Άορνος (αποσαφήνιση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με το όνομα Άορνος μπορεί να αναφέρονται τα εξής:

Γενικά με την λέξη: «άορνος» > ά-ορνος: =α (στερητικό) + όρνις, ονομάζεται κάθε περιοχή την οποία δεν πλησιάζουν τα πουλιά (όρνις, όρνιθα, όρνια).

  • Άορνος Θεσπρωτίας στην Ελλάδα: Κατά τον Παυσανία (Θ.30,6) Άορνος ονομάζεται περιοχή της Θεσπρωτίας όπου υπήρχε περίφημο νεκροταφείο. Εκεί βρισκόταν σπήλαιο (άνδρο) εκ του οποίου αναδύονταν αναθυμιάσεις που προκαλούσαν το θάνατο στα πουλιά.
  • Η Άορνος ή Άορνος Πέτρα (αγγλικά: Aornos) ήταν ένα οχυρό – πόλη, σε δύσβατη περιοχή που βρίσκεται στην περιοχή του Σβάτ ή Σουάτ ή περιοχή Σχάνγκλα (αγγλικά: Swat District ή Shangla District) στο Πακιστάν). Η Άορνος Πέτρα, έγινε κυρίως γνωστή κατά την ελληνιστική περίοδο, όταν έγινε εκεί η Πολιορκία της Αόρνου Πέτρας, από τον Μέγα Αλέξανδρο. Το πόσο δύσκολη ήταν η πρόσβαση τονίζεται από το ελληνικό της όνομα (Ἄ-ορνος), που δηλώνει ότι ούτε «ὄρνις», δηλαδή πουλί, δεν μπορούσε να την πατήσει.
  • Άορνος Καμπανίας λίμνη στην Ιταλία: Επίσης, Άορνος ονομαζόταν και περιοχή της Ιταλικής Καμπανίας, η σημερινή λίμνη Αβέρνο, η οποία είχε πράσινα θολά νερά λόγω των φυτών που υπήρχαν στις όχθες της, με αποτέλεσμα να ασφυκτιούν τα ψάρια και να αναδύεται δυσωδία που απομάκρυνε τα πουλιά. Όταν τα φυτά αφαιρέθηκαν, άλλαξε εντελώς και η εικόνα της λίμνης.


Εικονίδιο αποσαφήνισης
Αποσαφήνιση
Αυτή είναι μια σελίδα αποσαφήνισης, δηλαδή μια σελίδα που δείχνει άλλες που θα είχαν το ίδιο όνομα με αυτήν.
Εάν ακολουθήσατε μια σύνδεση εδώ, μπορεί να θελήσετε να επιστρέψετε και να διορθώσετε τον σύνδεσμο για να συνδέει προς την κατάλληλη συγκεκριμένη σελίδα.