Έμβλημα της Αλαμπάμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το έμβλημα της πολιτείας

Το έμβλημα της Αλαμπάμα είναι το έμβλημα που χρησιμοποιεί επίσημα η πολιτεία της Αλαμπάμα από το 1939.

Έμβλημα του 1817[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο έμβλημα σχεδιάστηκε το 1817 από τον Γουίλιαμ Μπιμπ τότε κυβερνήτη της περιοχής της Αλαμπάμα και αργότερα και της πολιτείας. Όταν η Αλαμπάμα έγινε πολιτεία το 1819 το νομοθετικό σώμα της πολιτείας υιοθέτησε το σχέδιο του τωρινού επίσημου εμβλήματος. Το έμβλημα εκθέτει σε περίοπτη θέση που δείχνει τον χάρτη της πολιτείας τονίζοντας τα σημαντικά γι' αυτήν ποτάμια. Στο έμβλημα ήταν τοποθετημένο και ένα δέντρο χωρίς να αναγράφεται καμία φράση.

Έμβλημα του 1868[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα της πολιτείας την περίοδο 1868-1939

Αυτό το σχέδιο αντικαταστήθηκε από ένα άλλο στις 29 Δεκεμβρίου 1868. Το έμβλημα ήταν κυκλικό και στην πάνω θέση του κύκλου αναγραφόταν η λέξη Alabama (Αλαμπάμα) ενώ στο κάτω μέρος η λέξη Great Seal (Έμβλημα). Στο κέντρο του κύκλου βρίσκονταν ένας αετός με τα φτερά του ανοιχτά να κάθετε υπερήφανα πάνω στην εθνική ασπίδα με τρία βέλη στο αριστερό του νύχι. Ο αετός κρατάει στο ράμφος του μια γιρλάντα στην οποία αναγράφεται η φράση «HERE WE REST» δηλαδή εδώ αναπαυόμαστε.

Αυτό το έμβλημα ακόμα χρησιμοποιείται από το τμήμα εργασίας της πολιτείας.

Έμβλημα του 1939[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1939 μετά από αίτηση του κυβερνήτη Φρανκ Ντίξον χρησιμοποιήθηκε πάλι το σχέδιο του χάρτη όπως και στο αρχικό έμβλημα. Το νέο έμβλημα υιοθετήθηκε μετά από ειδική συνεδρίαση που ζητήθηκε από τον κυβερνήτη. Το έμβλημα είναι κυκλικό και στην πάνω θέση του αναγράφεται η λέξη Alabama (Αλαμπάμα) ενώ στην κάτω θέση η λέξη Great Seal (Έμβλημα). Στο κέντρο του κύκλου βρίσκεται ο χάρτης της πολιτείας με τα βασικότερα ποτάμια της. Δίπλα θα βρίσκονται και όλες οι συνοριακές πολιτείες της Αλαμπάμα.

Άλλα κυβερνητικά εμβλήματα της Αλαμπάμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Seal of Alabama της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).