Άγιος Αθανάσιος Κουρκούρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιος Αθανάσιος Κουρκούρης
Χάρτης
Είδοςεκκλησία
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°58′37″N 23°43′4″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αθηναίων
ΧώραΕλλάδα
Προστασίαδιατηρητέο κτίριο στην Ελλάδα[1]

Ο Άγιος Αθανάσιος Κουρκούρης είναι μικρός ναός στο Θησείο.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μικρός αυτός μεταβυζαντινός ναός βρίσκεται στην οδό Επταχάλκου, στο Θησείο, σε υπερυψωμένη θέση, πάνω σε βράχο, και είναι μονόκλιτη κεραμοσκεπής βασιλική. Οι μακρές πλευρές έχουν από ένα τυφλό τόξο. Το τόξο της βόρειας πλευράς μεταγενέστερα ανοίχτηκε και κατασκευάστηκε αριστερά μια μικρή προσθήκη. Το Ιερό Βήμα είναι υπερυψωμένο κατά μια βαθμίδα, ενώ η επίστρωση έγινε αργότερα. Μεταγενέστερη ήταν και άλλη προσθήκη, που εμφανίζεται σε παλαιότερες φωτογραφίες. Αυτή αργότερα κατεδαφίστηκε. Οι διαστάσεις του ναού είναι 2,50 x 5 μέτρα. Σημειωτέον ότι ο ναός είναι χτισμένος πάνω στη βάση όπου κατά την αρχαιότητα ήταν τοποθετημένο το άγαλμα του ήρωα Χαλκώδοντα.
Αποκλήθηκε Κουρκούρης ή Κουρκουρής, παίρνοντας το όνομα ενός μεταγενέστερου ιδιοκτήτη του κτήματος, στο οποίο υπάρχει ο ναός. Ο Δημήτριος Καμπούρογλου γράφει ότι ο ναός εκεί που βρίσκεται δίνει την εντύπωση «ορνέου κουρκουριάζοντος».[2]
Ο ναός χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας πιθανώς από Αγιορείτη μοναχό. Υπάρχει μια παράδοση που υποστηρίζει ότι κτήτορας είναι ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, τον 10ο αιώνα, πλην όμως ελέγχεται ως ανακριβής. Υπάρχει και μια εντοιχισμένη επιγραφή που αναφέρει ότι κατασκευάστηκε το 1750, αλλά δεν υπάρχει κάποια απόδειξη γι' αυτό.

Μετονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ναός ήταν αφιερωμένος στον Μέγα Αθανάσιο, πατριάρχη Αλεξανδρείας. Επειδή όμως λίγα μέτρα πιο κάτω (επί της οδού Επταχάλκου) χτίστηκε αργότερα ναός αφιερωμένος στον ίδιο άγιο, σήμερα ο Κουρκούρης είναι αφιερωμένος στον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη και πανηγυρίζει την 5η Ιουλίου.
Ο νεότερος ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Αθανάσιο, πατριάρχη Αλεξανδρείας, χτίστηκε την περίοδο 1933-1953. Τα εγκαίνιά του έκανε την 3η Μαΐου 1953 ο τότε βοηθός επίσκοπος Ρωγών και αργότερα μητροπολίτης Κοζάνης Διονύσιος, πανηγυρίζει δε την 18η Ιανουαρίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.arxaiologikoktimatologio.gov.gr/el/monuments_info?id=147891&type=Monument.
  2. Καμπούρογλου, Δημήτριος (1922). Αι παλαιαί Αθήναι. Αθήνα: Βιβλιοπωλείον Γεωργίου Ι. Βασιλείου. σελ. 291. ISBN 960-258-010-0. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιστοσελίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
  • Δ. Καμπούρογλου «Αι Παλαιαί Αθήναι»

Συντεταγμένες: 37°58′37″N 23°43′04″E / 37.9770°N 23.7179°E / 37.9770; 23.7179