Ένωση Σχολικών Βιβλιοθηκών Αυστραλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ένωση Σχολικών Βιβλιοθηκών Αυστραλίας (αγγλ.Australian School Library Association - ASLA) είναι ο εθνικός οργανισμός εκπροσώπησης των σχολικών βιβλιοθηκών της χώρας, ο οποίος προωθεί τα συμφέροντα τους και εργάζεται για την ενίσχυση του έργου τους.

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ASLA διευθύνεται από ένα [1](Board), το οποίο ιδρύθηκε το 1969 και είναι το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων της ένωσης. Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τον Πρόεδρο (President), τον Αντιπρόεδρο (Vice President), τον Ταμία (Treasurer), το Γραμματέα (Secretary) και 8 μέλη εκπρόσωποι των πολιτειών της Αυστραλίας.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ASLA είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος μέσα από το έργο του αποσκοπεί στην προώθηση των σχολικών βιβλιοθηκών και της Βιβλιοθηκονομίας στην Αυστραλία. Αποστολή [2] της ASLA είναι να παρέχει καθοδήγηση στις σχολικές βιβλιοθήκες και να προωθήσει το έργο και τα επαγγελματικά τους συμφέροντα. Για την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής της, η ASLA έχει θέσει επιμέρους στόχους οι οποίοι, όπως δηλώνονται στην επίσημη ιστοσελίδα της, είναι:

  1. Να προωθήσει την κατανόηση των στόχων, των αναγκών και της εκπαιδευτικής σημασίας των υπηρεσιών των σχολικών βιβλιοθηκών και της Βιβλιοθηκονομίας.
  2. Να παράγει, να αναθεωρεί και να διατηρεί τα εθνικά πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές για τις υπηρεσίες των σχολικών βιβλιοθηκών.
  3. Να αποτελεί την εθνική αρχή στον τομέα των υπηρεσιών των σχολικών βιβλιοθηκών και της Βιβλιοθηκονομίας.
  4. Να παράγει, να γράφει και να δημοσιεύει υλικό που θα προωθήσει την ανάπτυξη των υπηρεσιών των σχολικών βιβλιοθηκών και της Βιβλιοθηκονομίας.
  5. Να προωθήσει τη συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη για τους βιβλιοθηκονόμους και το προσωπικό των σχολικών βιβλιοθηκών σε εθνικό επίπεδο.
  6. Να συνεργάζεται και να επικοινωνεί με άλλες ενώσεις και φορείς που έχουν παρεμφερείς στόχους και πεδία ενδιαφέροντος.
  7. Να προωθεί και να διατηρεί την ευαισθητοποίηση των κυβερνητικών φορέων σχετικά με τις ανάγκες και την εκπαιδευτική σημασία των υπηρεσιών των σχολικών βιβλιοθηκών και να συμβουλεύει τους εν λόγω οργανισμούς για όλα τα θέματα που αφορούν τις υπηρεσίες σχολικών βιβλιοθηκών και της Βιβλιοθηκονομίας.
  8. Να επιδιώξει επιχορηγήσεις και να συγκεντρώσει χρήματα με κάθε τρόπο που η ένωση κρίνει απαραίτητο και να χρησιμοποιεί τις συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις για την επίτευξη των σκοπών της ένωσης.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργανισμοί, ιδρύματα, ενώσεις και ανεξάρτητα άτομα, τα οποία σχετίζονται με τις σχολικές βιβλιοθήκες, έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο δυναμικό των μελών της ASLA. Επιπρόσθετα, η ASLA διαθέτει μέλη [3], σε τέσσερις γεωγραφικές περιοχές της Αυστραλίας. Συγκεκριμένα, τα μέλη των Ενώσεων Σχολικών Βιβλιοθηκών της Νέας Νότιας Ουαλίας, της Νότιας Αυστραλίας, της Δυτικής Αυστραλίας, καθώς και του Κουίνσλαντ αναγνωρίζονται ως μέλη της ASLA. Το σύνολο των μελών της ASLA διακρίνεται στις εξής κατηγορίες:

  • Ενώσεις (Member Association)
  • Μεμονωμένα άτομα ως μέλη (Personal)
  • Σχολεία (Schools K-12)
  • Εταιρικά Μέλη (Corporate).

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ASLA μέσα από το έργο και τις δραστηριότητες της επιδιώκει να προωθήσει το έργο των σχολικών βιβλιοθηκών και της Βιβλιοθηκονομίας. Υπερασπίζεται τις σχολικές βιβλιοθήκες, προωθεί την υλοποίηση έργων, και προγραμμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη τους και παρέχει στα μέλη της ευκαιρίες επαγγελματικής δικτύωσης. Επιπρόσθετα, διοργανώνει ένα ετήσιο συνέδριο (Conference) [4] κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή, ανταλλάσσουν ιδέες, αναπτύσσουν συνεργατικές σχέσεις και ενημερώνονται για αναδυόμενα θέματα του κλάδου. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της εντάσσεται και η έκδοση του επιστημονικού περιοδικού «Access» [5], το οποίο παρέχει πληροφόρηση για σημαντικά ζητήματα του χώρου των Σχολικών Βιβλιοθηκών και έχει προστεθεί στο Μητρώο Περιοδικών με Κριτές του Τμήματος Εκπαίδευσης, Επιστήμης και Εκπαίδευσης (Department of Education, Science and Training (DEST) Register of Refereed Journals). Το περιοδικό της ASLA απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες της πληροφόρησης, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των σχολικών βιβλιοθηκών. Σε γενικές γραμμές η ASLA συμμετέχει σε διοργανώσεις και συνεργατικές πρωτοβουλίες προκειμένου να συμβάλλει στην ανάπτυξη και προώθηση του επαγγέλματος της Βιβλιοθηκονομίας σε εθνικό επίπεδο

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Διοικητικό Συμβούλιο της ASLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Σκοπός της ASLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Συμμετοχή στην ASLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  4. Ετήσιο συνέδριο της ASLA
  5. «Access»

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]