Ίντγουλφ της Νορθουμβρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ίντγουλφ της Νορθουμβρίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7ος αιώνας
Θάνατος717
Νταλ Ριάτα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΈανβαιν της Νορθουμβρίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς της Νορθουμβρίας (704–705)

Ο Ίντγουλφ της Νορθουμβρίας (Eadwulf I of Northumbria, πέθανε το 717) βασιλιάς της Νορθουμβρίας (704 - 705) την περίοδο που μεσολάβησε από τον θάνατο του Άλντφριθ της Νορθουμβρίας μέχρι την επαναφορά στον θρόνο του γιου του Όσρεντ της Νορθουμβρίας. Ο Όσρεντ ήταν μικρό παιδί την εποχή που πέθανε ο πατέρας του, δεν καταγράφεται καμιά συγγενική σχέση του Ίντγουλφ με την δυναστεία του Ίδα της Βερνικίας γι'αυτό οι περισσότεροι ιστορικοί πιστεύουν ότι ήταν σφετεριστής. Εμφανίστηκαν ωστόσο πολλοί δευτερεύοντες κλάδοι στον βασιλικό οίκο της Βερνικίας όταν ξεκληρίστηκε η κύρια γραμμή, αυτό δεν αποκλείει το γεγονός να ανήκε και ο Ίντγουλφ σε κάποιον από αυτούς.

Αρχικά ο Ίντγουλφ κέρδισε τον θρόνο με την υποστήριξη του ισχυρότατου κόμη Μπέρτφριθ ο οποίος είχε την εξουσία στα βορειοανατολικά σύνορα της Νορθουμβρίας κατά μήκος του ποταμού Φόρθ αλλά πολύ σύντομα ξέσπασε νέα κρίση. Ο εξόριστος από τον Άλντφριθ επίσκοπος Ουίλφριντ δήλωσε την επιθυμία του να επιστρέψει στην Νορθουμβρία ο Ίντγουλφ αρνήθηκε αντίθετα ο προστάτης του κόμης Μπέρτφριθ ήθελε την επιστροφή του επισκόπου στην χώρα. Η κρίση οδήγησε σε σύγκρουση του βασιλιά με τον ισχυρό κόμη ο οποίος τον εκθρόνισε και τοποθέτησε στον θρόνο της Βερνικίας το μικρό παιδί Όσρεντ. Ο Ίντγουλφ πέρασε το υπόλοιπο διάστημα της ζωής του στην εξορία στα βασίλεια του Λα Ριάτα και τους Πίκτους, ο θάνατος του σύμφωνα με τα Χρονικά του Ούλστερ συνέβη το 717. Ο γιος του Ίρνγουιν δολοφονήθηκε ύστερα από διαταγή του Έαντμπερ της Νορθουμβριας (740), δισέγγονοι του ήταν οι μετέπειτα βασιλείς Ίρντγουλφ της Νορθουμβρίας και Έανρεντ της Νορθουμβρίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Higham, N.J., The Kingdom of Northumbria AD 350-1100. Stroud: Sutton, 1993. Marsden, J., Northanhymbre Saga: The History of the Anglo-Saxon Kings of Northumbria. London: Cathie, 1992. Yorke, Barbara, Kings and Kingdoms of early Anglo-Saxon England. London: Seaby, 1990.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίντγουλφ της Νορθουμβρίας
 Θάνατος: 717
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Άλντφριθ της Νορθουμβρίας
Βασιλιάς της Νορθουμβρίας
704 - 705
Διάδοχος
Όσρεντ της Νορθουμβρίας
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Eadwulf of Northumbria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).