Ο τελευταίος σαμουράι
Ο τελευταίος σαμουράι (αγγλικά: The Last Samurai) είναι αμερικανική δραματική ταινία επικής εποχής του 2003 σε σκηνοθεσία και συμπαραγωγή του Έντουαρντ Τσβικ, ο οποίος συνέγραψε επίσης το σενάριο με τους Τζον Λόγκαν και Μάρσαλ Χέρσκοβιτς. Πρωταγωνιστούν οι Τομ Κρουζ, Τίμοθι Σπαλ, Κεν Γουατανάμπε και Μπίλι Κόνολι.
Η ταινία απέσπασε συνολικά 456 εκατομμύρια δολάρια στο box office και έτυχε καλής αποδοχής κατά την κυκλοφορία της, λαμβάνοντας θετικές κριτικές για την απόδοση των ηθοποιών, το σενάριο, τη σκηνοθεσία, τη μουσική, τα γραφικά και τα κοστούμια, αλλά επικρίθηκε στην Ιαπωνία για ρομαντικοποιημένη απεικόνιση "ιστοριών" των σαμουράι, οι οποίοι θεωρούνται ότι ήταν πιο διεφθαρμένοι. Προτάθηκε για πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων βραβείων Όσκαρ και τριών Χρυσών Σφαιρών.
Πλοκή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η ταινία είναι εν μέρει εμπνευσμένη από την μάχη του Σατσούμα το 1877, μια εξέγερση των σαμουράι με επικεφαλής τον Σάιγκο Τακαμόρι ενάντια στον Αυτοκρατορικό Ιαπωνικό Στρατό και την ιστορία του Ζυλ Μπρουνέ, ενός Γάλλου αξιωματικού που παραιτήθηκε από τον γαλλικό στρατό λόγω πίστης στον τελευταίο σογκούν που είχε συνάψει προηγουμένως συνθήκη φιλίας με τον Ναπολέων τον 3ο.
Το 1876, ο λοχαγός Νέιθαν Άλγκρεν, βετεράνος των Ινδιανικών Πολέμων, προσλήφθηκε από τον πολιτικό και σύμβουλο του αυτοκράτορα Μέιτσι, Ομούρα, ο οποίος ήταν επίσης πλούσιος βιομήχανος σιδηροδρόμων. Αυτός θέλει να απαλλαγεί από τον θρυλικό σαμουράι Κατσούμοτο [α] και αναθέτει στον Άλγκρεν να εκπαιδεύσει τον νέο ιαπωνικό στρατό, με βάση τη στράτευση.
Όταν ο Κατσουμότο επιτίθεται σε έναν σιδηρόδρομο που ανήκει στον Ομούρα, ο τελευταίος διατάζει τον στρατό να αναπτυχθεί εναντίον των σαμουράι σε ένα δάσος στο Γιοσίνο. Αλλά οι Ιάπωνες στρατεύσιμοι δεν είναι καθόλου έτοιμοι, ούτε εκπαιδευμένοι, να αντιμετωπίσουν τους σαμουράι, που οδηγούνται στις γραμμές τους και τους σφαγιάζουν. Ο Άλγκρεν αιχμαλωτίζεται και μεταφέρεται στο χωριό του γιου του Κατσουμότο, Νομπουτάντα, βαθιά στα βουνά. Ο Άλγκρεν ενώ στην αρχή τυγχάνει κακής μεταχείρισης, τελικά κερδίζει τον σεβασμό των σαμουράι και στην πραγματικότητα γίνεται φίλος με τον Κατσουμότο. Ο Άλγκρεν ξεπερνά τον αλκοολισμό και τις ενοχές του και μαθαίνει την ιαπωνική γλώσσα και κουλτούρα. Αναπτύσσει συμπάθεια για τους σαμουράι, οι οποίοι είναι αναστατωμένοι που ο ρυθμός της σύγχρονης τεχνολογίας έχει διαβρώσει τις παραδόσεις της κοινωνίας τους. Ο Άλγκρεν και η Τάκα, αδερφή του Κατσουμότο και χήρα ενός σαμουράι που σκοτώθηκε από τον Άλγκρεν, αναπτύσσουν μια ανείπωτη στοργή ο ένας για τον άλλον.
