Ένα μωρό για τρεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα μωρό για τρεις
Three Men and a Baby
ΣκηνοθεσίαΛέοναρντ Νίμοϊ
ΠαραγωγήΤεντ Φιλντ και Robert W. Cort
ΣενάριοΤζιμ Κρίνκσαντ
Τζέιμς Ορ
Βασισμένο σεTrois hommes et un couffin
ΠρωταγωνιστέςΤομ Σέλεκ
Στιβ Γκάτενμπεργκ
Τεντ Ντάνσον
ΜουσικήΜάρβιν Χάμλις
ΦωτογραφίαΆνταμ Γκρίνμπεργκ
ΜοντάζΜάικλ Α. Στίβενσον
Εταιρεία παραγωγήςTouchstone Pictures, Silver Screen Partners και Interscope Communications
ΔιανομήWalt Disney Studios Motion Pictures, Netflix και Disney+
Πρώτη προβολή25  Νοεμβρίου 1987 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[1], 25  Μαρτίου 1988 (Σουηδία)[2] και 28  Απριλίου 1988 (Γερμανία)[3]
Κυκλοφορία25 Νοεμβρίου 1987
Διάρκεια102 λεπτά
ΠροέλευσηΗΠΑ
Γλώσσααγγλικά
Προϋπολογισμός11 εκ. δολάρια
Ακαθάριστα έσοδα240 εκ. δολάρια
ΈπεταιΚορίτσι για τρεις

Το Ένα μωρό για τρεις είναι μια αμερικανική κωμωδία του 1987 σε σκηνοθεσία Λέοναρντ Νιμόι. Πρωταγωνιστούν οι Τομ Σέλεκ, Στιβ Γκάτενμπεργκ και Τεντ Ντάνσον ως τρεις εργένηδες που προσπαθούν να προσαρμόσουν τη ζωή τους στην αναγκαστική πατρότητα με τον ερχομό του παιδιού ενός εκ των τριών. Το σενάριο βασίστηκε στη γαλλική ταινία του 1985 Τρεις εργένηδες και ένα μωρό (Trois hommes et un couffin).

Η ταινία ήταν η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία εκείνης της χρονιάς στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας το Ολέθρια σχέση (Fatal Attraction) και τελικά απέφερε εισπράξεις 167 εκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά [4] και 240 εκατομμυρίων δολαρίων σε όλον τον κόσμο. Η ταινία κέρδισε το People's Choice Award στην κατηγορία Αγαπημένη Κωμική Ταινία το 1988. 

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αρχιτέκτονας Πίτερ Μίτσελ, ο σατιρικός συγγραφέας Μάικλ Κέλαμ και ο ηθοποιός Τζακ Χόλντεν είναι ευτυχισμένοι εργένηδες που ζουν στο κοινό διαμέρισμά τους στη Νέα Υόρκη, κάνοντας συχνά πάρτι και φλερτάροντας. Μια μέρα, ένα μωρό ονόματι Μαίρη φτάνει στο κατώφλι τους με ένα σημείωμα που αποκαλύπτει ότι είναι ο καρπός του έρωτα του Τζακ με μια ηθοποιό που ονομάζεται Σύλβια κατά τη διάρκεια μιας σαιξπηρικής παράστασης στο Stratford Festival έναν χρόνο νωρίτερα.

Ο Τζακ βρίσκεται στην Τουρκία για τα γυρίσματα μιας ταινίας και ζητά σαν χάρη από έναν φίλο του σκηνοθέτη να παραδώσει ένα δέμα στο διαμέρισμα. Ο Τζακ ζητά από τους συγκατοίκους του να κρατήσουν μυστική την παράδοση για χάρη ενός φίλου. Όταν έρχεται η Μαίρη, εκείνοι πιστεύουν ότι είναι το «δέμα» που περίμεναν.

Ο Πίτερ και ο Μάικλ δεν έχουν την παραμικρή ιδέα πώς να φροντίσουν τη Μαίρη και ο Πίτερ πηγαίνει να αγοράσει προμήθειες. Η σπιτονοικοκυρά τους, κυρία Χάθαγουεϊ, παραδίδει ένα μικρό κουτί –το πραγματικό «δέμα» που περιέχει ηρωίνη– το οποίο ο Μάικλ πετά στην άκρη. Οι δυο εργένηδες μαθαίνουν να φροντίζουν τη Μαίρη, αλλάζοντάς της πάνες, κάνοντάς τη μπάνιο και ταΐζοντάς τη.

