Ίδρυμα Τουρκικής Γλώσσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ίδρυμα Τουρκικής Γλώσσας
Türk Dil Kurumu
Ίδρυση1932
ΙδρυτήςRuşen Eşref Ünaydın, Celal Sahir Erozan και Yakup Kadri Karaosmanoğlu
ΈδραΆγκυρα, Τουρκία, Τουρκία
Ιστότοποςtdk.gov.tr

Το Ίδρυμα Τουρκικής Γλώσσας[1] (τουρκικά: Türk Dil Kurumu, TDK) είναι η επίσημη ρυθμιστική αρχή της τουρκικής γλώσσας. Εδρεύει στην Άγκυρα της Τουρκίας. Το Ίδρυμα λειτουργεί ως επίσημη αρχή για τη γλώσσα (χωρίς εξουσία επιβολής), συμβάλλει στη γλωσσολογική έρευνα για την τουρκική και άλλες τουρκικές γλώσσες, και εκδίδει το επίσημο λεξικό της γλώσσας, Güncel Türkçe Sözlük.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ίδρυμα συστάθηκε στις 12 Ιουλίου του 1932, με την επωνυμία Σωματείο για τη Μελέτη της Τουρκικής Γλώσσας (Türk Dili Tetkik Cemiyeti) με πρωτοβουλία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ,[1] ιδρυτή και πρώτου προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, μαζί με τους Σαμίχ Ριφάτ, Ρουσέν Εσρέφ Ουναϊντίν, Τζελάλ Σαχίρ Έροζαν και Γιακούπ Καντρί Καραοσμάνογλου, όλα τα εξέχοντα ονόματα της λογοτεχνίας της περιόδου και τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας.

Ειδικός επικεφαλής και Γενικός Γραμματέας του ιδρύματος διετέλεσε ο τουρκοαρμένιος γλωσσολόγος Αγκόπ Ντιλατσάρ αρχής γενομένης από το 1934, ενώ συνέχισε να εργάζεται στο ίδρυμα μέχρι και το θάνατό του το 1979. Το ίδρυμα μετονομάστηκε σε Ίδρυμα Ερευνών Τουρκικής Γλώσσας το 1934, και σε Ίδρυμα Τουρκικής Γλώσσας (Türk Dil Kurumu) το 1936.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Χρυσάνθη Παρασχάκη. «Η Γλωσσική Μεταρρύθµιση στην Τουρκία και τα αποτελέσµατά της» (PDF). ΑΠΘ. σελ. 44. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 30 Ιουλίου 2017. 
  2. TDK, Tarihçe Αρχειοθετήθηκε 2019-10-04 στο Wayback Machine.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]