Άρμεγμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άρμεγμα αγελάδας με το χέρι

Άρμεγμα ή άμελξη[1][2] είναι η πράξη της εξαγωγής γάλακτος από τους μαστικούς αδένες ενός ζώου, συνήθως αγελάδας, προβάτου, κατσίκας ή νεροβούβαλου και σπανιότερα καμήλας, αλόγου και γαϊδάρου. Απαιτείται το ζώο να κυοφορεί ή να ήταν προσφάτως έγκυο. Το άρμεγμα μπορεί να γίνει είτε χειρωνακτικά είτε με μηχάνημα.

Για να μπορεί να αρμεχτεί ένα ζώο θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το αντανακλαστικό καθόδου του γάλακτος. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει το ζώο να είναι ήρεμο και να μην υπάρχουν ερεθίσματα που του προκαλούν αγωνία και φόβο.[1]

Άρμεγμα με το χέρι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το άρμεγμα με το χέρι ήταν για αιώνες ο μοναδικός τρόπος λήψης του γάλατος. Γίνεται με εφαρμογή πίεσης στη θηλή του μαστού και τράβηγμά του προς τα κάτω, με το γάλα να συγκεντρώνεται σε κάποιο δοχείο (καρδάρα ή καρδάρι).

Μηχανικό άρμεγμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Μηχανική άμελξη

Σήμερα, το άρμεγμα, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες, πραγματοποιείται σχεδόν αποκλειστικά με τεχνικά μέσα. Οι πρώτες απόπειρες για αντικατάσταση του χειρωνακτικού αρμέγματος με τη μηχανική άμελξη έγιναν κατά τη δεκαετία του 1930.[3] Το άρμεγμα με τα σύγχρονα μηχανήματα επιτυγχάνεται με την εφαρμογή πίεσης και αναρρόφησης στη θηλή του μαστού, πράγμα που δε διαφέρει σημαντικά από το φυσικό θηλασμό.[2]

Τα βασικά πλεονεκτήματα του μηχανικού αρμέγματος σε σχέση με αυτό που γίνεται με τα χέρια είναι τα εξής[4]:

  • Ανεξαρτητοποιεί την εργασία από την ικανότητα ή τη διάθεση του αμελκτή
  • Μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης του γάλακτος

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ρογδάκης, Εμμανουήλ (2006). Γενική Ζωοτεχνία. Αθήνα: Εκδόσεις Σταμούλη. ISBN 960-351-674-0. 
  2. 2,0 2,1 Μαρτζόπουλος, Γ. (1986). «Μηχανήματα Άμελξης». Σύγχρονη Κτηνοτροφία (1): 17-28. 
  3. Jansson, Tage (1973). A Historical Review of the Development of the Milking Machine: With Special Reference to Technical Advances and Improvements. Pennsylvania State University. 
  4. Richey, C.B· Jacobson, Paul· Wall, Carl W. (1961). Agricultural Engineers' Handbook. McGraw-Hill Book Company.