Όθων Β΄ του Γκέτινγκεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Όθων Β΄
δούκας του Μπράουνσβαϊκ-Λύνεμπουργκ
Braunschweig-1367.PNG
ο θυρεός του Μπράουνσβαϊκ-Λύνεμπουργκ (1367-1482)
πρίγκιπας του Γκέτινγκεν
Περίοδος 1394 - 1463
Προκάτοχος Όθων Α΄
Διάδοχος Γουλιέλμος Γ΄
Γέννηση π. 1380
Θάνατος 1463 (ετών 83)
Σύζυγος Αγνή της Έσσης
Επίγονοι Μαργαρίτα
Οίκος Γουέλφων
Πατέρας Όθων Α΄
Μητέρα Μαργαρίτα του Γιούλιχ
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Όθων Β΄ ο μονόφθαλμος (περ. 1380 – 1463) από τον Οίκο των Γουέλφων ήταν πρίγκιπας του Γκέτινγκεν (1394-1463), που ήταν μέρος του δουκάτου του Μπράουνσβαϊκ-Λύνεμπουργκ. Ο πατέρας του άφησε χρέη και ο Όθωνας Α΄ δανειζόταν από τον συγγενή του Γουλιέλμο Γ΄ με υποθήκη το πριγκιπάτο. Έτσι όταν απεβίωσε, τον διαδέχθηκε ο Γουλιέλμος Γ΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μόνος γιος του Όθωνα Α΄, πρίγκιπα του Γκέτινγκεν, και της Μαργαρίτας του Γιούλιχ. Ο πατέρας του συμμετείχε σε πολλές διενέξεις ανεπιτυχώς και απεβίωσε το 1394 αφήνοντάς του ανοργάνωτο και χρεωμένο το πριγκιπάτο. Κατάφερε να το οργανώσει, δεν έλυσε όμως τα οικονομικά προβλήματα.

Ο Όθων Β΄ για να οργανώσει την επικράτειά του, ακολούθησε αντίθετη πολιτική από αυτήν του πατέρα του: συμμάχησε με τις πόλεις εναντίον των τοπικών βαρόνων, που λυμαινόταν την επαρχία. Επέτυχε να κάνει τους βαρόνους να σεβαστούν την ειρήνη. Λόγω των περιορισμένων οικονομικών του δανειζόταν συχνά χρήματα από τα παιδιά του 2ου εξαδέλφου του Ερρίκου Α΄, τους Γουέλφους του Βολφενμπύτελ και ως αντάλλαγμα τους υποσχέθηκε το 1395 τη διαδοχή τους στην κτήση του. Το 1435, αποσύρθηκε από τη διακυβέρνηση, αφήνοντας ελεύθερες τις πόλεις.

Οι Γουέλφοι του Βολφενμπύτελ στους οποίους είχε υποθηκεύσει το πριγκιπάτο του, δηλ. ο Γουλιέλμος Γ΄ και ο Ερρίκος Β΄, από κοινού πρίγκιπες του Βολφενμπύτελ, ήρθαν σε ρήξη και αποφάσισαν να μοιράσουν το 1432 το πριγκιπάτο τους και μαζί την επικράτεια του Όθωνα Β΄. Στο μοίρασμα των κάστρων του διαφώνησαν. Ο Όθων Β΄ επέστρεψε και το 1442 συμφωνήθηκε ο Ερρίκος Β΄, που είχε λάβει το ανατολικό Βοφλενμπύτελ να πάρει τα κάστρα Ζήζεν και Γκαντερσχάιμ και ο Γουλιέλμος Γ΄, που είχε λάβει το Κάλενμπεργκ, θα έπαιρνε το υπόλοιπο πριγκιπάτο του Γκέτινγκεν μετά το θάνατο του Όθωνα Β΄. Έτσι όταν το 1463 απεβίωσε, τον διαδέχθηκε ο Γουλιέλμος Γ΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρραβωνιάστηκε την Ελισάβετ της Έσσης, αλλά αυτή απεβίωσε, έτσι γύρω στο 1408 νυμφεύτηκε την αδελφή της Αγνή, κόρη του Χέρμαν Β΄ μαρκήσιου (landgrave) της Έσσης και είχε τέκνα:

  • Μαργαρίτα, παντρεύτηκε τον Ερρίκο του Σλέσβιχ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dietrich Denecke and Helga-Maria Kühn (eds.): Göttingen. Geschichte einer Universitätsstadt, 3 vols., vol.1, Göttingen, 1987, ISBN 3-525-36196-3
  • Edgar Kalthof: Geschichte des südniedersächsischen Fürstentums Göttingen und des Landes Calenberg im Fürstentum Calenberg 1285–1584, Verlag Otto Zander, Herzberg (Harz)-Pöhlde, 1982, ISBN 3-923336-03-9
  • Paul Zimmermann (1887), "Otto der Einäugige", Allgemeine Deutsche Biographie (ADB) (in German), 24, Leipzig: Duncker & Humblot, pp. 685–686

{{ενσωμάτω ση κειμένου|en|Otto II, Duke of Brunswick-Göttingen}}