Ένωση Παλαιοβιβλιοπωλών Αμερικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ένωση Παλαιοβιβλιοπωλών Αμερικής (αγγλ.Antiquarian Booksellers Association of America - ABAA) ιδρύθηκε το 1949 στη Νέα Υόρκη, με σκοπό να προωθήσει την αξία των σπάνιων βιβλίων και πλέον αποτελεί μια εμπορική ένωση αποτελούμενη από 450 μέλη, τα οποία εργάζονται για την επίτευξη των στόχων της. Η ABAA διευθύνεται από ένα Διοικητικό Συμβούλιο εννέα μελών και έχει συστήσει αρκετές Επιτροπές (Committees) καθεμιά από τις οποίες κατέχει διαφορετικό αντικείμενο και σκοπό λειτουργίας.[1]

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ABAA επιδιώκει να προωθήσει τη συλλογή και συντήρηση σπάνιων και παλαιών βιβλίων προκειμένου να διευκολύνει την επικοινωνία και την ανάπτυξη συνεργατικών σχέσεων μεταξύ βιβλιοθηκονόμων, βιβλιοπωλών και παλαιοβιβλιοπωλών. Για την επίτευξη του σκοπού της, η ABAA θέτει κάποιoυς επιμέρους στόχους [2], οι οποίοι όπως αναφέρονται στο καταστατικό της είναι:

 1. Η ενθάρρυνση και προώθηση του ενδιαφέροντος για τα παλαιά βιβλία, άλλο έντυπο υλικό και χειρόγραφα.
 2. Η δημιουργία, η διατήρηση και η προώθηση επαγγελματικών και ηθικών προτύπων στον εμπορικό τομέα.
 3. Η προώθηση φιλικών σχέσεων τόσο μεταξύ των μελών της όσο και μεταξύ των συμμετεχόντων στην κοινότητα βιβλιοπωλών στο σύνολό της.
 4. Η προώθηση των τεχνικών και γενικών γνώσεων ειδικά για το εμπόριο.
 5. Η υποστήριξη εκθέσεων βιβλίου και η προώθηση της βιβλιοπώλησης και της συλλογής βιβλίων προς όφελος του εμπορίου.
 6. Η συγκέντρωση χρημάτων που θα χρησιμοποιηθούν για γενικούς σκοπούς της Ένωσης.
 7. Η λειτουργία της ως ένωση σε θέματα στα οποία οι επιμέρους ενέργειες θα είναι λιγότερο πιθανό να πετύχουν.
 8. Η συνεργασία με παρόμοιους οργανισμούς για τους παραπάνω σκοπούς, εντός της Νέας Υόρκη αλλά και στο εξωτερικό.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιοπώλες παλαιών ή σπάνιων βιβλίων με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι οποίοι κατέχουν καλή φήμη και απασχολούνται επαγγελματικά με το εμπόριο για διάστημα ίσο και μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο έργο της ABAA ως μέλη [3]. Οι βιβλιοπώλες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο δυναμικό της ένωσης καλούνται να αποδείξουν τη κύρος τους και να διεκπεραιώσουν επιτυχώς τη διαδικασία λεπτομερούς ελέγχου στην οποία υποβάλλονται, προκειμένου να αποφασιστεί η αποδοχή ή η απόρριψη τους. Τα υποψήφια μέλη θα πρέπει να υποστηρίζονται οικονομικά από τα υπάρχοντα μέλη και να είναι διατεθιμένα να ενεργούν σύμφωνα τον Κώδικα Δεοντολογίας της ABAA. Το σύνολο των μελών της απαρτίζεται από επαγγελματίες που ειδικεύονται στη συλλογή και συντήρηση του σπάνιου υλικού. Η ένωση αναγνωρίζει τη συνεισφορά κάποιων μελών της στο έργο της, αποδίδοντάς τους την ιδιότητα του Επίτιμου Μέλους (Emeritus Member). Επιπλέον, η ABAA παρέχει στα μέλη της τη δυνατότητα προβολής των - προς πώληση - βιβλίων τους στο δικτυακό τόπο της και τη δυνατότητας αναζήτησης των καταγραφών τους μέσω της μετα-μηχανής αναζήτησης ILAB.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε χρόνο η ABAA χρηματοδοτεί τρεις εκθέσεις βιβλίου στις οποίες παρευρίσκονται όσοι σχετίζονται με τον τομέα των σπάνιων και παλαιών βιβλίων, είναι εγγεγραμμένη σε ηλεκτρονικές βιβλιογραφικές πηγές και διατηρεί λίστες ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Παράλληλα με τη διαδικτυακή βάση δεδομένων που διαθέτει η ABAA, διανέμει και έναν έντυπο κατάλογο των μελών της. Επιπλέον, η ABAA διατηρεί δύο ιστολόγια [4], από τα οποία το ένα αναφέρει αγνοούμενα και κλεμμένα βιβλία (Missing and Stolen Books Blog) και το άλλο περιλαμβάνει νέα και εξελίξεις σχετικά με το εμπόριο (The Blog of the ABAA). Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της εντάσσεται και η ενίσχυση των παλαιοβιβλιοπωλών που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, μέσω της ίδρυσης δυο φιλανθρωπικών σωμάτων και η οικονομική ενίσχυση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με αντικείμενο σχετικό με αυτό της ένωσης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Σχετικά με την ABAA
 2. «Αποστολή της ABAA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
 3. «Συμμετοχή στην ABAA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
 4. «Ιστολόγια της ABAA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]