Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άβα (Βιρμανία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Άβα ή Ίνουα ήταν αρχαία αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Βιρμανίας, της σημερινής Μιανμάρ, ευρισκόμενη σήμερα στην Περιφέρεια Μανταλέι. Κατά τη διάρκεια των αιώνων λεηλατήθηκε και ξαναχτίστηκε όχι λίγες φορές. Τελικώς εγκαταλείφθηκε μετά την πλήρη καταστροφή της από μια σειρά μεγάλων σεισμών τον Μάρτιο του 1839. Παρά το ότι λίγα μόνο ίχνη του περασμένου μεγαλείου της είναι ορατά σήμερα, η πρώην πρωτεύουσα αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Η Άβα κτίσθηκε στην αριστερή όχθη του μεγάλου ποταμού Ιραουάντι, κοντά στη συμβολή του με τον Μγίτνγκε. (Στο ύψος της Άβα εξάλλου κατασκευάσθηκε η πρώτη στην ιστορία γέφυρα του Ιραουάντι, το 1934.)

Ονομασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρότυπη βιρμανική ονομασία της πόλεως είναι Ίνουα (Inwa), λέξη που σημαίνει «είσοδος στη λίμνη» ή «στόμιο της λίμνης». Αλλά στην τοπική άνω βιρμανική διάλεκτο προφέρεται Άουα και έτσι είναι γραμμένη σε όλα τα βασιλικά βιρμανικά χρονικά πριν από τη σύγχρονη προτυποποίηση της βιρμανικής. Η συνηθέστερη μεταγραφή στον δυτικό κόσμο, η «Άβα» (Ava), προέρχεται από το Awa μέσω της πορτογαλικής γλώσσας. Στην κλασική γλώσσα «πάλι» (ινδική γλώσσα των κειμένων του βουδισμού Τεραβάντα, ο οποίος επεκράτησε στη Βιρμανία) το όνομα της πόλεως είναι Ραταναπούρα, που σημαίνει «πόλη των πολύτιμων λίθων».

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το ομώνυμο λήμμα στην Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Larousse-Britannica, έκδ. 2006, τόμος 1, σελ. 53