Ο Κατσουμότο επιστρέφει στο Τόκιο, την αυτοκρατορική πρωτεύουσα, μετά από πρόσκληση του αυτοκράτορα Μέιτσι. Οι νέοι νόμοι αντίκεινται στο τάγμα των Σαμουράι και ο Κατσουμότο επικαλείται την υπόθεσή τους στον Αυτοκράτορα, αλλά αυτός απορρίπτεται. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι άνδρες του Ομούρα προσπαθούν να τον ωθήσουν να αυτοκτονήσει, αλλά ο Άλγκρεν και οι άλλοι σαμουράι έρχονται να τον απελευθερώσουν. Ωστόσο, ο Νομπουτάντα τραυματίζεται θανάσιμα και θυσιάζεται για να καλύψει τη διαφυγή του πατέρα του. Ο Κατσουμότο επιστρέφει στα βουνά με τον Άλγκρεν και σύντομα ο Αυτοκρατορικός στρατός, πλήρως προετοιμασμένος και εκπαιδευμένος, έρχεται στη μάχη.
Στην μάχη, όπου ο αριθμός και η υπεροχή του όπλων είναι στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού, οι αντάρτες προκαλούν μεγάλες απώλειες στον στρατό, αλλά δεν μπορούν να επιτύχουν τη νίκη. Ο Κατσουμότο, σοβαρά τραυματισμένος από πυρά, ζητά από τον Άλγκρεν να τον βοηθήσει να εξασκηθεί στο σεπούκου. Ο Άλγκρεν επιβιώνει και παραδίδει το σπαθί του Κατσουμότο στον Αυτοκράτορα, ο οποίος στη συνέχεια βρίσκει το θάρρος να αποκηρύξει τον Ομούρα καθώς και τον Πρέσβη Σουάνμπεκ των Ηνωμένων Πολιτειών.
Υποδοχή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Κριτικές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η ταινία πέτυχε υψηλότερες εισπράξεις στην Ιαπωνία από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. [16] Επίσης η υποδοχή από τους κριτικούς στην Ιαπωνία ήταν γενικά θετική.[17]
Ο Τομόμι Κατσούτα της εφημερίδας The Mainichi Shinbun πίστευε ότι η ταινία ήταν "μια τεράστια βελτίωση σε σχέση με προηγούμενες αμερικανικές προσπάθειες να απεικονίσουν την Ιαπωνία", σημειώνοντας ότι ο σκηνοθέτης Έντουαρντ Τσβικ "είχε ερευνήσει την Ιαπωνική ιστορία, είχε δώσει ρόλο σε γνωστούς Ιάπωνες ηθοποιούς και συμβουλεύτηκε εκπαιδευτικούς για να αποδόσει σωστά τους διαλόγους γι' αυτό δεν μπέρδεψε τις περιστασιακές και τυπικές κατηγορίες του ιαπωνικού λόγου». Ο Κατσούτα εξακολουθούσε να βρίσκει λάθος στην ιδεαλιστική απεικόνιση των σαμουράι της ταινίας, δηλώνοντας: «Η εικόνα μας για τους σαμουράι είναι ότι ήταν πιο διεφθαρμένοι».[18] Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κριτικός Ρότζερ Ίμπερτ των Chicago Sun-Times έδωσε στην ταινία τρεισήμισι αστέρια από τα τέσσερα, λέγοντας ότι «όμορφα σχεδιασμένο, έξυπνα γραμμένο, με πεποίθηση, είναι ένα ασυνήθιστα στοχαστικό έπος». [19]
Ο ιστότοπος συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes, δίνει βαθμολογία θετικής έγκρισης 66% βασισμένες σε 223 κριτικές με μέσο όρο 6.40/10. Η κριτική συναίνεση του ιστότοπου αναφέρει: «Με υψηλές αξίες παραγωγής και συναρπαστικές σκηνές μάχης, ο τελευταίος σαμουράι είναι ένα ικανοποιητικό έπος». [20] Στο Metacritic στην ταινία αποδίδεται μέσος όρος βαθμολογίας 55 στα 100, με βάση 43 κριτικές, υποδεικνύοντας "μεικτές ή μέσες κριτικές". [21]
Ένας διαδικτυακός αναλυτής συγκρίνει την ταινία ευνοϊκά με το Χορεύοντας με τους Λύκους καθώς κάθε πρωταγωνιστής συναντά και πολεμά έναν «τεχνολογικά καθυστερημένο λαό». Τόσο οι χαρακτήρες του Κόστνερ όσο και του Κρουζ έχουν υποφέρει από μια σειρά από τραυματικές και βάναυσες μάχες. Ο καθένας χρησιμοποιεί τελικά τις εμπειρίες του για να βοηθήσει αργότερα τους νέους του φίλους, όπου μάχεται ακόμη και με τη νέα του κοινότητα ενάντια στους ανθρώπους και τις παραδόσεις από τις οποίες προήλθε.[22]
Η ταινία επίσης βραβεύτηκε ως : "η πιο υπερεκτιμημένη ταινία της χρονιάς" στα 26α Stinkers Bad Movie Awards[23]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ www
.imdb .com /title /tt0325710 /. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2016. - ↑ 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 2,8 www
.siamzone .com /movie /m /1922. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2016. - ↑ 3,0 3,1 3,2 stopklatka
.pl /film /ostatni-samuraj. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2016. - ↑ www
.filmaffinity .com /es /film990754 .html. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2016. - ↑ 5,0 5,1 www
.metacritic .com /movie /the-last-samurai. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2016. - ↑ 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 6,6 bbfc
.co .uk /releases /last-samurai-2004-3. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2016. - ↑ 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 7,6 7,7 7,8 www
.imdb .com /title /tt0325710 /fullcredits. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2016. - ↑ 8,0 8,1 8,2 www
.adorocinema .com /filmes /filme-46943 /. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2016. - ↑ (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
- ↑ Freebase Data Dumps. Google.
