Ένωση Βιβλιοθηκών της Νέας Ζηλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ένωση Βιβλιοθηκών Νέας Ζηλανδίας (αγγλ.The New Zealand Library Association Inc.) (γνωστή ως LIANZA) ιδρύθηκε το 1910 και αποτελεί τον επαγγελματικό οργανισμό που εκπροσωπεί τις βιβλιοθήκες, τους βιβλιοθηκονόμους και τους επιστήμονες της πληροφόρησης της Νέας Ζηλανδίας και εργάζεται για την ενίσχυση του έργου τους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την αρχή της λειτουργίας της μέχρι σήμερα, η Ένωση έχει βιώσει τρεις σημαντικές μεταβατικές περιόδους: 1910-1935, 1935-1990, 1990 - σήμερα [1].

Αναλυτικότερα:

  • 1910-1935:

Πρόγονος της LIANZA, ήταν η NZLA, μια ένωση αποτελούμενη από δημόσιες βιβλιοθήκες, τη βιβλιοθήκη του Κοινοβουλίου (Parliamentary Library) και τις βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Victoria (Victoria University libraries). Δύο δεκαετίες μετά την ίδρυση της ένωσης, η ενίσχυση των δημόσιων και ερευνητικών βιβλιοθηκών από το Ίδρυμα Carnegie των ΗΠΑ (Carnegie Foundation of the USA), πυροδότησε τη δημιουργία ενός συνόλου δημόσιων βιβλιοθηκών στη Νέα Ζηλανδία και η LIANZA διεύρυνε τη συμμετοχή των μελών της συμπεριλαμβάνοντας και μεμονωμένα άτομα.

  • 1935-1990:

Κατά τη δεύτερη μεταβατική περίοδο, η NZLA καθιερώθηκε ως νομικό πρόσωπο. Με την πάροδο των χρόνων και την αύξηση των μελών της ένωσης, αναπτύχθηκε το Πρόγραμμα Σπουδών Βιβλιοθηκονομίας και Πληροφόρησης στο Πανεπιστήμιο Victoria του Wellington (the Masters of Librarian & Information Studies Degree Programme at Victoria University of Wellington) και ιδρύθηκε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Νέας Ζηλανδίας (National Library of NZ).

  • 1990- σήμερα:

Η επιθυμία των βιβλιοθηκονόμων για την ύπαρξη ενός οργανισμού που θα εκπροσωπούσε και θα προωθούσε τα επαγγελματικά τους συμφέροντα, οδήγησε στη μετάβαση της NZLA σε έναν επαγγελματικό οργανισμό εκπροσώπησης των βιβλιοθηκονόμων και επιστημόνων της πληροφόρησης της Νέας Ζηλανδίας.

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ανώτερα στελέχη της LIANZA είναι ο Πρόεδρος (President), ο Εκλεγμένος Πρόεδρος (President Elect), ο Προηγούμενος Πρόεδρος (Past President), ο Ταμίας (Treasurer) και ο Πρόεδρος του Te Rōpū Whakahau -οργανισμός που αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ των βιβλιοθηκονόμων Maori της Νέας Ζηλανδίας- (the Tumuaki of Te Rōpū Whakahau), τα οποία σε συνεργασία με έξι Περιφερειακούς Συμβούλους (Regional Councillors) και δύο εκπροσώπους του Te Rōpū Whakahau απαρτίζουν το Συμβούλιο του οργανισμού (LIANZA Council). Το Συμβούλιο είναι υπεύθυνο για τη συνολική διαχείριση των υποθέσεων της LIANZA και συνέρχεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, όπου καθορίζει την πολιτική της ένωσης και προχωρά σε αναθεωρήσεις του καταστατικού [2].

