Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όσβαλντ Σεμερένι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όσβαλντ Σεμερένι
Γέννηση7 Σεπτεμβρίου 1913
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Θάνατος29 Δεκεμβρίου 1996 (83 ετών)
Φράιμπουργκ, Γερμανία
ΕθνικότηταΟυγγαρία
ΥπηκοότηταΜεγάλη Βρετανία, Ουγγαρία
ΣπουδέςEötvös Loránd University (Βουδαπέστη), Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg (Χαϊδελβέργη)
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςσυγκριτική γλωσσολογία, ετυμολογία
Ιδιότηταγλωσσολόγος, Ινδοευρωπαϊστής, ετυμολόγος και διδάσκων πανεπιστημίου
Ακαδημαϊκός τίτλοςκαθηγητής

Ο Όσβαλντ Σεμερένι (πλήρες όνομα Όσβαλντ Γιάνος Λάγιος Σεμερένι ή Όσβαλντ Τζον Λιούις Σεμερένι: ουγγρ. Oswald János Lajos Szemerényi, Λονδίνο 1913 - Φράιμπουργκ 1996) ήταν επιφανής Ούγγρος γλωσσολόγος, ο οποίος ειδικεύτηκε στη συγκριτική γλωσσολογία, μελέτησε επιστημονικά την Ινδοευρωπαϊκή θεωρία και επί μέρους γλώσσες (Αρχαία Ελληνική γλώσσα, Ινδοϊρανικές γλώσσες κ.ά.), εξέδωσε δε σημαντικά θεωρητικά έργα εισαγωγής στις ιστορικοσυγκριτικές σπουδές.

Σπουδές και ενασχόληση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Όσβαλντ Σεμερένι σπούδασε αρχαία ελληνική γλώσσα και φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης και ειδικεύτηκε στη συγκριτική γλωσσολογία στα πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και του Βερολίνου. Το 1942 διορίστηκε λέκτωρ τής Αρχαίας Ελληνικής στο πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, όπου το 1944 υπέβαλε διατριβή για υφηγεσία με αντικείμενο τις Βαλτοσλαβικές γλώσσες και το 1947 διορίστηκε καθηγητής Ινδοευρωπαϊκής γλωσσολογίας.

Εντούτοις, έναν χρόνο αργότερα, μετά την εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Ουγγαρία, αναγκάστηκε να καταφύγει με τη σύζυγο και τον πέντε ετών γιο του στην Ιταλία, από όπου στη συνέχεια εξασφάλισε τη δυνατότητα επιστροφής στο Λονδίνο. Εκεί χρειάστηκε να υπερνικήσει πολλές δυσκολίες, κυρίως οικονομικές, ώσπου τελικά το 1960 διορίστηκε στην έδρα τής συγκριτικής γλωσσολογίας στο University College του Λονδίνου[1]. Αργότερα υπηρέτησε επίσης ως επισκέπτης καθηγητής τής ινδοευρωπαϊκής και της γενικής γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, καθώς και στο πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, το οποίο του απένειμε τον τίτλο τού ομότιμου καθηγητή[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Morpurgo-Davies, Anna (17 Ιανουαρίου 1997). «Νεκρολογία για τον Όσβαλντ Σεμερένι». Εφημερίδα Independent. 
  2. O.Szemerényi, 1996: Introduction to Indo-European Linguistics. Oxford: OUP, βιογραφικό σημείωμα οπισθόφυλλου.