Άγιοι Ευλάμπιος και Ευλαμπία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιοι Ευλάμπιος και Ευλαμπία
Γενικές πληροφορίες
Eορτασμός αγίου10 Οκτωβρίου
Πληροφορίες ασχολίας

Οι Άγιοι Ευλάμπιος και Ευλαμπία (πέθαναν το 310 μ.Χ.) τιμούνται ως χριστιανοί μάρτυρες του 3ου αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν αδέλφια και ιθαγενείς της Νικομήδειας όπου μαρτύρησαν επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού[1] . Η ορθόδοξη εκκλησία εορτάζει την μνήμη τους στις 10 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ευλάμπιος συνελήφθη από τις ρωμαϊκές αρχές κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας αγοράς προμηθειών για χριστιανούς που κρύβονταν σε σπηλιές στα περίχωρα της Νικομήδειας[1]. Αφού μαστιγώθηκε, η αδερφή του Ευλαμπία συνελήφθη και αυτή όταν βγηκε από το πλήθος για να τον αγκαλιάσει και να τον παρηγορήσει[1].

Ο Ευλάμπιος και η Ευλαμπία εκτελέστηκαν την επόμενη μέρα[1]. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, διακόσιοι στρατιώτες, συγκινημένοι από το θάρρος των δύο αδελφών, ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό και μαρτύρησαν οι ίδιοι[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Eulampius and Eulampia». Catholic Online. 2010. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2010. 
  2. Katherine I. Rabenstein (1998). «Eulampius and Eulampia». St Patrick Catholic Church (Washington DC), "Saint of the Day". Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2012.