Προσφώνηση
Εμφάνιση
(Ανακατεύθυνση από Προσφωνήσεις αναφοράς)
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Αυτό το λήμμα παρουσιάζει το θέμα από ελληνική οπτική γωνία ή δίνει δυσανάλογο βάρος στην ελληνική πτυχή ενός παγκόσμιου θέματος. Προσπαθήστε να το ανασκευάσετε ή και να προσθέσετε πληροφορίες έτσι ώστε να καλύπτει πληρέστερα και περισσότερο ουδέτερα το θέμα. Παρακαλούμε δείτε τη σχετική συζήτηση στη σελίδα συζήτησης του λήμματος. |
Η προσφώνηση είναι ένας επίσημος, συχνά νομικά κατοχυρωμένος τίτλος. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για άτομα που κατέχουν πολιτικά, θρησκευτικά, δικαστικά ή πανεπιστημιακά αξιώματα.
Προσφωνήσεις Αρχηγών Κρατών
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Μεγαλειότατος : Προσφωνούνται οι Βασιλείς και οι Αυτοκράτορες. Αναφορά: Η Αυτού Μεγαλειότης ή Η Αυτού Μεγαλειότητα για Βασιλείς (Α.Μ.). για Αυτοκράτορες Η Αυτού Αυτοκράτορικη Μεγαλειότης ή Η Αυτού Αυτοκράτορικη Μεγαλειότητα στη νέα Ελληνική (Α.Α.Μ)
- Υψηλότατος : Προσφωνούνται οι Πρίγκιπες και οι γαλαζοαίματοι συγγενείς των Βασιλέων. Αναφορά: Η Αυτού Βασιλική Υψηλότης ή Η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα στη νέα ελληνική. (Α.Β.Υ.).
- Εξοχότατος : Προσφωνούνται αρχηγοί κρατών (Πρόεδροι της Δημοκρατίας), αρχηγοί κυβερνήσεων (πρωθυπουργοί), πρέσβεις, ορισμένοι κληρικοί, μέλη μιας βασιλικής οικογένειας και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι (π.χ. επικεφαλής των διεθνών οργανισμών, όπως οι ύπατοι αρμοστές στην Κοινοπολιτεία των Εθνών). Αναφορά: Η Αυτού Εξοχότις ή Η Αυτού Εξοχότητα στη νέα ελληνική. (Α.Ε.).
Προσφωνήσεις Καθηγητών, Δικαστικών, Ανώτατων Λειτουργών και Πολιτικών προσώπων
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Προσφωνήσεις Ορθοδόξων κληρικών
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Προς Πατριάρχη
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Παναγιώτατος : Προσαγορεύεται ειδικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Αναφορά: Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης (Α.Θ.Π.)
- Θειότατος και Μακαριώτατος : Προσφωνούνται οι Πατριάρχες των υπόλοιπων Παλαίφατων, Πρεσβυγενών Πατριαρχείων: Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων. Αναφορά: Η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης (Α.Θ.Μ.)
- Αγιώτατος : Προσφωνούνται οι Πατριάρχες Σερβίας και Μόσχας και πάσης Ρωσίας μόνο εντός των ορίων της επικράτειάς τους (προσφωνούνται και Μακαριώτατος είτε εκτός είτε εντός των ορίων της επικράτειάς τους)
- Μακαριώτατος : Προσφωνούνται οι Πατριάρχες των υπόλοιπων Νεοπαγών Πατριαρχείων: Οι Πατριάρχες Μόσχας και Πάσης Ρωσίας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας.
Προς Αρχιεπίσκοπο
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Μακαριώτατος : Προσφωνούνται οι Αρχιεπίσκοποι, επικεφαλής Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Παραδείγματα: οι Εκκλησίες της Κύπρου, της Ελλάδος, της Πολωνίας, της Αλβανίας, της Τσεχίας και Σλοβακίας της Ουκρανίας. Αναφορά: Η Αυτού Μακαριότης
- Σεβασμιώτατος : Προσφωνούνται οι Αρχιεπίσκοποι, που δεν είναι επικεφαλής Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, ή είναι ημιαυτόνομες, και υπάγονται κάπου. Παραδείγματα: Οι Εκκλησίες της Κρήτης, της Αμερικής και της Αυστραλίας που ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Αρχιεπισκοπή Σινά κ.α. που ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Αναφορά: Η Αυτού Σεβασμιότης
Προς Μητροπολίτη
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Σεβασμιώτατος : Προσφωνούνται γενικά οι Μητροπολίτες.
- Παναγιώτατος : Προσφωνούνται κατ' εξαίρεση οι Μητροπολίτες α) Θεσσαλονίκης και β) Μονεμβασίας και Σπάρτης γ) Τραπεζούντας (μέσα στην περιφέρειά τους και μόνον).
- Πανιερώτατος : Προσφωνούνται οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Κύπρου και οι Τιτουλάριοι Μητροπολίτες (χωρίς Επαρχία και Διοικητική Αρχή).
- Ιερώτατος : Προσφωνούνται οι Μητροπολίτες από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Προς Επίσκοπο
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Θεοφιλέστατος : Προσφωνούνται οι απλοί Επίσκοποι (βοηθοί) και Χωρεπίσκοποι (επαρχιούχοι).
Προς Πρεσβύτερο
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Προς άγαμους ιερείς
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Πανοσιολογιώτατος : Προσφωνούνται οι Αρχιμανδρίτες με πτυχίο Ανώτατης Σχολής.
- Πανοσιώτατος : Προσφωνούνται οι Αρχιμανδρίτες άνευ πτυχίου.
- Οσιολογιώτατος : Προσφωνούνται οι Ιερομόναχοι και Μοναχοί με πτυχίο Ανωτάτου Σχολής.
- Οσιώτατος : Προσφωνούνται οι Ιερομόναχοι και Μοναχοί άνευ πτυχίου.
Προς έγγαμους ιερείς
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Αιδεσιμολογιώτατος : Προσφωνούνται οι έγγαμοι ιερείς με πτυχίο Ανωτάτης Σχολής.
- Αιδεσιμώτατος : Προσφωνούνται οι έγγαμοι ιερείς άνευ πτυχίου.
Προς Διάκονο
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Ιερολογιώτατος : Προσφωνούνται οι Διάκονοι με πτυχίο Ανωτάτης Σχολής.
- Ευλαβέστατος : Προσφωνούνται οι Διάκονοι άνευ πτυχίου (βλ. Δίπτυχα Εκκλησίας 2005 σελ.1153-1154 εκδ. Απ. Διακονίας)
Προς Μοναχό ή Μοναχή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Προς Μοναχό
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Οσιολογιώτατος : Προσφωνούνται οι Μοναχοί με πτυχίο Ανωτάτου Σχολής.
- Οσιώτατος : Προσφωνούνται οι Μοναχοί άνευ πτυχίου.
Προς Μοναχή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Οσιολογιωτάτη : Προσφωνούνται οι Μοναχές με πτυχίο Ανωτάτου Σχολής.
- Οσιώτατη : Προσφωνούνται οι Μοναχές άνευ πτυχίου.
Προς Ιεροψάλτες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Μουσικολογιώτατος : Προσφωνούνται οι χοράρχες των ιεροψαλτών