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η LIANZA, μέσα από το σύνολο των δραστηριοτήτων της και το γενικό προσανατολισμό της λειτουργίας της, επιδιώκει να ενισχύσει το έργο των βιβλιοθηκών, των βιβλιοθηκονόμων και των επιστημόνων της πληροφόρησης που έχουν την έδρα τους εντός της Νέας Ζηλανδίας. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της Ένωσης, η LIANZA εργάζεται: [3]

  • Για τους βιβλιοθηκονόμους και τους επαγγελματίες της πληροφόρησης της Νέας Ζηλανδίας με τη δημιουργία κοινοτήτων για την εκπροσώπηση των επαγγελματικών συμφερόντων τους και την παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής ανάπτυξης σε αυτούς.
  • Σε συνεργασία με οργανισμούς βιβλιοθηκών και πληροφόρησης για να υποστηρίξει την παροχή των υπηρεσιών βιβλιοθηκών και πληροφόρησης που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ευημερία της Νέας Ζηλανδίας.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συμμετοχή στη LIANZA επεκτείνεται σε βιβλιοθήκες όλων των τύπων, και το προσωπικό τους. Σε γενικά πλαίσια, ιδρύματα και άτομα που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά εντός της Νέας Ζηλανδίας και επιθυμούν να προωθήσουν τους στόχους της LIANZA, μπορούν να ενταχθούν σε κάποια από τις εξής κατηγορίες μελών [4]:

  • Μεμονωμένα άτομα ως μέλη (Personal members): άτομα τα οποία απασχολούνται επαγγελματικά στον τομέα της πληροφόρησης εντός της Νέας Ζηλανδίας και επιθυμούν να ενισχύσουν το έργο της ένωσης.
  • Ιδρύματα (Institutional Members): οργανισμοί και ιδρύματα, τα οποία υποστηρίζουν το έργο των βιβλιοθηκών της χώρας.
  • Επίτιμα Δια βίου Μέλη (Honorary Life Members): μέλη της ένωσης που έχουν συμβάλλει σημαντικά στο έργο της.
  • Μέλη από το εξωτερικό (Overseas Members): μεμονωμένα άτομα και ιδρύματα, τα οποία επιθυμούν να συμμετάσχουν στο έργο της ένωσης, αλλά η έδρα τους βρίσκεται εκτός της Νέας Ζηλανδίας. Η συγκεκριμένη ιδιότητα μέλους αποδίδεται επίσης σε μέλη που απουσιάζουν για ένα διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους από τη χώρα.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η LIANZA προωθεί τα συμφέροντα των μελών της και ενισχύσει το έργο τους μέσα από ευκαιρίες δικτύωσης, επαγγελματικής ανάπτυξης και τη διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων. Συγκεκριμένα, διεξάγει ένα ετήσιο συνέδριο (LIANZA Conference)[5], όπου τα μέλη της έρχονται σε επαφή, ανταλλάσσουν ιδέες και ενημερώνονται για τις εξελίξεις στο χώρο των βιβλιοθηκών. Παράλληλα, εκδίδει ενημερωτικό υλικό και δημοσιεύσεις, μια εκ των οποίων είναι το περιοδικό «Library Life» [6]που κυκλοφορεί κάθε δεκαπέντε ημέρες και παρέχει πληροφόρηση σχετική με την ένωση, αλλά και τη βιβλιοθηκονομική κοινότητα της Νέας Ζηλανδίας γενικότερα. Μια ακόμη σημαντική έκδοση της LIANZA αποτελεί η ερευνητική δημοσίευση με τίτλο "The New Zealand Library & Information Management Journal"[7], η οποία δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο. Ακόμα, αναπτύσσει συνεργατικές σχέσεις με συναφείς οργανισμούς, των οποίων τα συμφέροντα ταυτίζονται με τα συμφέροντα της LIANZA και αποτελεί μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων (International Federation of Library Associations and Institutions - IFLA). Σε ετήσια συχνότητα πραγματοποιεί μια Γενική Συνέλευση (Annual General Meeting), ενώ εκτάκτως μπορεί να συγκαλέσει κάποια ειδική γενική συνέλευση για τη διαχείριση συγκεκριμένων υποθέσεων και αναδυόμενων ζητημάτων. Επιπλέον παρέχει οικονομική ενίσχυση σε βιβλιοθήκες και επαγγελματίες της πληροφόρησης, προκειμένου προωθήσει το έργο τους και το έργο της Βιβλιοθηκονομίας γενικότερα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ιστορία της LIANZA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Συμβούλιο της LIANZA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Σκοπός της LIANZA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Κατηγορίες μελών της LIANZA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  5. «Ετήσιο συνέδριο της LIANZA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  6. «Περιοδικό της LIANZA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  7. «The New Zealand Library & Information Management Journal». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]