Άγιος Θεοχάρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιος Θεοχάρης
Κοίμηση20  Αυγούστου 1740
Νεβσεχίρ
ΕορτασμόςΠύλη:Ορθοδοξία/Εορτολόγιο/20 Αυγούστου
Ι. Ν. Αγίου Θεοχάρη, Ανισσαράς Λ. Χερσονήσου
Εικόνα Αγίου Θεοχάρη, δια χειρός Αμβροσιάδη Κωνσταντίνου
Χάρτης

Ο Άγιος Θεοχάρης ο Νεαπολίτης (Νεβσεχηρλής) (... - 20 Αυγούστου 1740) είναι νεομάρτυρας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, και μαρτύρησε στις 20 Αυγούστου 1740 στη Νεάπολη (Νέβσεχιρ) της ανατολικής Μικράς Ασίας.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, ο Θεοχάρης ήταν ορφανός από γονείς. Γύρω στο 1740 το Οθωμανικό κράτος βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση και ο Θεοχάρης συνελήφθη μαζί με άλλα αγόρια χριστιανών σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εκεί τον ξεχώρισε, ο καδής (ισλαμικός δικαστής) της Νεαπόλεως (Νέβσεχιρ) Καππαδοκίας και του ανέθεσε εργασία στο υποστατικό του.

Ο δικαστής και η σύζυγός του αποφάσισαν να το κάνουν γαμπρό τους με τη θυγατέρα τους, με την προϋπόθεση όμως να γίνει μουσουλμάνος. Ο Θεοχάρης αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει. Ο Θεοχάρης με θάρρος απάντησε. «Αφέντη μου, εγώ γεννήθηκα χριστιανός, και δεν μπορώ να αρνηθώ την πίστη του Σωτήρα μου και των πατέρων μου».[1]Ο δικαστής εξέλαβε την απάντηση ως προσβλητική και τον απείλησε με πείνα, βασανιστήρια και θάνατο.

Ο Θεοχάρης κατέφυγε στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, στον αρχιμανδρίτη πατέρα Γεώργιο[2], όπου εξομολογήθηκε και μετάλαβε της Θείας Κοινωνίας. Όταν επέστρεψε, και αφού έμεινε σταθερός στην απόρριψη της πρότασης, ο δικαστής τον φυλάκισε, αφήνοντας τον για αρκετό χρόνο χωρίς τροφή και με ελάχιστο νερό. Τον χρόνο αυτό ο Θεοχάρης τον πέρασε προσευχόμενος. Μετά από αρκετό καιρό, και αφού ο άγιος πάλι δεν δέχθηκε να αλλαξοπιστήσει, τον έδεσαν σε άλογο και τον οδήγησαν σε απόσταση μίας ώρας μακριά από την Νεάπολη, όπου υπήρχε μία λεύκη. Εκεί οι δήμιοι τον απαγχόνισαν λιθοβολώντας τον και τον έθαψαν μπροστά στη λεύκη.

Το ιερό λείψανο του Αγίου Θεοχάρους στον ιερό ναό Αγίας Αικατερίνης Θεσσαλονίκης

Τότε ο ουρανός σκοτείνιασε και ξέσπασε μεγάλη καταιγίδα με βροντές και αστραπές, πού έκανε το απόσπασμα να αποπροσανατολισθεί και να παρασυρθεί από το ρεύμα, ενώ ο καιρός μέχρι τότε ήταν αίθριος. Τα ανωτέρω συνέβησαν το μεσημέρι της 20ης Αυγούστου 1740, και ήταν μεσημέρι όταν ο μάρτυρας παρέδωσε το πνεύμα. Η λεύκη εκείνη ονομάστηκε «κανλί-καβάκ», το οποίο σημαίνει «λεύκη αίματος», και για αρκετό χρόνο από τα σπασμένα κλαδιά της έρεε αίμα[3]. Η λεύκη έγινε τόπος προσκυνήματος Οθωμανών και Ορθοδόξων.

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών της συνθήκης της Λωζάνης, το 1923, τα λείψανα του Αγίου Θεοχάρους μεταφέρθηκαν στον ιερό ναό της Αγίας Αικατερίνης Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονται και σήμερα. Στο ναό εκτίθεται μόνιμα μέρος του δεξιού χεριού του αγίου, η δε μνήμη του εορτάζεται με περιφορά των λειψάνων στις 20 Αυγούστου[4].

Ναός του Αγίου Θεοχάρους έχει ανεγερθεί στον Ανισσαρά, Λιμένα Χερσονήσου Ηρακλείου.[5]

Υμνολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

᾿Απολυτίκιον.[6]

῏Ηχος α´.

Ως ἀκλόνητος στῦλος, Νεομάρτυς Θεόχαρες, ἔφερες τὰ

ἄλγη, τὴν πεῖναν, φυλακάς τε καὶ μάστιγας· ἐδέθης ἐπ’

ἀλόγου καὶ εἰς γῆν, ἐσύρθης δι’ ἀγάπην τοῦ Χριστοῦ, ἐλιθάσθης,

ἐκρεμάσθης, τελειωθείς, εἰς λεύκην τὴν τοῦ αἵματος. Χαίροις

Νεαπολίτα ᾿Αθλητά, χαίροις σφραγὶς τῆς πίστεως, χαίροις

Θεσσαλονίκης θησαυρέ, φωστήρ Καππαδοκίας τε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Συναξαριστής Νεομαρτύρων (1400-1900 μ.Χ.)», Μακάριος Κορίνθου - Νικόδημος Αγιορείτης -Νικηφόρος ο Χίος - Αθανάσιος Πάριος, εκδόσεις : Ορθόδοξος Κυψέλη Θεσ/νικης, 1996, σελ. 823-825
  • «Οι Άγιοι της Καππαδοκίας», Καλλιόπη Αλιβανόγλου - Παπαγγέλου, εκδόσεις : Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών Νέα Καρβάλη, 2001, σελ. 121-122
  • http://www.saint.gr/2306/saint.aspx

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ο Άγιος Γεώργιος ο Νεαπολίτης & ο Άγιος Θεοχάρης ο Νεαπολίτης». Ieros Naos Agiwn Theopatoron. 31 Οκτωβρίου 2014. 
  2. «Άγιος Θεοχάρης ο Νεαπολίτης (Νεβσεχηρλής) Καππαδοκίας». Icon and Light. 
  3. Αλιβανόγλου - Παπαγγέλου, Καλλιόπη (2001). «Οι Άγιοι της Καππαδοκίας». Νέα Καρβάλη: Καππαδοκικών Μελετών Νέα Καρβάλη. σελ. 121. 
  4. Εορτολόγιο – γράμμα «Θ»
  5. «Το παρεκκλήσιο ενός Αγίου εντός ενός ξενοδοχείου». Ορθοδοξία News Agency. 20 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2021. 
  6. Καθηγουμένης Μοναχῆς Αγιεροθεϊτίσσης, ᾿Ισιδώρας. «Πανηγυρική ασματική ακολουθία του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοχάρους του Νεαπολιτου». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]