- ↑ (Αγγλικά) Internet Movie Database. www
.imdb .com /title /tt0325710 /releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2017. - ↑ www
.kinokalender .com /film4441 _last-samurai .html. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2018. - ↑ 13,0 13,1 esadir
.cat /filmoteca /fitxa /node /L _ultim _samurai. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2022. - ↑ «The Last Samurai». British Board of Film Classification. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2016.
- ↑ 15,0 15,1 «The Last Samurai (2003)». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2012.
- ↑ "The Last Samurai (2003) – News" Αρχειοθετήθηκε 2009-02-10 στο Wayback Machine.. CountingDown.com. Retrieved September 17, 2012.
- ↑ "Sampling Japanese comment" Αρχειοθετήθηκε 2010-07-26 στο Wayback Machine.. Asia Arts. UCLA.edu. Retrieved September 17, 2012.
- ↑ Rich, Motoko (January 4, 2004). «Land Of the Rising Cliché». The New York Times. https://www.nytimes.com/2004/01/04/movies/04RICH.html. Ανακτήθηκε στις June 25, 2012.
- ↑ Ebert, Roger (December 5, 2003). "The Last Samurai" Αρχειοθετήθηκε 2012-10-09 στο Wayback Machine.. Chicago Sun-Times. RogerEbert.com. Retrieved August 8, 2010.
- ↑ «The Last Samurai». Rotten Tomatoes. Fandango Media. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2021.
- ↑ "The Last Samurai". Metacritic. CBS Interactive. Retrieved September 17, 2012.
- ↑ History Buffs: The Last Samurai
- ↑ https://web.archive.org/web/20040313035028/http://www.thestinkers.com/2003winners.html
Σημειώσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ πρώην στρατηγός του ιαπωνικού στρατού, καθώς και σύμβουλος και μέντορας του αυτοκράτορα, ο οποίος είναι εχθρικός προς τον εκδυτικισμό της Ιαπωνίας
Περαιτέρω ανάγνωση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Primadhy Wicaksono (2007). «THE INFLUENCE OF BUSHIDO ON NATHAN ALGREN'S PERSONALITY DEVELOPMENT AS SEEN IN JOHN LOGAN'S MOVIE SCRIPT THE LAST SAMURAI» (PDF) (στα Αγγλικά). Yogyakarta: Sanata Dharma University. - Bachelor of Education (Πρότυπο:Lang-id) thesis
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Επίσημος ιστότοπος
- Ο τελευταίος σαμουράι στην IMDb
- Ο τελευταίος σαμουράι στο AllMovie
- Ο τελευταίος σαμουράι στην TCM Movie Database
- Ο τελευταίος σαμουράι στον κατάλογο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου
- Ο τελευταίος σαμουράι στο Box Office Mojo
- Ταινίες του 2003
- Αμερικανικές ταινίες
- Αγγλόφωνες ταινίες
- Ιαπωνόφωνες ταινίες
- Αμερικανικές επικές ταινίες
- Ταινίες με μουσική σύνθεση Χανς Ζίμμερ
- Ταινίες τοποθετημένες στην Ιαπωνία
- Ταινίες τοποθετημένες στην Καλιφόρνια
- Ταινίες βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα
- Ταινίες γυρισμένες στη Νέα Ζηλανδία
- Ταινίες σε παραγωγή Τομ Κρουζ