Όσβαλντ Β΄ της Νορθουμβρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όσβαλντ Β΄ της Νορθουμβρίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8ος αιώνας
Θάνατος799
Τόπος ταφήςΓιόρκ Μίνστερ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμααββάς
βασιλιάς της Νορθουμβρίας (Απριλίου 796 – Μαΐου 796)

Ο Όσβαλντ Β΄ της Νορθουμβρίας (Osbald, ... - 799), βασιλιάς της Νορθουμβρίας (796) έγινε βασιλιάς χάρη στον Αλκουίνο της Υόρκης ο οποίος του ήταν προσωπικός φίλος και του έστελνε συχνά επιστολές με συμβουλές. Ο Όσβαλντ ήταν βίαιος βασιλιάς και πολλές φορές καταγράφεται ως δολοφόνος, στις 9 Ιανουαρίου 780 θανάτωσε τον Μπίρν γιο του Έλφβαλντ Α΄ της Νορθουμβρίας στο Σίλτον, στο βόρειο Γιορκσάιρ. Ο Αλκουίνος έστειλε στον Όσβαλντ δυο επιστολές (793) στις οποίες του κάνει έντονες παρατηρήσεις για την βίαιη συμπεριφορά του, τις ακρότητες και την πολυτελή του διαβίωση, στο τέλος καταλήγει με την φράση "η πολυτέλεια για τους αυτοκράτορες είναι φτώχεια για τον λαό". Ο Όσβαλντ έγινε για σύντομο χρονικό διάστημα μόλις 27 ημερών βασιλιάς, η χώρα έπεσε σε αναρχία και τον εγκατέλειψαν όλοι οι αυλικοί και ο λαός, εξορίστηκε στο Λίντισφαρν. Ο Αλκουίνος του έστειλε ένα γράμμα με το οποίο τον παρότρυνε να γίνει ιππότης, στην συνέχεια του έστειλε ο Αλκουίνος άλλο ένα γράμμα στο οποίο έγραψε :

"Αγαπητέ μου φίλε Όσβαλντ, είμαι έντονα απογοητευμένος επειδή δεν διάβασες την επιστολή μου και δεν άκουσες τις συμβουλές μου, μην προσθέτετε νέες αμαρτίες στις αμαρτίες και μην καταστρέφετε την χώρα χύνοντας αίμα. Σκέψου πόσο αίμα αυτοκρατόρων, ευγενών και λαού χύθηκε από εσένα και την γενιά σου".

Ο Όσβαλντ δραπέτευσε στους Πίκτους και βρήκε καταφύγιο στην αυλή του βασιλιά τους Κωνσταντίνου, πέθανε το 799 και τάφηκε σε άγνωστη θέση στο Γιορκ Μίνστερ, τον διαδέχτηκε ο Ίρντγουλφ της Νορθουμβρίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όσβαλντ Β΄ της Νορθουμβρίας
 Θάνατος: 799
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Έθελρεντ Α΄
Βασιλιάς της Νορθουμβρίας
796
Διάδοχος
Ίρντγουλφ της Νορθουμβρίας