Ένωση για τη Διαχείριση της Πληροφορίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ένωση για τη Διαχείριση της Πληροφορίας (αγγλ.The Association for Information Management - ASLIB ) ιδρύθηκε το 1924 με έδρα το Μπίνγκλεϊ της Αγγλίας, με σκοπό να παρέχει εκπαίδευση και καθοδήγηση σε άτομα που ασχολούνται με τη διαχείριση των πληροφοριών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά ιδρύθηκε ως Ένωση Ειδικών Βιβλιοθηκών και Γραφείων Πληροφόρησης (Association of Special Libraries and Information Bureaux - ASLIB), από όπου προέρχεται το ακρωνύμιο ASLIB με το οποίο εξακολουθεί να είναι γνωστή η ένωση. Πρόκειται για μια ένωση, η οποία μέσα από την καινοτομία και την ηγετική φύση της έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα της διαχείρισης των πληροφοριών και της πληροφόρησης γενικότερα. Στη δράση της έχουν συνεισφέρει αξιόλογες προσωπικότητες του χώρου της Βιβλιοθηκονομίας και της Επιστήμης της Πληροφόρησης και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Southampton συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη της υπηρεσίας BOPCAS ( British Official Publications Current Awareness Service), η οποία περιλαμβάνει υλικό για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου [1].

Αποστολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποστολή [2] της ASLIB αποτελεί η διαχείριση ζητημάτων, τα οποία απασχολούν Βιβλιοθηκονόμους και Επιστήμονες της Πληροφόρησης, καθώς και η υποστήριξη και επαγγελματική καθοδήγηση των μελών της. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ASLIB, η ένωση εργάζεται για την εξυπηρέτηση των βιβλιοθηκονόμων και των επαγγελματιών της πληροφόρησης όλων των τομέων. Μέσα από τη δράση της η ένωση επιδιώκει να παρέχει ποιοτικό υλικό και υπηρεσίες για τους πολυάσχολους επαγγελματίες της πληροφόρησης.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέλη [3] της ASLIB μπορούν να γίνουν ανεξάρτητα άτομα, τα οποία ασχολούνται με τη διαχείριση των πληροφοριών και δεν είναι απαραίτητα βιβλιοθηκονόμοι ή επιστήμονες της πληροφόρησης. Η ένωση παρέχει στα μέλη της εκπαιδευτικά προγράμματα και πρόσβαση σε εξειδικευμένο υλικό για την ενημέρωσή τους σε θέματα σχετικά με τη διαχείριση της πληροφορίας. Τα μέλη της ASLIB διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

  • Μεμονωμένα άτομα ως μέλη (Individual Members)
  • Συνεργαζόμενα Μέλη (Associate Members)
  • Εταιρικά Μέλη (Corporates)
  • Ακαδημαϊκές και Δημόσιες Βιβλιοθήκες (Academic and Public Libraries)

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πολυεπίπεδη δράση της ASLIB εστιάζει σε θέματα άρρηκτα συνδεδεμένα με τη διαχείριση των πληροφοριών. Αναλυτικότερα, παρέχει στα μέλη της εκπαίδευση, καθοδήγηση και ευκαιρίες κοινωνικής δικτύωσης αποσκοπώντας στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Παράλληλα, αναπτύσσει και διαθέτει εκπαιδευτικά προγράμματα για την διεύρυνση της υπάρχουσας γνώσης σχετικά με την πληροφόρηση. Επιπλέον, εκδίδει το περιοδικό «Managing Information» [4], σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή, το οποίο διατίθεται στους αναγνώστες κατόπιν καταβολής συνδρομής. Το περιοδικό περιλαμβάνει, μελετά και αναλύει θέματα σχετικά με το έργο της ASLIB και την διαχείριση της πληροφόρησης γενικότερα. Επιπρόσθετα, η ASLIB διαθέτει ένα δίκτυο Ομάδων Ειδικού Ενδιαφέροντος, ρόλος των οποίων έγκειται στην καθοδήγηση των μελών τους κατά την επαγγελματική πορεία τους. Με την πάροδο των χρόνων και τις συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις η ASLIB επιδιώκει να εξελίξει τις συγκεκριμένες ομάδες, προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέλθουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό στις απαιτήσεις του χώρου της πληροφόρησης. Το επόμενο στάδιο των Ομάδων Ειδικού Ενδιαφέροντος ονομάζεται Κοινότητες Εφαρμογής [5] (Communities of Practice) και είναι οι εξής:

  • Ομάδα Eπιχειρηματικής Πληροφόρησης (Business Information Group)
  • Εκπαιδευτική Ομάδα ASLIB (ASLIB Education Group)
  • Ομάδα Μηχανικής και Τεχνολογίας (ASLIB - ASLIB Engineering and Technology Group)
  • Ομάδα Μετάφρασης και Τεχνολογίας ASLIB- ASLIB Translation and Technology Group

Δυο φορές το χρόνο η ASLIB συγκαλεί το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο [6], το οποίο μελετά θέματα διαχείρισης και εξέλιξης της ένωσης και των προσφερόμενων υπηρεσιών της. Ο ρόλος του Συμβουλίου είναι συμβουλευτικός και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία και την ανάπτυξη της ένωσης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ιστορία της ASLIB». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Αποστολή της ASLIB». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Συμμετοχή στην ASLIB». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Το περιοδικό της ASLIB». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  5. «Κοινότητες Εφαρμογής της ASLIB». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  6. «Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της ASLIB». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]