Άντα Μπογκίσεβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άντα Μπογκίσεβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1758
Klupci, Loznica
Θάνατος1813
Λόζνιτσα
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΤομανίγια Ομπρένοβιτς[1]

Ο Αντόνιγιε "Άντα" Μπογκίσεβιτς (σερβικά : Антоније - Анта Богићевић) (Klupci περίπου το 1758 - Λοζνίτσα 1813) ήταν Σέρβος οπλαρχηγός της πρώτης Σερβικής εξέγερσης.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης σερβικής εξέγερσης προσχώρησε στους αντάρτες και εργάστηκε στην οργάνωση της κυβέρνησης και των στρατιωτικών προμηθειών. Διορίστηκε το 1807 Κνεζ του Ζαντάρ και από τότε συνεχώς υπερασπίζεται αυτή την περιοχή από τις Οθωμανικές επιδρομές. Πολέμησε εναντίον των Τούρκων σε πολλές μάχες ως επί το πλείστον στη Λοζνίτσα, σε μία από αυτές τις μάχες πληγώθηκε.

Η πιο σημαντική ήταν η Μάχη της Λοζνίτσα στις 5 και 6 Οκτωβρίου 1810 σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο. Με 1200 Σέρβους υπερασπίστηκε την Λοζνίτσα απέναντι σε 30000 Οθωμανούς, και με την βοήθεια που έφτασε υπό τους Λούκα Λαζάρεβιτς και Γιάκοβ Νενάντοβιτς σημείωσε μία μεγάλη νίκη για τους Σέρβους επαναστάτες. Όταν πέθανε το 1813 θάφτηκε στην Λοζνίτσα στην τάφρο του κάστρου αλλά οι Τούρκοι αργότερα πήραν το πτώμα του, αποκεφάλισαν το σώμα και το πέταξαν στο ποτάμι. Ωστόσο οι ντόπιοι αργότερα αφαίρέσαν κρυφά τα οστά του και στα έθαψαν δίπλα στην εκκλησία της Λοζνίτσα. Ήταν παντρεμένος με την Αντζελίνα Ντραγκίσεβιτς, κόρη του ήταν η Τομανίγια που παντρεύτηκε τον Γεβρέμ Ομπρένοβιτς και γιοι του ήταν οι Μπόγκοσαβ, ο Μίλος και ο Μιχαήλο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]