Άντωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Άντωση ή Δυναμική άνωση ενός σώματος που κινείται μέσα σε ένα ρευστό, είναι η συνιστώσα της δύναμης που ασκείται στο σώμα από το ρευστό, σε διεύθυνση κάθετη στην κίνηση του σώματος.

(Η συνιστώσα δύναμη από το ρευστό στο σώμα, που είναι παράλληλη (και αντίθετη) στην κίνησή του μέσα σε αυτό, ονομάζεται οπισθέλκουσα).

Η μελέτη του φαινομένου της άντωσης εμπίπτει στον κλάδο της φυσικής που ονομάζεται "δυναμική των ρευστών".

Η άντωση εμφανίζεται σε σώματα που παρουσιάζουν ασυμμετρία όταν τα εξετάζουμε κατά άξονα παράλληλο με την διεύθυνση της κίνησης. Στην περίπτωση αυτή λόγω διαφοράς ταχυτήτων του ρευστού μεταξύ δύο πλευρών του σώματος δημιουργείται δύναμη που ωθεί το σώμα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Για να συμβεί κάτι τέτοιο το σώμα δεν θα πρέπει να είναι συμμετρικό ή αν είναι συμμετρικό θα πρέπει να περιστρέφεται και να περι-ρέεται ταυτόχρονα από το ρευστό. Μαθηματικά η δυναμική άνωση εκφράζεται ως:

όπου:

  • CL : συντελεστής άνωσης (Lift coefficient)
  • ρ: πυκνότητα ρευστού
  • Α: επιφάνεια σώματος κάθετη στη ροή
  • U: ταχύτητα σώματος ως προς το ρευστό

Παραδείγματα δυναμικής άνωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αεροσκάφη στηρίζονται σε αυτή την αρχή προκειμένου να απογειωθούν, να ανέρχονται, να κατέρχονται, και να διατηρούνται σε συγκεκριμένο ύψος κατά τη διάρκεια της πτήσης. Η διατομή των πτερυγίων τους είναι τέτοια ώστε αφενός στην πάνω πλευρά να αναπτύσσονται μεγαλύτερες ταχύτητες και κατά συνέπεια μικρότερες πιέσεις από ότι στην κάτω πλευρά δημιουργώντας έτσι άνωση και αφετέρου δημιουργώντας ενα κατάλληλο ροϊκό πεδίο το οποίο ωθεί την μάζα του αέρα, η οποία βρίσκεται σε επαφή με την πτέρυγα, προς τα κάτω και την πτέρυγα πρός τα άνω λόγω δράσης-αντίδρασης.

Το «φάλτσο» της μπάλας κατά τη διάρκεια ενός χτυπήματος της στο ποδόσφαιρο. Καθώς η μπάλα ταξιδεύει στον αέρα (ρευστό) και περιστρέφεται ταυτόχρονα, δημιουργεί μια ζώνη με υψηλότερη ταχύτητα στην μια της πλευρά και μια ζώνη με χαμηλότερη ταχύτητα στην άλλη λόγω της περιστροφής της. Η διαφορά αυτή των ταχυτήτων συνεπάγεται διαφορά πιέσεων που ωθούν την μπάλα προς μια κατεύθυνση.