Έγκλημα στο Λάος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το έγκλημα στο Λάος υπάρχει σε διάφορες μορφές όπως είναι η διαφθορά, οι ληστείες, οι βιασμοί τουριστριών, οι δολοφονίες, το εμπόριο ναρκωτικών και το εμπόριο λευκής σάρκας.

Κατά τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία αναφέροντας ότι το Βανγκ Βιένγκ είναι μια τοποθεσία στο Λάος υψηλού κινδύνου για τους τουρίστες σε σχέση με τους κινδύνους βιασμού και ληστείων.[1] Πολλά εστιατόρια σε αυτήν την περιοχή προσφέρουν διάφορα μενού, ιδίως «πίτσες», «κοκτειλς ή «τσάγια» που ενδέχεται να περιέχουν άγνωστες ουσίες ή οπιούχα ναρκωτικά. Αυτά τα προϊόντα διαφημίζονται συχνά ως «χαρούμενα» ή «ειδικά» είδη. Αυτές οι άγνωστες ουσίες ή τα οπιούχα μπορεί να είναι επικίνδυνες, προκαλώντας σοβαρή ασθένεια ή ακόμη και το θάνατο.

Η Νότια Κορέα τον Μάρτιο του 2016 ακολούθησε τις ΗΠΑ και την Αυστραλία[2] στην έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για ταξίδια προς την κεντρική επαρχία Σαϊσομπούν του Λάος, καθώς και για τη διαδρομή 13 που εκτείνεται από το Κάσι έως το Φου Χουν, μέρος της οδικής σύνδεσης μεταξύ Βιεντιάν και Λουάνγκ Πράμπανγκ. Η οδηγία αυτή ακολούθησε έναν αριθμό πρόσφατων περιστατικών που αφορούσαν δολοφονίες Κινέζων υπηκόων που εργάζονταν στο Λάος.[3]

Έγκλημα ανά τύπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μικροεγκληματικότητα, που περιλαμβάνει κλοπές και αρπαγές πορτοφολιών, είναι ένα ζήτημα στο Λάος. Ψεύτικα και πλαστά εμπορεύματα βρίσκονται εύκολα σε πολλά μέρη του Λάος.[4]

Βίαιο έγκλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βίαιο έγκλημα είναι λιγότερο εμφανές, αν και ο ρυθμός του αυξάνεται, από τον Ιούλιο του 2013. Το να ταξιδέψει κάποιος μόνος σε απομακρυσμένες περιοχές μέσα στην νύχτα είναι επικίνδυνο ειδικά για τους αλλοδαπούς.[4]

Διαφθορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Διαφθορά στο Λάος

Η διαφθορά είναι ένα πρόβλημα στο Λάος. Ο Διεθνής Δείκτης Διαφάνειας για το 2012 κατέταξε τη χώρα στον αριθμό 160, από τις 176 χώρες συνολικά.[5] Η κυβέρνηση του Λάος καταβάλλει προσπάθειες να εξαλείψει ή να περιορίσει τη διαφθορά.[6]

Παράνομο εμπόριο ναρκωτικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών είναι ένα σημαντικό ζήτημα στο Λάος. Η χώρα διαθέτει μεγάλο αριθμό παραγωγής παπαρουνών. Η κυβέρνηση του Λάος προσπαθεί να τερματίσει αυτό το πρόβλημα που κάποτε ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς οπίου στον κόσμο. Σήμερα το Λάος δεν έχει πλέον τόσο ισχυρή βιομηχανία οπίου, με περίπου το 94% των εκμεταλλεύσεων οπίου να έχει εξαλειφθεί από την επιφάνεια της χώρας το 2005, ωθώντας τη χώρα να επικαλέστεί τις προσπαθειές τις κατά του οπίου ως μια μεγάλη επιτυχία. Από την άλλη πλευρά, όλο και περισσότερα άλλα ναρκωτικά όπως η ηρωίνη διακινούνται στη χώρα.[7] Τα τελευταία χρόνια, πολλοί αλλοδαποί έχουν πεθάνει στο Λάος μετά τη χρήση παράνομων ναρκωτικών, όπως είναι οι μεθαμφεταμίνες, το όπιο και η ηρωίνη. Η δραστικότητα ορισμένων από αυτών των φάρμακων μπορεί να είναι αρκετές φορές εκείνη των παρόμοιων ουσιών που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εμπορία σεξ στο Λάος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λάος είναι κυρίως χώρα καταγωγής για σεξουαλικά διακινούμενα άτομα.[8] Πολλοί πολίτες, κυρίως γυναίκες και κορίτσια, από όλες τις εθνοτικές ομάδες και αλλοδαπούς έχουν πέσει θύματα εμπορίας σεξ στο Λάος.[9][10][11]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για το κεντρικό Λάος» (στα Αγγλικά). investvine.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2020. 
  2. «Ταξιδιωτική οδηγία της Αυστραλίας για το Λάος» (στα Αγγλικά). smartraveller.gov.au. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2020. 
  3. Maierbrugger, Arno. «South Korea next to issue travel warning for parts of Laos | Investvine». Investvine (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2016. 
  4. 4,0 4,1 «Laos». travel.state.gov. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2013. 
  5. «Transparency International Corruption Perceptions Index 2012» (PDF). Ernst & Young. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 13 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2013. 
  6. «Anti-corruption experts visited Laos for UNCAC implementation review». United Nations Office on Drugs and Crime. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2013. 
  7. «Lao PDR». United Nations Office on Drugs and Crime. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2013. 
  8. «LAO PDR UN ACT». UN ACT. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2020. 
  9. «Two teenagers rescued from forced prostitution in Laos». Thanh Nien News. 4 Νοεμβρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2020. 
  10. «Trafficking Racket Smashed». Radio Free Asia. 14 Οκτωβρίου 2010. 
  11. «Chinese marriage proposals become prostitution nightmares for some Lao girls». Radio Free Asia. 13 Φεβρουαρίου 2017.