Σωτηρίου. Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ ο εκ Κεφαλληνίας. Αργοστόλι Κεφαλονιάς: ΛΗΞΟΥΡΙ 2017. ISBN 9789609306546. 
  2. Γαλανός, Γεράσιμος Σωτηρίου. Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ ο εκ Κεφαλληνίας παπά- Μπασιάς. Αργοστόλι Κεφαλονιάς: ΛΗΞΟΥΡΙ 2017. ISBN 9789609306546. 
  3. «Ορθόδοξος Συναξαριστής :: Αρχική σελίδα». www.saint.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  4. «.: KefaloniaMagazine.gr :. Πλήρης και αντικειμενική ενημέρωση». Kefalonia Magazine. 23 Σεπτεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]