Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όμιλος Φίλων Θαλάσσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έμβλημα Ο.Φ.Θ.

Ο Όμιλος Φίλων Θαλάσσης (Ο.Φ.Θ.) είναι ελληνικός ναυτικός όμιλος που ιδρύθηκε το 1946 στη Θεσσαλονίκη. Διατηρεί τμήματα κωπηλασίας, ιστιοπλοΐας, κολύμβησης και υδατοσφαίρισης. Έχει αγωνιστεί 8 φορές στην Α1 Κατηγορία Υδατοσφαίρισης Ανδρών με τελευταία παρουσία την αγωνιστική περίοδο 2023–24.

Ο Όμιλος Φίλων Θαλάσσης, ένα από τα πιο ιστορικά ναυταθλητικά σωματεία της χώρας δημιουργήθηκε το 1946 με στόχο να προαγάγει τον ναυτικό αθλητισμό, να εμπνεύσει την αγάπη και το σεβασμό στο θαλάσσιο περιβάλλον και να ενισχύσει τη σχέση των Θεσσαλονικέων με το υγρό στοιχείο.

Ήδη από τον πρώτο χρόνο ίδρυσής του λειτούργησαν τα τμήματα Κωπηλασίας και Ιστιοπλοΐας, ενώ το 1975, με την κατασκευή του πρώτου Εθνικού Κολυμβητηρίου στη Θεσσαλονίκη, δημιουργήθηκε το τμήμα Κολύμβησης και κατ’ επέκταση τα τμήματα Υδατοσφαίρισης και Καταδύσεων από βατήρα.

Βασική φιλοσοφία του ομίλου είναι ότι ο αθλητισμός και ιδιαίτερα ο ναυταθλητισμός, αναπτύσσει σωματικές και πνευματικές δεξιότητες απαραίτητες για την ωρίμανση και την κοινωνικοποίηση των ατόμων μια κοινωνίας. Πιστός στην αρχή του για προσφορά της δυνατότητας άθλησης σε όλους, ο Όμιλος Φίλων Θαλάσσης δημιούργησε το 2005 το τμήμα Κωπηλασίας ΑΜΕΑ, οι αθλητές του οποίου έχουν τιμηθεί με πολλές και σημαντικές διακρίσεις. Από το 2006 λειτουργεί και τμήμα αθλούμενων μελών.

Ο ΟΦΘ διαθέτει σήμερα 150 μέλη και περισσότερους από 350 αθλητές και αθλήτριες, όλων των ηλικιών και συμμετέχει σε όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών των αθλημάτων του, τροφοδοτώντας παράλληλα διαχρονικά τις εθνικές ομάδες με τους επίλεκτους αθλητές και τις αθλήτριές του. Για τον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης βέβαια ο πρωταθλητισμός- αθλητισμός επιδόσεων αποτελεί μόνο επιλογή και όχι μονόδρομο.

Πιστός στις αρχές του και σεβόμενος τις απαιτήσεις του κοινού και των μελών του, ίδρυσε το 2014 σε συνεργασία με τον αθλητή του και επί σειρά ετών παγκόσμιο πρωταθλητή, Νίκο Γκουντούλα, το πρώτο αυτούσιο τμήμα παράκτιας κωπηλασίας-Coastal Rowing Club στη χώρα, δίνοντας την ευκαιρία σε ενήλικους άνδρες και γυναίκες να χαρούν την ομορφιά της θάλασσας κάνοντας κωπηλασία!

Από το 1995 εξάλλου προσφέρει τις εγκαταστάσεις του και τον απαιτούμενο εξοπλισμό για τη διεξαγωγή του μαθήματος επιλογής της Κωπηλασίας του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τ.Ε.Φ.Α.Α./Α.Π.Θ.), δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα στους αποφοίτους του τμήματος να αποκτήσουν και το δίπλωμα προπονητή κωπηλασίας Α’ κατηγορίας.

Με γνώμονα πάντα την προσφορά στο θαλάσσιο αθλητισμό ο Όμιλος Φίλων Θαλάσσης συμμετείχε και χρηματοδότησε κατά το μεγαλύτερο μέρος δύο πανελλήνια συνέδρια κωπηλασίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωπηλασίας (FISA).

Το 2014 εξάλλου ο Όμιλος Φίλων Θαλάσσης συμμετείχε στη διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Παράκτιας Κωπηλασίας (Coastal rowing regatta) που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αποσπώντας τα εύσημα και αποκομίζοντας σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία, την οποία προσφέρει με προθυμία σε φορείς και οργανώσεις για την πραγματοποίηση ανάλογων διοργανώσεων.[1]

Συμμετοχές Ο.Φ.Θ. στην Α1 κατηγορία πόλο ανδρών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • 1992: 9η στις 10 ομάδες (κανονικά υποβιβασμός αλλά μετέπειτα αύξηση ομάδων και παραμονή την επόμενη περίοδο, 1992/93)
  • 1993: 12η στις 12 ομάδες (υποβιβασμός)
  • 1995: 10η στις 12 ομάδες
  • 1996: 11η στις 12 ομάδες (υποβιβασμός)
  • 1998: 10η στις 12 ομάδες
  • 1999: 11η στις 12 ομάδες (υποβιβασμός)
  • 2019: 12η στις 12 ομάδες (υποβιβασμός)
  • 2024: 16η στις 16 ομάδες (υποβιβασμός)

Ο Όμιλος Φίλος Θαλάσσης εγκαταστάθηκε καταρχήν στον πρώην θαλάσσιο χώρο ακριβώς στη συμβολή των οδών Πέτρου Συνδίκα και της σημερινής Λεωφόρου Μ.Αλεξάνδρου.

Με τη δημιουργία της νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης ωστόσο το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου μετέφερε λίγο πριν το 1950 τις εγκαταστάσεις του στις παρυφές του χειμάρρου της σημερινής οδού Νίκογλου, στη βόρεια πλευρά του σημερινού Ιστιοπλοϊκού Ομίλου.

Σήμερα ο Όμιλος έχει δημιουργήσει τις αναγκαίες εγκαταστάσεις που τον κατατάσσουν σε ένα από τα πιο σύγχρονα κέντρα εκγύμνασης αθλητών στην Ελλάδα.

Διαθέτει δύο στεγασμένους νεώσοικους, για την αποθήκευση των αγωνιστικών σκαφών της κωπηλασίας και της ιστιοπλοΐας, ένα υψηλών προδιαγραφών ειδικό κωπηλατήριο, καθώς και ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο.

Προσφάτως εξάλλου ο ΟΦΘ προχώρησε στην ανακαίνιση του Εντευκτηρίου του, μετατρέποντάς το σε έναν καλαίσθητο χώρο πλάι στη θάλασσα, ο οποίος προσφέρεται για τη φιλοξενία ποικίλων εκδηλώσεων.[2]

2 Πρωταθλήματα Α2 Κατηγορίας Υδατοσφαίρισης Ανδρών[3]: 1991, 1994

  1. istology (4 Νοεμβρίου 2016). «Γνωρίστε τον Ο.Φ.Θ.». Όμιλος Φίλων Θαλάσσης - Ο.Φ.Θ. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2024. 
  2. istology (4 Νοεμβρίου 2016). «Οι εγκαταστάσεις μας». Όμιλος Φίλων Θαλάσσης - Ο.Φ.Θ. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2024. 
  3. istology (4 Νοεμβρίου 2016). «Ομάδα ανδρών». Όμιλος Φίλων Θαλάσσης - Ο.Φ.Θ. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2024.