Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άνθος χαρίτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άνθος χαρίτων
ΓλώσσαMedieval Italian
Ημερομηνία δημοσίευσης14ος αιώνας
Μορφήπεζός λόγος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Άνθος Χαρίτων (ιτ. Fiore di virtù) είναι ηθοπλαστικό έργο της ιταλικής λογοτεχνίας. Δεν πρέπει να συγχέεται με το «Άνθος» του Ιωαννίκιου Καρτάνου.

Χρονολογείται στον 14ο αιώνα και καταχωρείται στα έργα κάποιου καλόγερου ονόματι Αδελφός Τομμάσο (ιτ. frate Tommaso), ο οποίος έζησε στα τέλη του 13ου και στις αρχές του 14ου αιώνα. Έχουν γίνει διάφορες εικασίες για την πατρότητα του κειμένου, σύμφωνα με τις οποίες, γράφτηκε από τον Τομμάσο Γκοτζαντίνι (ιτ. Tommaso Gozzadini, 1260 - 1329), συμβολαιογράφο στην Μπολόνια.

Το βιβλίο έγινε πολύ δημοφιλές το 14ο αιώνα ενώ επανειλημμένα επανεκδόθηκε και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, στα Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Καταλανικά, Ρουμανικά, Ελληνικά, Ρωσικά, Κροατικά και Αρμενικά.

Είναι διαχωρισμένο σε 70 κεφάλαια, τα οποία εναλλάξ περιγράφουνε αρετές και ελαττώματα. Είναι γραμμένο σε ύφος πεζού διαλόγου. Πρώτη γνωστή έκδοση της μετάφρασης στα ελληνικά είναι αυτή του Ανδρέα Κουνάδου το 1546 στη Βενετία, της οποίας αντίτυπο φυλάγεται στη Βασιλική βιβλιοθήκη του Μονάχου, ενώ μια άλλη, χειρόγραφη έκδοση του έργου στα ελληνικά φυλάγεται στην Μονή Καυσοκαλύβα στο Άγιο Όρος.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]