Ένωση Καθολικών Βιβλιοθηκών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ένωση Καθολικών Βιβλιοθηκών (αγγλ.Catholic Library Association - CLA) ιδρύθηκε το 1921 με έδρα το Σικάγο και αποτελεί ένα διεθνή οργανισμό εκπροσώπησης των Καθολικών Βιβλιοθηκών. Αρχικά ιδρύθηκε ως τμήμα της Καθολικής Εκπαιδευτικής Ένωσης (Catholic Educational Association), η οποία είναι πλέον γνωστής ως Εθνική Καθολική Εκπαιδευτική Ένωση (National Catholic Educational Association.), ώσπου το 1931 αποτέλεσε ανεξάρτητο οργανισμό.[1]

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η CLA διευθύνεται [2] από την Εκτελεστική Επιτροπή (Executive Board), την οποία απαρτίζουν ο Πρόεδρος (President), ο Αντιπρόεδρος (Vice President), ο Προηγούμενος Πρόεδρος (Immediate Past President), ο Εκτελεστικός Διευθυντής (Executive Director) και 5 μέλη (Μembers-at-large) και είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των υποθέσεων της ένωσης. Σε τοπικό επίπεδο η CLA εκπροσωπείται από τα Περιφερειακά Παραρτήματα (Regional CLA Chapters), τα οποία προωθούν τους σκοπούς της και ενισχύουν το έργο της. Επιπλέον, για την εκτέλεση συγκεκριμένων καθηκόντων, η CLA συστήνει επιμέρους Επιτροπές (Committees) και Τμήματα (Sections), τα οποία λειτουργούν επικουρικά προς το έργο της Εκτελεστικής Ειτροπής.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικό σκοπό [3] της CLA αποτελεί η υποστήριξη και προώθηση της αποστολής της Καθολικής Εκκλησίας, καθώς και η εκπροσώπηση των Καθολικών βιβλιοθηκών, η υπεράσπιση των συμφερόντων τους και η ενίσχυση του έργου τους. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της, η CLA επιδιώκει να επιτύχει το σκοπό της, ενθαρρύνοντας την πρόοδο των υπηρεσιών των βιβλιοθηκών και τη βελτίωση των πηγών τους μέσω της Καθολικής, οικουμενικής και δια - θρησκευτικής συνεργασίας, των εκδόσεων, της εκπαίδευσης, καθώς και της πληροφόρησης. Για το σκοπό αυτό η ένωση θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών που σχετίζονται με τη θρησκεία ως κέντρα της χριστιανικής σκέψης, προκειμένου να χρησιμεύσουν ως τα θεμέλια και η συντονιστική δύναμη για τις εκπαιδευτικές προσπάθειες της Εκκλησίας.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο σύνολο των μελών [4] της CLA περιλαμβάνονται άτομα, ιδρύματα και οργανισμοί, τα οποία σχετίζονται με το χώρο των Καθολικών βιβλιοθηκών και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο έργο της. Τα μέλη της CLA διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

  • Μεμονωμένα άτομα ως μέλη (Personal Membership)
  • Ιδρύματα (Institutional Membership)
  • Εταιρικά Μέλη (Corporate Membership)
  • Μέλη των Τμημάτων (Section Membership)
  • Μέλη Στρογγυλής Τραπέζης (Round Table Membership)

Επιπλέον, η CLA παρέχει στα μέλη της ευκαιρίες δικτύωσης και επαγγελματικής εξέλιξης μέσα από προϊόντα, υπηρεσίες και εκδηλώσεις που διευρύνουν το γνωστικό τους πεδίο και επαγγελματικούς τους ορίζοντες,.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η CLA είναι ένας διεθνής οργανισμός που εργάζεται για την προώθηση των Καθολικών βιβλιοθηκών και την υπεράσπιση των συμφερόντων τους. Παράλληλα, συμβάλλει στην επαγγελματική εξέλιξη των μελών της, παρέχοντας καθοδήγηση σχετική με ζητήματα που άπτονται της Βιβλιοθηκονομίας και διεξάγει ένα ετήσιο εθνικό συνέδριο (Annual National Convention)[5], μέσω του οποίου τα μέλη της έρχονται σε επαφή, ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις και ενημερώνονται για αναδυόμενα ζητήματα του χώρου. Επιπρόσθετα, η ένωση αναγνωρίζει τη σημαντική συνεισφορά των μελών της στο έργο της με την απονομή τιμητικών διακρίσεων και την προσφορά υποτροφιών και χρηματοδοτήσεων. Επιπλέον, δημοσιεύει[6] το περιοδικό «Catholic Library World», εκδίδει το ευρετήριο Καθολικής λογοτεχνίας με τίτλο «Catholic Periodical and Literature Index» και ενθαρρύνει τη δημιουργία Βιβλιοθηκών με θρησκευτικό προσανατολισμό. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της CLA έγκειται και η ανάπτυξη συνεργατικών σχέσεων με συναφείς ενώσεις και οργανισμούς που υπηρετούν κοινά συμφέροντα, αποσκοπώντας στην προώθηση της Καθολικής λογοτεχνίας σε ευρύτερα γεωγραφικά πλαίσια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Σχετικά με τη CLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Διοίκηση της CLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Αποστολή της CLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Συμμετοχή στη CLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  5. «Ετήσιο εθνικό συνέδριο της CLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  6. «Εκδόσεις της CLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]