Ένοχος Χωρίς Αποδείξεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένοχος Χωρίς Αποδείξεις
Guilty by Suspicion
ΣκηνοθεσίαΊρβιν Γουίνκλερ
ΠαραγωγήΆρνον Μίλτσαν
ΣενάριοΊρβιν Γουίνκλερ
ΠρωταγωνιστέςΡόμπερτ Ντε Νίρο
Ανέτ Μπένινγκ
Τζωρτζ Γουέντ
ΜουσικήΤζέιμς Νιούτον Χάουαρντ
ΦωτογραφίαΜάικλ Μπάλχαους
ΜοντάζPriscilla Nedd-Friendly
ΔιανομήWarner Bros. και Netflix
Πρώτη προβολή15 Μαρτίου 1991
Διάρκεια105 λεπτά
ΠροέλευσηΓαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γλώσσααγγλικά

Ένοχος Χωρίς Αποδείξεις (Guilty by Suspicion) είναι μια αμερικανική δραματική ταινία του 1991 για τη Μαύρη Λίστα του Χόλυγουντ, τον Μακαρθισμό , καθώς και τις δραστηριότητες της Επιτροπής Αμερικανικών Δραστηριοτήτων. Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ίρβιν Γουίνκλερ, πρωταγωνιστούσαν ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η Ανέτ Μπένινγκ και ο Τζωρτζ Γουέντ.

Η ταινία εισήχθη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 1991.[1]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντέηβιντ Μέριλ (Ντε Νίρο), σκηνοθέτης του Χόλυγουντ του 1950, επιστρέφει από το εξωτερικό για να διαπιστώσει ότι μια αυξανόμενη παλίρροια του Μακαρθισμού και του Κόκκινου Φόβου έχει οδηγήσει στο ότι δεν του επιτρέπεται να δουλεύει σε ταινίες. Θα του επιτραπεί να σκηνοθετήσει μόνο όταν εμπλέξει τους συναδέλφους του ως κομμουνιστές πράκτορες. Πιεζόμενος και από τον παραγωγό του Ντάριλ Ζάνουκ, πρέπει να αποφασίσει εάν θα μετατραπεί σε καταδότη ή να τηρήσει τις Αρχές του με κόστος το έργο της ζωής του. Παρόλο που ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ κομμουνιστής, μπαίνει σε φοβερή περιπέτεια. Τον εγκαταλείπουν οι καλύτεροί του φίλοι, τα στούντιο του κλείνουν τις πόρτες, τον παρακολουθούν άντρες του FBI, βρίσκεται χωρίς δουλειά και τελικά χάνει το σπίτι του. Σε όλο αυτό το κλίμα εξευτελισμού ο Ντέηβιντ βρίσκει τη δύναμη να μη λυγίσει.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία άνοιξε με καλές κριτικές και κέρδισε επαίνους για την απόδοση του Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Ο Ρότζερ Ίμπερτ έδωσε στην ταινία τριάμιση από τα τέσσερα αστέρια και έγραψε ότι η ταινία "διδάσκει ένα μάθημα που πάντα κινδυνεύουμε να ξεχνάμε: ότι η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να κάνουμε στη χώρα μας είναι να είμαστε πιστοί στη συνείδησή μας". [2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Festival de Cannes: Guilty by Suspicion». festival-cannes.com. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2009. 
  2. «Guilty By Suspicion». Chicago Sun-Times (The Chicago Sun-Times). 1991-03-15. http://www.rogerebert.com/reviews/guilty-by-suspicion-1991. Ανακτήθηκε στις 2013-10-22. 

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]