Χρυσοτσίχλονο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χρυσοτσίχλονο

Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Στρουθιόμορφα (Passeriformes)
Οικογένεια: Εμπεριζίδες (Emberizidae)
Γένος: Εμπερίζα (Emberiza)
Είδος: E. citrinella
Διώνυμο
Emberiza citrinella
Λινναίος, 1758
Emberiza citrinella - MHNT
Ενα ενήλικο αρσενικό
θηλυκό
Emberiza citrinella

Το Χρυσοτσίχλονο (Emberiza citrinella) είναι πτηνό της οικογένειας των Εμπεριζίδων.

Είναι κοινό σε όλα τα είδη των ανοιχτών περιοχών με Θάμνους και μικρά δέντρα. Τον χειμώνα σχηματίζουν μικρά κοπάδια. Το χρυσοτσίχλονο έχει μήκος 15 με 17 εκατοστά και ένα χοντρό ράμφος σποροφάγου. Το αρσενικό έχει ένα ανοιχτό κίτρινο κεφάλι, κίτρινη κοιλιά και ραβδωτή καφέ πλάτη. Το θηλυκό είναι είναι ίδιου χρώματος αλλά πιο θαμπό και με περισσότερες ρίγες. Η κραυγή του αρσενικού είναι μονότονη και επαναλαμβανόμενη.

Η διατροφή του αποτελείται από έντομα και σπόρους. Φτιάχνει τη φωλιά του στο έδαφος και γεννάει τρία με έξι αυγά τα οποία έχουν τριχοειδή σημάδια.

Ο Μπετόβεν παραδέχτηκε ότι εμπνεύστηκε τις πέντε πρώτες νότες τις 5ης συμφωνίας του από το κελάηδισμα του χρυσοτσίχλονου.

Γεωγραφική κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To χρυσοτσίχλονο αναπαράγεται στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας. Σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης ο αριθμός των χρυσοτσίχλονων του έχουν μειωθεί σημαντικά. Στη Μεγάλη Βρετανία ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά 54% από το 1970. Στην Ευρώπη και την Ασία το χρυσοτσίχλονο είναι επιδημητικό αλλά σε ορισμένες πολύ βόρειες περιοχές μεταναστεύει τον χειμώνα σε θερμότερα μέρη.

Ενδιαίτημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χρυσοτσίχλονο πιο συχνά βρίσκεται σε πεδινές περιοχές και σε αγροτικές εκτάσεις, πιθανόν λόγω της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας των σπόρων. Φωλιάζει σε θάμνους, αυλάκια και φράχτες. Προτιμάει περιοχές που βρίσκονται κοντά σε μακρύ χορτάρι ή καλλιέργειες δημητριακών. Τα κοπάδια περνάνε το χειμώνα σε περιοχές με πολλούς σπόρους όπως σπαρμένα χωράφια.

Το χρυσοτσίχλονο έχει εισαχθεί στη Νέα Ζηλανδία το 1862 όπου έχει ευδοκιμήσει.

Διατροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρέφεται κυρίως με σπόρους από δημητριακά, πόες, τσουκνίδες, καλάμια και άλλα αγριόχορτα. Επίσης κατά την περίοδο της αναπαραγωγής τρώει έντομα όπως μύγες, ακρίδες, κατσαρίδες, ψαλίδες, κάμπιες, σκαθάρια, σκουλίκια και σαλιγκάρια.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα yellowhammer της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).