Τέσσερις μέρες αργότερα, δύο έμποροι ναρκωτικών φτάνουν στο διαμέρισμα ζητώντας το δέμα. Ο Πίτερ και ο Μάικλ τους δίνουν κατά λάθος τη Μαίρη μαζί με ένα κουτί γάλα σε σκόνη που οι έμποροι πιστεύουν ότι είναι η ηρωίνη. Ο Πίτερ ανακαλύπτει το πραγματικό δέμα συνειδητοποιώντας το μπέρδεμα, τρέχει κάτω αλλά σκοντάφτει, χύνοντας το περιεχόμενο του πακέτου. Μαζεύει τα ναρκωτικά και βρίσκει τους άντρες έξω, προκαλώντας συμπλοκή. Ένας έφιππος αστυνομικός παρεμβαίνει. Ο Πίτερ σώζει τη Μαίρη, αλλά οι έμποροι τρέπονται σε φυγή με το κουτί με το γάλα. Ο αξιωματικός κρατά τον Πίτερ και τον Μάικλ στο διαμέρισμα μέχρι να έρθει ο αρχιφύλακας Μέλκοβιτς από τη δίωξη ναρκωτικών, για να τους ανακρίνει. Ο Τζακ τηλεφωνεί από την Τουρκία, αλλά ο Πίτερ και ο Μάικλ δεν μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά καθώς ηχογραφούνται. Κρύβουν με επιτυχία τα ναρκωτικά, μαθαίνοντας ότι ο φίλος του Τζακ, Πολ Μίλνερ, είναι έμπορος ναρκωτικών. Όμως, ο Μέλκοβιτς τους υποπτεύεται και τους θέτει υπό παρακολούθηση.

Η κυρία Χάθαγουεϊ φροντίζει τη Μαίρη, ενώ ο Πίτερ και ο Μάικλ πηγαίνουν στη δουλειά. Επιστρέφοντας σπίτι, βρίσκουν την κυρία Χάθαγουεϊ δεμένη και φιμωμένη και το διαμέρισμα λεηλατημένο από τους ναρκεμπόρους, αλλά η Μαίρη είναι ασφαλής. Βρίσκουν επίσης ένα απειλητικό σημείωμα που γράφει: "Την επόμενη φορά θα πάρουμε το μωρό". Ο Πίτερ και ο Μάικλ συνεχίζουν να φροντίζουν τη Μαίρη, προσαρμόζονται στην «πατρότητα» και δένονται με το μωρό.

Ο Πίτερ εξουδετερώνει έναν εισβολέα, ο οποίος αποδεικνύεται ότι είναι ο Τζακ που επέστρεψε νωρίτερα, αφού ο ρόλος του στην ταινία κόπηκε. Ο Τζακ διαβεβαιώνει τον Πίτερ και τον Μάικλ ότι δεν ήξερε τίποτα για την ηρωίνη. Αρχικά αρνείται τη σύνδεσή του με τη Μαίρη, αλλά το σημείωμα της Σύλβιας τον πείθει ότι είναι πατέρας της Μαίρης. Ο Πίτερ και ο Μάικλ μεταβιβάζουν όλες τις γονικές ευθύνες στον Τζακ, ο οποίος γρήγορα δένεται με το μωρό.

