Ένας άντρας μόνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένας άντρας μόνος
A Single Man
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΤομ Φορντ
ΠαραγωγήΤομ Φορντ
Ρόμπερτ Σαλέρνο
Άντριου Μιάνο
Κρις Βέιτς
ΣενάριοΤομ Φορντ
Ντέιβιντ Σκερς
Βασισμένο σεA Single Man του Κρίστοφερ Ίσεργουντ
ΠρωταγωνιστέςΚόλιν Φερθ
Τζούλιαν Μουρ
ΜουσικήΆμπελ Κορζενιόφσκι
ΦωτογραφίαΈντουαρντ Γρκάου
ΜοντάζΤζόαν Σόμπελ
Εταιρεία παραγωγής
  • Artina Films
  • Depth of Field
  • Fade to Black
ΔιανομήThe Weinstein Company
Πρώτη προβολή11 Σεπτεμβρίου 2009 (Κάννες)
Κυκλοφορία11 Δεκεμβρίου 2009 (ΗΠΑ)
Διάρκεια100 λεπτά[1]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$7 εκατομμύρια[2]
Ακαθάριστα έσοδα$25 εκατομμύρια[3]

Το Ένας άντρας μόνος (πρωτότυπος τίτλος: A Single Man) είναι αμερικανική δραματική ταινία του 2009, βασισμένη στο μυθιστόρημα με τον ίδιο τίτλο από τον Κρίστοφερ Ίσεργουντ. Η σκηνοθεσία είναι του Τομ Φορντ, ο οποίος κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Πρωταγωνιστεί ο Κόλιν Φερθ, ο οποίος έλαβε υποψηφιότητα για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού για την ενσάρκωση του Τζορτζ Φάλκονερ, ενός καταθλιπτικού ομοφυλόφιλου Βρετανού καθηγητή πανεπιστημίου που κατοικεί στη Νότια Καλιφόρνια το 1962.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 11 Σεπτεμβρίου 2009 στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Μετά την προβολή του στο 34ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, η Weinstein Company την επέλεξε για τη διανομή στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία. Μια αρχική περιορισμένη διανομή στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησε στις 11 Δεκεμβρίου 2009 και αργότερα προκρίθηκε για τα 82 Βραβεία Όσκαρ με μια μεγαλύτερη διανομή στις αρχές του 2010.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 30 Νοεμβρίου 1962, ένα μήνα μετά την κρίση στην Κούβα, ο Τζορτζ Φάλκονερ είναι ένας μεσόκοπος Άγγλος καθηγητής πανεπιστημίου που κατοικεί στο Λος Άντζελες. Ο Τζορτζ ονειρεύεται ότι συναντά το άψυχο σώμα του επί χρόνια συντρόφου του, Τζιμ, στο σημείο του τροχαίου ατυχήματος που στοίχισε τη ζωή του Τζιμ πριν από οχτώ μήνες. Αφού ξυπνάει, ο Τζορτζ αρχίζει να παραμιλά αναφέροντας τον πόνο και την κατάθλιψη στα οποία έχει πέσει μετά τον θάνατο του Τζιμ αλλά και την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει εκείνο το ίδιο βράδυ.

Ο Τζορτζ λαμβάνει ένα τηλεφώνημα από την αγαπημένη του φίλη Τσάρλι η οποία προβάλλει την αλαζονεία του απέναντί της αλλά και τη δυστυχία του γενικότερα. Ο Τζορτζ οργανώνει τη μέρα του βάζοντας τις υποθέσεις του σε μια σειρά και εστιάζοντας στην ομορφιά των μεμονωμένων γεγονότων, με την πίστη ότι έτσι βλέπει τα πράγματα για τελευταία φορά. Κατά καιρούς θυμάται τη δεκαεξάχρονη σχέση του με τον Τζιμ.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας του στο πανεπιστήμιο ο Τζορτζ έρχεται σε επαφή με έναν μαθητή, τον Κένι Πόττερ, ο οποίος δείχνει ένα ενδιαφέρον για τον Τζορτζ και παραβλέπει τα συμβατικά όρια στη συζήτηση φοιτητή-καθηγητή. Ο Τζορτζ δημιουργεί μια απροσδόκητη σχέση με έναν Ισπανό επιβήτορα, τον Κάρλος. Εκείνο το βράδυ ο Τζορτζ συναντά την Τσάρλι για δείπνο. Αν και αρχικά διασκεδάζουν χορεύοντας και θυμούνται τα παλιά, η επιθυμία της Τσάρλι για μια στενότερη σχέση με τον Τζορτζ και η αποτυχία της να καταλάβει τη σχέση αυτού με τον Τζιμ εξαγριώνει τον Τζορτζ.

