Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όρθια σανιδοκωπηλασία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όρθια Σανιδοκωπηλασία
Stand Up Paddling
Χαρακτηριστικά
Μέλη ομάδαςΑτομικό
ΚατηγοριοποίησηΘαλάσσιο άθλημα
ΕξοπλισμόςΣανίδι, κουπί
Χώρος διεξαγωγήςθάλασσα, ποτάμι, λίμνη

Το SUP (αγγλικά standup paddling, ελληνικά Όρθια Σανιδοκωπηλασία) είναι ένα άθλημα του νερού που έχει σύγχρονες ρίζες από το σέρφινγκ στην Χαβάη. Ο κωπηλάτης στέκεται όρθιος στην σανίδα, η οποία επιπλέει στο νερό, και για να προχωρήσει χρησιμοποιεί ένα κουπί. Είναι ένα άθλημα με το οποίο γυμνάζονται πολλές μυϊκές ομάδες του ανθρώπου όπως: ραχιαίοι,τρικέφαλοι,γάμπες κτλ[1]. Το συγκεκριμένο σπορ μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιονδήποτε υδάτινο χώρο, δηλαδή σε θάλασσα, ποτάμι, λίμνη και με διαφορετικές δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες που προσφέρει το Sup είναι:

 1. βόλτα
 2. αγώνες:
  1. σπριντ
  2. τεχνικός
  3. μεγάλες αποστάσεις
  4. στο κύμα
 3. yoga
 4. εκδρομές

Αγώνες στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας από τους μεγαλύτερους αγώνες όρθιας σανιδοκωπηλασίας που έχει διεξαχθεί στην Ελλάδα ονομάζεται WORLD'S STRAIGHTEST SUP RACE και έλαβε χώρα στην διώρυγα της Κορίνθου στις 22 Σεπτεμβρίου 2019. Ο συγκεκριμένος αγώνας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2011 και συνεχιζόταν κάθε χρόνο μέχρι το 2019. Στην τελευταία διοργάνωση σημειώθηκαν 530 κωπηλάτες του SUP κάτι που την καθιστά μια από της μεγαλύτερες διεθνείς διοργανώσεις SUP Ελλάδα και τον δεύτερο μεγαλύτερο αγώνα στην Ευρώπη[2].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το SUP ως άθλημα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το πότε ξεκίνησε. Ιστορικά έχουν καταγραφεί διάφορες παραλλαγές του, ωστόσο υπάρχουν δύο στοιχεία που παραμένουν κοινά με το σημερινό SUP:

 1. Ο κωπηλάτης στέκεται όρθιος πάνω στην σανίδα του
 2. Χρησιμοποιείται ένα μακρύ κουπί σαν κινητήριος μοχλός για να μετακινηθεί η σανίδα

Αρχικά αρχαίες φυλές από την Αφρική και την Νότια Αμερική χρησιμοποιούσαν κανό ή άλλα σκάφη και ένα μακρύ ξύλο για προπέλα για να ψαρέψουν, να διανύσουν κοντινές διαδρομές ή για να διασκεδάσουν παίρνοντας τα κύματα. Παράλληλα ακόμη και οι πολεμιστές από περιοχές της Αφρικής χρησιμοποιούσαν ένα κανό και την λόγχη τους για να προσεγγίσουν αθόρυβα τους εχθρούς τους. Στη συνέχεια κατά της πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα η μοντέρνα έκδοσή του SUP, η οποία μοιάζει περισσότερο με το σημερινό άθλημα, γεννήθηκε στη Πολυνησία. Συγκεκριμένα ο αρχηγός και οι υπόλοιποι κάτοικοι έπαιρναν ο καθένας από ένα σκάφος και ένα κουπί και πήγαιναν να διασκεδάσουν παίρνοντας κύματα, με βάση μαρτυρίες από τους σέρφερ της Χαβάης. Επίσης το μοντέρνο SUP έχει ρίζες και από την Χαβάη. Το 1940 οι καθηγητές του σερφ για να έχουν καλύτερη εποπτεία των μαθητών τους αλλά και να παίρνουν τα κύματα πιο γρήγορα στεκόντουσαν όρθιοι και χρησιμοποιούσαν ένα κουπί. Την περίοδο εκείνη που ακολούθησε ενώ το SUP άρχιζε να εξελίσσεται και να το γνωρίζουν γνωστά πρόσωπα όπως ο John Zapotocky (ο οποίος θεωρείται πατέρας του μοντέρνου SUP), στον κόσμο του σερφ δεν άρεσε αυτή η νοοτροπία να παίρνει κάποιος κύμα με την χρήση ενός κουπιού, λόγω του σχεδιασμού του σκάφους που έμοιαζε περισσότερο με βάρκα. Παρόλα αυτά το 1980 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος αγώνας SUP στην Χαβάη όπου ονομάστηκε Moloka’i to O’ahu και η απόσταση ήταν το πέρασμα των νησιών Μολοκάι και Μάουι. Την ίδια χρονική περίοδο ο Dave Kamala σε μια φωτογράφιση της Oxbow αποφάσισε να παίξει με τα κύματα αρπάζοντας ένα κουπί και ένα τεράστιο longboard. Ο Dave με εκείνη την πράξη έδωσε το έναυσμα στην ανάπτυξη του σύγχρονου SUP παγκοσμίως. Έτσι στα τέλη του 20ου αιώνα το SUP εξαπλώθηκε από την Χαβάη στον Καναδά και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Οι ΜΥΣ στο SUP». www.sups.gr (στα Αγγλικά). 23 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2021. 
 2. «2019 – Corinth Canal SUP Crossing». Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2021. 
 3. «Η Ιστορία του Stand Up Paddle Surfing». www.sups.gr (στα Αγγλικά). 14 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2021.