Άγιος Ηρακλής ο Μικρασιάτης
Ο Άγιος Ηρακλής ο Μικρασιάτης είναι νεομάρτυρας από το Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας, που τιμάται στις 18 Ιουνίου, ημέρα του μαρτυρίου του κατά το έτος 1919.
Ιστορικά στοιχεία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο άγιος Ηρακλής ο Μικρασιάτης ήταν υιός της οικογένειας Αντωνίου από το Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας. Το 1919 ο ελληνικός στρατός ανέλαβε τη διοίκηση του Αϊδινίου και τμήματος των παραλίων της Μικράς Ασίας. Συγκεριμένα εισήλθε στο Αϊδίνιο στις 14 Μαΐου 1919. Οι πρόσκοποι της Ιωνίας πρόσφεραν πολύτιμες υπηρεσίες ως αγγελιαφόροι, σύνδεσμοι, οδηγοί, διερμηνείς, γραφείς και τραυματιοφορείς. Πρόσφεραν ακόμη υπηρεσίες στο Φρουραρχείο, το Λιμεναρχείο, την Επιμελητεία, το Γραφείο Τύπου, στο Αρχηγείο Στρατού και γενικά όπου χρειαζόταν βοηθητική υπηρεσία. Στους προσκόπους του Αϊδινίου ήταν ενταγμένος και ο νεαρός Ηρακλής Αντωνίου.
Έναν μήνα μετά, τον Ιούνιο του 1919, ο ελληνικός στρατός δέχτηκε επίθεση από Τούρκους Τσέτες και αναγκάστηκε να υποχωρήσει εγκαταλείποντας την πόλη για τρεις ημέρες, κατά τις οποίες ακολούθησε σφαγή του πληθυσμού και των τοπικών σωμάτων των προσκόπων της πόλης. Πάνω από 3.000 Έλληνες χριστιανοί εξοντώθηκαν.[1] Μέσα στην κατάσταση των σφαγών και των βιαιοτήτων ο Τοπικός Έφορος, οι Αρχηγοί και οι Πρόσκοποι παρέμειναν στην πόλη προς βοήθεια των συμπολιτών τους μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης. Οι Τούρκοι Τσέτες, με επικεφαλής των Αντνάν Μεντερές, συνέλαβαν τους 31 προσκόπους συμπεριλαμβανομένου του Τοπικού Εφόρου Νίκου Αυγερίδη και των αρχηγών τους και τους φυλάκισαν στο υπόγειο του Διοικητήριου του Αϊδινίου. Την επόμενη ημέρα, 18 Ιουνίου 1919, τους οδήγησαν σε ελαιώνα κοντά στην πόλη στις όχθες του Εύδωνα ποταμού. Τους ζήτησαν να ασπαστούν τον μωαμεθανισμό. Επειδή αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν εκτελέστηκαν από τους Τούρκους με βασανισμούς. Οι Τούρκοι πρώτα τύφλωσαν και εκτέλεσαν τον αρχηγό των Μικρασιατών προσκόπων Νικόλαο Αυγερίδη, στη συνέχεια τον Φιλοκτήτη Αργυράκη, τον οποίο έγδαραν ζωντανό και τον διαμέλησαν, τον Μίνωα Βεϊνόγλου που τον αποκεφάλισαν και ακολούθως όλους τους προσκόπους μεταξύ των οποίων και τον Ηρακλή Αντωνίου.[2][3][4][5]. Συνολικά αναφέρονται 31 πρόσκοποι ανάμεσα στους σφαγιασθέντες Έλληνες του Αϊδινίου.[6][7]
Αγιοκατάταξη
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η αγιοκατάταξη των προσώπων που μαρτύρησαν κατά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής και της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, πραγματοποιήθηκε το 1992 από τη Εκκλησία της Ελλάδος. Μεταξύ αυτών τιμώνται οι μάρτυρες Μητροπολίτες: Χρυσόστομος Σμύρνης, Προκόπιος Ικονίου, Αμβρόσιος Μοσχονησίων, Γρηγόριος Κυδωνιών. Η μνήμη τους τιμάται την Κυριακή προ της Υψώσεως (Σεπτέμβριος).
Ειδικότερα ο άγιος Ηρακλής ο Μικρασιάτης, τιμάται στις 18 Ιουνίου, ημέρα του μαρτυρίου του με τους συν αυτώ συμπατριώτες του που μαρτύρησαν μαζί.[8]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Ιστορία, πρόσκοποι της Μικράς Ασίας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2011.
- ↑ Εκατό χρόνια πέρασαν από την θυσία των προσκόπων του Αϊδινίου, Ιουλία Χαλαστάρα, 20/06/2019
- ↑ «Ιστορία, πρόσκοποι της Μικράς Ασίας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2011.
- ↑ Θυσία Ελλήνων προσκόπων στη Μικρά Ασία
- ↑ Ιστορία ελληνικού προσκοπισμού[νεκρός σύνδεσμος]
- ↑ 100 χρόνια από την θυσία των Προσκόπων στο Αϊδίνι 18/6/1919 - 18/6/2019
- ↑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΡΩΙΚΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΤΟΥ ΑΪΔΙΝΙΟΥ: 1. Νικόλαος Αυγερίδης (Ιδρυτής και Τ.Ε.) 2. Επαμεινώνδας Αναστασιάδης (μέλος Τ.Ε.) 3. Μιχαήλ Τσοχατζής (μέλος Τ.Ε.) 4. Φιλοκτήτης Αργυράκης (Αρχηγός 1ης Ο.Π.) 5. Μίνως Βεϊνόγλου (Αρχηγός 2ης Ο.Π.) 6. Αιμίλιος Παπαδόπουλος (Αρχηγός 3ης Ο.Π.) 7. Ιωάννης Αβραάμ 8. Κωνσταντίνος Ανδρεάδης 9. Ηρακλής Αντωνίου 10. Δήμος Αραδούλης 11. Γεώργιος Θεοδώρου 12. Βασίλειος Ιωάννου 13. Γεώργιος Ιωάννου 14. Χρυσόστομος Κανάτας 15. Γεώργιος Καραγιαννόπουλος 16. Δήμος Καραμαούνας 17. Δημήτριος Κουγιουμτζής 18. Κυριάκος Μανθόπουλος 19. Εμμανουήλ Μαρινάκης 20. Ευδόκιμος Μιναρεδζόγλου 21. Θεοδόσιος Μιναρεδζόγλου 22. Νικόλαος Μιναρεδζόγλου 23. Γεώργιος Νικητόπουλος 24. Κωνσταντίνος Νομικός 25. Γεώργιος Παναγής 26. Γεώργιος Παπαδάκης 27. Δημήτριος Πρωτοψάλτης 28. Πλάτων Σαμιωτάκης 29. Δημοσθένης Σακελλαρίδης 30. Μάνθος Τσοχατζής 31. Ευστάθιος Χριστοδούλου
- ↑ «Βίος Αγίου:Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης και οι συν αυτώ Άγιοι Αρχιερείς Γρηγόριος Κυδωνιών, Αμβρόσιος Μοσχονησίων, Προκόπιος Ικονίου, Ευθύμιος Ζήλων καθώς και οι κληρικοί και λαϊκοί που σφαγιάσθηκαν κατά την Μικρασιατική Καταστροφή». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2016.