Οι τρεις εργένηδες λαμβάνουν ταχυδρομικώς ένα απόκομμα εφημερίδας που αναφέρει ότι ο Μίλνερ δέχθηκε επίθεση από τους εμπόρους ναρκωτικών και νοσηλεύτηκε, με μια ακόμη απειλή: "Μην αφήσετε να σας συμβεί αυτό!" Ο Πίτερ, ο Μάικλ και ο Τζακ καταστρώνουν σχέδιο για να παγιδεύσουν τους εμπόρους, κανονίζοντας μια συνάντηση. Ο Τζακ, μεταμφιεσμένος σε έγκυο, φεύγει από το κτίριο με τη Μαίρη, ενώ ο Πίτερ και ο Μάικλ φεύγουν με ταξί, ακολουθούμενοι από μυστικούς αξιωματικούς, αλλά καταφέρνουν να τους χάσουν μπαίνοντας σε ένα άλλο ταξί που οδηγεί ο Τζακ. Οι τρεις τους συναντούν τους εμπόρους στον τελευταίο όροφο ενός εργοταξίου. Ο Μάικλ, κρυμμένος στους αεραγωγούς, καταγράφει τη συνομιλία του Πίτερ με τους εμπόρους αλλά πέφτει στο δωμάτιο και ακολουθεί καταδίωξη. Οι τρεις φίλοι καταφέρνουν να παγιδεύσουν τους εμπόρους σε ένα ασανσέρ καθώς φτάνει η αστυνομία. Με την ηχογράφηση αποδεικνύουν την αθωότητά τους στον Μέλκοβιτς και οι έμποροι συλλαμβάνονται.

Ο Πίτερ, ο Μάικλ και ο Τζακ ενστερνίζονται πλήρως τον ρόλο τους ως κηδεμόνες της Μαίρης, μέχρι που φτάνει η Σύλβια για να πάρει τη Μαίρη μαζί της στο Λονδίνο. Αφού φεύγει με τη Μαίρη, οι τρεις συνειδητοποιούν πόσο απελπισμένα τους λείπει το μωρό. Τρέχοντας προς το αεροδρόμιο, διαπιστώνουν ότι το αεροπλάνο της Σύλβια για το Λονδίνο μόλις έχει απογειωθεί. Ηττημένοι, επιστρέφουν σπίτι, όπου βρίσκουν τη Σύλβια και τη Μαίρη στην πόρτα. Η Σύλβια λέει δακρυσμένη ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει την υποκριτική, αλλά θα αναγκαστεί να το κάνει, αν μεγαλώσει μόνη της τη Μαίρη. Οι τρεις εργένηδες προσκαλούν την ίδια και τη Μαίρη να μείνουν μαζί τους, η Σύλβια δέχεται και οι τέσσερις ζουν ευτυχισμένοι με το μωρό.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τομ Σέλεκ ως Πίτερ Μίτσελ
  • Στιβ Γκάτενμπεργκ ως Μάικλ Κέλαμ
  • Τεντ Ντάνσον ως Τζακ Χόλντεν
  • Λίζα και Μισέλ Μπλερ ως Μαίρη
  • Μάργκαρετ Κόλιν ως Ρεμπέκα
  • Σελέστ Χολμ ως κυρία Χόλντεν
  • Νάνσυ Τράβις ως Σύλβια Μπενινγκτον
  • Φίλιπ Μπόσκο ως αρχιφύλακας Μέλκοβιτς

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη Μάιρη υποδύονταν οι δίδυμες Λίζα και Μιζέλ Μπλερ. [5]

Το σάουντρακ της ταινίας περιελάμβανε το τραγούδι του Peter Cetera "Daddy's Girl".

Η συνέχεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την ταινία ακολούθησε ένα σίκουελ του 1990 με τίτλο Κορίτσι για Τρεις (3 Men and a Little Lady).

Προσαρμογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αμερικανική τηλεοπτική σειρά Baby Daddy έκανε πρεμιέρα το 2012 στο κανάλι ABC Family. Ήταν εμπνευσμένη από την ταινία.

Η σειρά επικεντρώνεται στον Μπεν, που ζει με τον μεγαλύτερο αδερφό του, Ντάνι, και τον στενό του φίλο, Τάκερ. Οι τρεις τους βρίσκουν ένα μωρό στην εξώπορτά τους. Με τη βοήθεια της μητέρας του Μπεν, Μπόνι, και του φίλου τους, Ράιλι, μεγαλώνουν το μωρό. Συνολικά παρήχθησαν έξι κύκλοι, με το τελευταίο επεισόδιο να προβάλλεται το 2017.

Αυτή η ταινία λειτούργησε επίσης ως έμπνευση για άλλες προσαρμογές και επαναδημιουργήθηκε σε πολλές χώρες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]