Ο Τζορτζ πηγαίνει σε ένα μπαρ και διαπιστώνει ότι ο Κένι τον έχει ακολουθήσει. Πίνουν αρκετά ποτά, μεθούν υπερβολικά και τελικά επιστρέφουν στο σπίτι του Τζορτζ όπου συνεχίζουν να πίνουν. Ο Τζορτζ λιποθυμά και ξυπνάει στο κρεβάτι με τον Κέννι να κοιμάται στο καναπέ του σαλονιού. Ενώ παρακολουθεί τον Κένι, ο Τζορτζ ανακαλύπτει ότι ο Κένι είχε κοιμηθεί με το όπλο του προκειμένου να αποτρέψει τον Τζορτζ από το να αυτοκτονήσει. Ο Τζορτζ κλειδώνει το όπλο σε ένα συρτάρι, καίει τα σημειώματά του περί αυτοκτονίας και με μια φωνή που ακούγεται στο βάθος εξηγεί ότι έχει ανακαλύψει ξανά την ικανότητα "να αισθάνεται αντί να σκέφτεται". Καθώς ειρηνεύει με τη θλίψη του, ο Τζορτζ παθαίνει καρδιακή προσβολή και πεθαίνει.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος
Κόλιν Φερθ Τζορτζ Φάλκονερ
Τζούλιαν Μουρ Σαρλότ (Τσάρλι)
Μάθιου Γκουντ Τζιμ
Νίκολας Χουλτ Κένι Πόττερ
Γιον Κορταχαρένα Κάρλος
Πολέτ Λαμόρι Άλβα
Ράιαν Σίμπκινς Τζένιφερ Στρανκ
Πολ Μπάτλερ Κρίστοφερ Στρανκ
Άαρον Σάντερς Τομ Στρανκ
Λη Πέις Γκραντ Λέφανυ
Έριν Ντάνιελς Μπανκ Τέλλερ
Αλίν Βέμπερ Λόις
Γκίνιφερ Γκούντγουιν κυρία Στρανκ
Τέντυ Σίαρς κύριος Στρανκ

Ο Τζον Χαμ κάνει τη φωνή του Χάρολντ Άκερλυ. Είναι ένας ξάδερφος του Τζιμ που τηλεφωνεί στον Τζορτζ για να τον ενημερώσει για τον θάνατο του συντρόφου του.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σχεδιαστής μόδας Τον Φορντ, όντας σκηνοθέτης για πρώτη φορά, χρηματοδότησε τον εαυτό του. Η ταινία δίνει έμφαση στον πολιτισμό της δεκαετίας του 1960, ενώ η παραγωγή έγινε από την ίδια ομάδα που σχεδίασε την ταινία Mad Men για την τηλεόραση και τοποθετείται χρονικά στην ίδια περίοδο. Ο πρωταγωνιστής του Mad Men Γιον Χαμ έχει μια φωνητική συμμετοχή ως ο ξάδερφος του εραστή του Τζορτζ. Το σπίτι όπου στην ταινία κατοικεί ο χαρακτήρας του Τζορτζ σχεδιάστηκε το 1948 από τον Τζον Λώτνερ και είναι το πρώτο σπίτι στο οποίο έζησε ο ίδιος ο Λώτνερ.

Η ταινία γυρίστηκε μέσα σε 21 ημέρες.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ήταν υποψήφια για το βραβείο του Χρυσού Λέοντα στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και κέρδισε τον Queer Λέοντα.[4] Ο Κόλιν Φερθ έλαβε το βραβείο Βόλπι Καλύτερου Άνδρα Ηθοποιού σε αυτό το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, για την ερμηνεία του στην ταινία. Έλαβε ένα βραβείο BAFTA Καλύτερου Ηθοποιού σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Φερθ ήταν επίσης υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα και βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού. Για την ερμηνεία της, η Τζούλιαν Μουρ ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Β' Γυναικείου Ρόλου. Η ταινία έλαβε το πρώτο βραβείο από το Βέλγικο Συνδικάτο των Κριτικών Κινηματογράφου.

Στις 14 Ιανουαρίου 2010, η ταινία ήταν υποψήφια και τελικά κέρδισε το βραβείο Εξαιρετικής Ταινίας με ευρεία κυκλοφορία στα 21α τηλεοπτικά βραβεία GLAAD.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «A Single Man (12A)». British Board of Film Classification. 11 Δεκεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2016. 
  2. Anne Thompson (November 20, 2009). "Sixteen Questions for A Single Man's Tom Ford" Αρχειοθετήθηκε January 28, 2010, στο Wayback Machine.. Indiewire. Retrieved February 22, 2015.
  3. «A Single Man (2009)». Box Office Mojo. IMDb. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2010. 
  4. «3. QUEER LION AWARD TO "A SINGLE MAN" BY TOM FORD». Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2017. 

Περαιτέρω μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]