Ένωση Γαλλικών Αθλητικών Σωματείων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένωση Γαλλικών
Αθλητικών Σωματείων
ΣυντομογραφίαUSFSA
Ίδρυση1887
Διάλυση1920
ΤύποςΑθλητική ομοσπονδία
ΈδραΠαρίσι, Γαλλία

Η Ένωση Γαλλικών Αθλητικών Σωματείων (γαλλικά: Union des Sociétés Françaises de Sports Athlétiques, USFSA) ήταν γαλλικό αθλητικό διοικητικό όργανο. Ιδρύθηκε στος 20 Νοεμβρίου του 1887 στο Παρίσι με πρώτο πρόεδρο τον Ζορζ ντε Σαιντ-Κλαιρ, έχοντας την ονομασία Ένωση Γαλλικών Σωματείων Αγώνων Δρόμου (Union des Sociétés Françaises de Course a Pied) και εστιάζοντας στο στίβο, όμως αργότερα έκανε άνοιγμα και σε άλλα αθλήματα (ράγκμπι γιούνιον, χόκεϊ επί χόρτου, ξιφασκία, κολύμβηση) που εκπροσωπούνταν από τις αρμόδιες επιτροπές. Το ποδόσφαιρο συμπεριλήφθηκε το 1894.

Ιδρύθηκε από τη Ρασίνγκ Κλαμπ ντε Φρανς και τη Σταντ Φρανσαί και αποτέλεσε την πρώτη ουσιαστικά παριζιάνικη ομοσπονδία, που έκανε πραγματικό άνοιγμα στην επαρχία μέχρι το 1899. Την επόμενη χρονιά οργάνωσε δοκιμές για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, όχι χωρίς συγκρούσεις με τον Πιερ ντε Κουμπερτέν, που ήταν ο ηθικός αυτουργός. Από το 1906 διάφορες άλλες συγκρούσεις των οποίων η κύρια πρόκληση ήταν το ποδόσφαιρο, αποτέλεσαν την αρχή και παρά τις προσπάθειες του Φραντς Ρεϊσέλ να αποκαταστήσει την ενότητα του αθλητικού κόσμου γύρω από μια Εθνική Επιτροπή Αθλητισμού, η USFSA δεν κατάφερε να επιβιώσει στο τέλος του Μεγάλου Πολέμου. Διάφορες επιτροπές της, στη συνέχεια, δημιούργησαν ξεχωριστές αθλητικές ομοσπονδίες, όπως είναι γνωστές στον εικοστό πρώτο αιώνα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 20 Νοεμβρίου 1887, οι ηγέτες των δύο παριζιάνικων σωματείων, Ρασίνγκ Κλαμπ ντε Φρανς και Σταντ Φρανσαί, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ομοσπονδία στίβου, την Ένωση Γαλλικών Σωματείων Αγώνων Δρόμου (Union des Sociétés Françaises de Course a Pied, USFCP)[1] η οποία διοργάνωσε στις 29 Απριλίου 1888 το πρώτο της πρωτάθλημα.[1] Ένα μήνα αργότερα, την 1η Ιανουαρίου του 1888, ο Πιερ ντε Κουμπερτέν δημιούργησε μία επιτροπή για τη διάδοση της σωματικής άσκησης στην εκπαίδευση υπό την προεδρία του Ζουλ Σιμόν, την Επιτροπή Ζουλ Σιμόν, η οποία ήταν επιφορτισμένη με τη διοργάνωση σχολικών αγώνων, έως ότου οι μαθητές του Λυκείου Κοντορσέ εντάχθηκαν στη Ρασίνγκ Κλαμπ ντε Φρανς. Η USFCP δέχθηκε στους κόλπους της γρήγορα και άλλα αθλήματα και στις 31 Ιανουαρίου του 1889 πήρε την ονομασία Ένωση Γαλλικών Αθλητικών Σωματείων (Union des Sociétés Françaises de Sports Athlétiques, USFSA),[1] όχι χωρίς να προκαλέσει έντονες συζητήσεις, οι όροι αθλητισμός και στίβος εξακολουθούσαν να αναφέρονται.[2] Στη συνέχεια, ο πρόεδρος Ζορζ ντε Σαιντ-Κλαιρ, αναγνωρίζοντας το έργο που έχει ήδη γίνει από τον Πιερ ντε Κουμπερτέν, παραιτήθηκε και όρισε αυτόν ως πρόεδρο.[3] dont il devient secrétaire[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Naissance de l'athlétisme en France in L'athlétisme : historique et aspect socio-culturel». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2013. 
  2. Fabienne Legrand et Jean Ladegaillerie 1972, σελ. 103
  3. Jean Durry 1997, σελ. 25
  4. Florence Carpentier 2004, σελ. 64

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]