Ξενοδοχείο Μετροπόλ (Βρυξέλλες)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ξενοδοχείο Μετροπόλ
Χάρτης
Είδοςξενοδοχείο και κτήριο
Αρχιτεκτονικήεκλεκτικισμός[1]
ΔιεύθυνσηPlace De Brouckère 31, 1000 Bruxelles και De Brouckereplein 31, 1000 Brussel
Γεωγραφικές συντεταγμένες50°51′5″N 4°21′13″E
Διοικητική υπαγωγήΒρυξέλλες[1]
ΤοποθεσίαPentagon
ΧώραΒέλγιο[1]
Έναρξη κατασκευής1895[2]
Ολοκλήρωση1895
ΑρχιτέκτοναςAntoine Trappeniers
ΒραβείαEPS Historic Site[3]
Προστασίαπροστατευομένο ακίνητο της περιοχής των Βρυξελλών (από 2002)[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Ξενοδοχείο «Μετροπόλ» (γαλλικά: Hôtel Métropole), ένα από τα παλαιότερα και ωραιότερα ξενοδοχεία των Βρυξελλών, χρονολογούμενο από τα τέλη του 19ου αιώνα, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, στη νότια πλευρά της Πλατείας ντε Μπρουκέρ (Place de Brouckère).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ξενοδοχείο «Μετροπόλ» εγκαινιάστηκε το 1895. Η ζυθοποιία Wielemans είχε αγοράσει το κτίριο και ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Άλμπαν Σαμπλόν να σχεδιάσει το ξενοδοχείο, που γειτόνευε με την παρακείμενη μπιραρία της.

Η αίθουσα υποδοχής (reception hall), 2008

Οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις του 1900 – 1910 μετέτρεψαν το εσωτερικό του ξενοδοχείου σε ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό δείγμα τεχνοτροπίας αρ-νουβό. Η κεντρική του είσοδος είναι σε ρυθμό γαλλικής αναγέννησης, η οποία οδηγεί στη θαυμαστή αίθουσα υποδοχής (reception hall) με τα υπέροχα βιτρώ και την πλούσια αρ-νουβό διακόσμηση.

Βιτρώ στην αίθουσα υποδοχής, 2009

Το παρακείμενο καφέ «Μετροπόλ», με την περίτεχνη διακόσμηση που ανάγεται περίπου στο 1890, είναι ανοικτό στο κοινό και συγκεντρώνει πολιτικούς, διπλωμάτες και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.

Στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ» πραγματοποιήθηκε το 1911 το επιστημονικό συνέδριο φυσικής Σολβέ (Solvay Conference), στο οποίο έλαβαν μέρος η Μαρία Κιουρί, ο Μαξ Πλανκ και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Εδώ είχε διαμείνει και το πλήρωμα του αμερικανικού διαστημοπλοίου Τσάλεντζερ.

Διάσημοι επισκέπτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ξενοδοχείο «Μετροπόλ» των Βρυξελλών, κατά τη διάρκεια των 115 ετών λειτουργίας του, από το 1895 μέχρι σήμερα, έχει φιλοξενήσει διάσημους επισκέπτες: εστεμμένους και μέλη βασιλικών οικογενειών, αρχηγούς κρατών, πολιτικούς ηγέτες, συγγραφείς και καλλιτέχνες.

Όπως προκύπτει από το «βιβλίο φιλοξενουμένων», μεταξύ των διάσημων επισκεπτών του περιλαμβάνονται: οι βασιλείς Λεοπόλδος ο Γ΄ και Αλβέρτος του Βελγίου, ο βασιλιάς Ουμβέρτος της Ιταλίας, ο Σάχης του Ιράν, οι πρώην πρόεδροι των Η.Π.Α. Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και Λίντον Τζόνσον, ο Σαρλ Ντε Γκωλ, ο καγκελάριος της Γερμανίας Κόνραντ Αντενάουερ, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τεντ Κέννεντυ κ. ά. Από τον τομέα της επιστήμης η Μαρία Κιουρί και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Το Καφέ Μετροπόλ, 2009

Στις διασημότητες από το χώρο των γραμμάτων και της τέχνης περιλαμβάνονται: οι συγγραφείς Ζαν Κοκτώ, Αντρέ Μωρουά και Αντρέ Ζιντ, ο θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός Σασά Γκιτρύ, οι συνθέτες Ρίχαρντ Στράους και Άρθουρ Ρουμπινστάιν, ο Ιταλός τενόρος Ενρίκο Καρούζο, οι σκηνοθέτες Φρανσουά Τριφό και Αντρέι Βάιντα, η Ισιδώρα Ντάνκαν και ο Ρώσος χορευτής Ρούντολφ Νουρέγιεφ, οι ηθοποιοί Σάρα Μπερνάρ, Φερναντέλ, Ζαν Πιερ Ωμόν, Υβ Μοντάν, Σιμόν Σινιορέ, Μισέλ Μοργκάν, Άντονι Πέρκινς, Ανί Ζιραρντό, Άντονι Κουίν, Βιτόριο Γκάσμαν, Κλαούντια Καρντινάλε, Αλαίν Ντελόν, Πίτερ Ο’ Τουλ, Μισέλ Πικολί και Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο τενόρος της όπερας Πλάθιντο Ντομίνγκο, ο Γάλλος τραγουδιστής Σαρλ Αζναβούρ κ. ά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Official website of the Hotel Metropole (www.metropolehotel.com)
  • «Βρυξέλλες» (Οδηγοί του Κόσμου), Εκδόσεις ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - DORLING KINDERSLEY, Αθήνα, 1999.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Συντεταγμένες: 50°51′5″N 4°21′13″E / 50.85139°N 4.35361°E / 50.85139; 4.35361