Άγιος Θεράπων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Άγιος Θεράπων (αποσαφήνιση).
Άγιος Θεράπων
St Therapon.jpg
Εορτασμός14 Μαΐου

Ο Άγιος Θεράπων ο ιερομάρτυρας είναι Μικρασιάτης άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησιας. Έζησε τον 7ο ή αρχές του 8ου αιώνα, περιόδευσε ιεραποστολικά τη Μικρά Ασία και αργότερα έγινε επίσκοπος Κύπρου.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν είνια γνωστή η ακριβής ημερομηνία γέννησης και θανάτου αλλά μπορούμε να συνάγουμε ότι έδρασε τον 7ο ή αρχές του 8ου αιώνα[1]. Ούτε η καταγωγή του είναι γνωστή, αλλά μπορεί να καταγόταν από την Ανατολή, ή πιο πιθανόν από την Αλαμανία[2]. Η χριστιανική παράδοση παραδίδει ότι χρημάτισε Επίσκοπος Κύπρου, και μαρτύρησε από Αγαρηνούς επιδρομείς[1][3]. Το λείψανό του μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου υπάρχει προσκύνημα που αναβλύζει μύρο, ενώ λείψανα του αγίου φυλάσσονται στη Κοινοβιακή Ιερά Μονή Ζωγράφου του Αγίου Όρους, στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου Αθηνών[4], στον Ιερό Ναό του στην Μυτιλήνη[1] και στον Ναό Αγίου Θεράποντος στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης που κτίσθηκε από Μικρασιάτες και είναι η συνέχεια του μεγάλου προσκυνήματος του Αγίου που υπήρχε στο προάστιο Μπουρνάμπασι της Σμύρνης. Κατά την χριστιανική παράδοση ο Άγιος Θεράπων επιτέλεσε πολλά θαύματα, το κυριότερο από τα οποία ήταν η ανάσταση του γιου μια εβραίας γυναίκας[2]. Υπάρχει επίσης και ομώνυμο χωριό στην Κύπρο.

Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Θεράποντα στις 14 Μαΐου.

Υμνολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νικόδημος ο Αγιορείτης έχει γράψει λειτουργία του Αγίου[5], η οποία επιδιορθώθηκε το 1785 με προτροπή του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιερεμία, από τον Αρχιδιάκονό του Αγάπιο του Παρίου[2]. Παρακλητικό κανόνα έχει γράψει για τον άγιο ο Πρωτοπρεσβύτεροτς Αθανάσιος Γιουσμάς[6].

Ὤφθης Θεράπων, οἷα θύτης τοῦ Λόγου, Ὤφθης Θεράπων, καὶ δι' αἵματος Πάτερ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]