Ίνγκβαρ του Κιέβου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ίνγκβαρ του Κιέβου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1152
Θάνατος 1220
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Αρχαία Ανατολική Σλαβική Γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Τέκνα Γκρζιμισλάβα του Κιέβου
Ισιασλάβ Ινγκβάρεβιτς
Γιαροσλάβ Ινγκβάρεβιτς
Σβιατοσλάβ Ινγκβάρεβιτς
Βλαντιμίρ Ινγκβάρεβιτς
Γονείς Γιαροσλάβ Β΄ του Κιέβου
Αδέλφια Μστισλάβ ο βωβός
Οικογένεια Ρουρικίδες
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα πρίγκιπας του Κιέβου

Ο Ίνγκβαρ Γιαροσλάβιτς, ρωσ. Ингварь Ярославич (απεβ. 1220) από τον Οίκο των Ρουρικιδών ήταν πρίγκιπας τού Ντορογκόμπουζ, Λουτσκ, Βολοντιμίρ-Βολίνσκι (1207) και μεγάλος πρίγκιπας τού Κιέβου (1202, 14).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Γιαρολσάβ Β΄ πρίγκιπα του Λουτσκ και μεγάλου πρίγκιπα τού Κιέβου και της Ριτσέζας των Πρεμυσλιδών, κόρης τού Βλαντίσλαβ Β΄ δούκα της Βοημίας.

Το 1180 ο Ίνγκβαρ ακολούθησε τον εξάδελφό του Ρούρικ Ροστισλάβιτς μεγάλο πρίγκιπα τού Κιέβου στον αγώνα του εναντίον της πόλης Τσέρνιγοβ (νυν Τσέρνιχιβ Ουκρανίας). Σύμφωνα με τη Διήγηση της εκστρατείας του Ιγκόρ, ο Ίνγκβαρ ήταν γενναίος, αλλά δεν ήθελε να ερεθίζει τους ισχυρούς γείτονές του. Έτσι το 1183 αρνήθηκε να δεχθεί τον 5ο εξάδελφό του Βλαντίμιρ Β΄ στο Ντορογκόμπουζ, ο οποίος είχε εκδιωχθεί τιμωρητικά από τη Γαλικία. Φαίνεται πως ο Ίνγκβαρ έλβε υπόψη τον Γιαροσλάβ Οσμομίσλ, πατέρα τού Βλαντίμιρ Β΄.

Μετά από αυτό ο Ίνγκβαρ ορίστηκε πρίγκιπας τού Λουτσκ στη θέση του αδελφού του Βσέβολοντ και τού Κιέβου στη θέση τού εκτοπισθέντος Ρούρικ Ροστισλάβιτς το 1202. Ωστόσο ο Ρούρικ ανέκτησε τη θέση του το ίδιο έτος με τη βοήθεια των πριγκίπων τού Τσέρνιγοβ και των Κουμάνων (Πολοβτσιανών). Το 1204, μαζί με τον Αλεξάντρ πρίγκιπα τού Μπελζ, κατέλαβε το Βολοντιμίρ-Βολίνσκι και ορίστηκε πρίγκιπας της πόλης. Όμως οι βογιάροι δυσαρεστήθηκαν και τον αντικατέστησαν με τον Αλεξάντρ.

Το 1208-11 έστειλε τον γιο του να συνδράμει τον Ντανίλο της Γαλικίας στον αγώνα του εναντίον των γιων τού Ιγκόρ Σβιατοσλάβιτς πρίγκιπα τού Τσέρνιγοβ. Το 1212 ο Ίνγκβαρ και ο 2ος εξάδελφός του Μστισλάβ Ρομανόβιτς επιτέθηκαν στον Βσέβολοντ Δ΄ πρίγκιπα του Τσέρνιγοβ και κατέλαβαν το Κίεβο. Έπειτα από μία μάχη κοντά στο Μπέλγκοροντ, ο Ίνγκβαρ παρέδωσε εκούσια το Κίεβο στον Μστισλάβ Ρομανόβιτς και επέστρεψε στο Λουτσκ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε τέκνα:

  • Ιζιασλάβ, πρίγκιπας τού Ντοροχόμπουζ.
  • Σβιατοσλάβ, πρίγκιπας τού Σουμσκ.
  • Γιαροσλάβ, πρίγκιπας τού Περεμίσλ.
  • Γκρζιμισλάβα π. 1190-1258, παντρεύτηκε τον Λεσέκ των Πιαστ υψηλό πρίγκιπα της Πολωνίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Martin, Janet L.B. Medieval Russia, 980-1584, 1995 (Cambridge Medieval Textbooks)Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ingvar of Kiev της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).