Μαρακές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μαρρακές)

Συντεταγμένες: 31°38′N 8°0′W / 31.633°N 8.000°W / 31.633; -8.000

Μαρακές

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μαρακές
31°37′46″N 7°58′52″W
ΧώραΜαρόκο
Διοικητική υπαγωγήΝομαρχία του Μαρακές
Ίδρυση1065
Διοίκηση
 • ΔήμαρχοςFatima Ezzahra El Mansouri (2021–άγνωστη τιμή)
Έκταση230 km²
Υψόμετρο468 μέτρα[1]
Πληθυσμός966.987 (2020)[2]
Ταχ. κωδ.40000
Ζώνη ώραςΏρα Δυτικής Ευρώπης
UTC±00:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Μεντίνα του Μαρακές
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.
Χάρτης
Χώρα μέλος Μαρόκο
ΤύποςΠολιτισμικό
Κριτήριαi, ii, iv, v
Ταυτότητα331
ΠεριοχήΑραβικές Χώρες
Ιστορικό εγγραφής
Εγγραφή1985 (9η συνεδρίαση)


Το Μαρακές (αραβικά: مراكش Marrakesh), είναι πόλη στο Μαρόκο κοντά στην οροσειρά του Άτλαντα, γνωστή και ως «Κόκκινη Πόλη» ή «Αλ Χάμρα». Η Μεντίνα του Μαρακές (παλαιά πόλη) αποτελεί από το 1985 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η πόλη εξυπηρετείται από το Διεθνές Αεροδρόμιο Μενάρα (κωδικός RAK) και από σιδηροδρομική γραμμή προς βορρά και την Καζαμπλάνκα.

Το Μαρακές έχει πληθυσμό που ξεπερνά τους 1.000.000 κατοίκους, με στοιχεία του 2006, ενώ συγκεντρώνει και έναν αριθμό Ευρωπαίων, κυρίως Γάλλων, Ισπανών, Ιταλών, Βρετανών και Πορτογάλων.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα της πόλης προέρχεται από τις βερβερικές λέξεις mur (n) akuch, που σημαίνει Χώρα του Θεού, ενώ η ίδια η ονομασία του Μαρόκου προέρχεται από την ίδια ρίζα.

Το Μαρακές έχει το μεγαλύτερο παραδοσιακό παζάρι στο Μαρόκο και την πιο πολυσύχναστη πλατεία σε ολόκληρη την Αφρική, την Τζεμάα ελ Φνα: το πρωί ασφυκτιά από ακροβάτες, παραμυθάδες, ταχυδακτυλουργούς, νερουλάδες, γητευτές φιδιών, χορευτές και μουσικούς, ενώ το βράδυ γεμίζει από υπαίθριους πάγκους για φαγητό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μαρακές είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου μετά την Καζαμπλάνκα (πρωτεύουσα είναι το Ραμπάτ) και παλαιότερα ήταν γνωστή ως Πόλη του Μαρόκου. Πριν την άνοδο των Αλμοραβιδών τον 11ο αιώνα, η περιοχή βρισκόταν υπό την εξουσία της πόλης Αγκμάτ, αλλά ο ηγέτης Αμπού-Μπακρ ιμπν-Ουμάρ αποφάσισε ότι λόγω υπερπληθυσμού θα έπρεπε να χτίσει μια νέα πρωτεύουσα. Ως νομάδας από τη Σαχάρα, αποφάσισε να τη χτίσει σε μια πεδιάδα, ένα ουδέτερο έδαφος μεταξύ δυο αντίπαλων φυλών. Η πόλη ξεκίνησε να χτίζεται υπό την εξουσία του το 1070, αλλά ολοκληρώθηκε επί του διαδόχου του Γιουσούφ ιμπν Τασφίν.

Η πόλη γνώρισε περίοδο δόξας επί του Γιακούμπ ελ Μανσούρ, τρίτου κατά σειρά Σουλτάνου της δυναστείας των Αλμοχάδων. Στην πόλη άρχισαν να συρρέουν λόγιοι και ποιητές, ενώ κατασκευάστηκαν το τζαμί Κουτουμπία και ένα νέο κασμπάχ. To 1269, το Μαρακές κατακτήθηκε από τη δυναστεία των Μερινίδων, οπότε και έπεσε σε λήθαργο και η πρωτεύουσα του κράτους μεταφέρθηκε στην πόλη Φεζ. Στις αρχές του 16ου αιώνα, το Μαρακές ξανάγινε πρωτεύουσα και έφτασε στο απόγειό του χάρη στο Μοχάμεντ ελ Μαχντί, Σουλτάνο της δυναστείας των Σααντί. Τα κατεστραμμένα μνημεία αναστηλώθηκαν και κατασκευάστηκαν πολυτελή παλάτια. Το Παλάτι Ελ Μπαντί αποτελεί αντίγραφο της Αλάμπρας, κατασκευασμένο από τα ακριβότερα υλικά από την Ιταλία, το Σουδάν, την Ινδία και την Κίνα. Ωστόσο, η πόλη δε θα παραμείνει για πολύ πρωτεύουσα, καθώς στο τέλος του 17ου αιώνα η δυναστεία των Αλαουιτών μεταφέρει την πρωτεύουσα κατ' αρχάς στη Φεζ κι έπειτα στην πόλη Μεκνές.

Για αιώνες, το Μαρακές ήταν γνωστό για τους εφτά αγίους του. Όταν ήταν δημοφιλής ο σουφισμός, εγκαινιάστηκε από τον Αμπού Αλί αλ-Χασάν αλ-Γιουσί η γιορτή των «εφτά αγίων», κατ' εντολήν του σουλτάνου. Οι τάφοι διαφόρων γνωστών και σημαντικών φυσιογνωμιών μεταφέρθηκαν στο Μαρακές για να προσελκύσουν προσκυνητές, παρομοίως με την πόλη Εσσαουίρα και τις γιορτές της.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανόραμα της πλατείας Τζεμαά ελ Φνα

Μεντίνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μεντίνα του Μαρακές αποτελεί νευραλγικό σημείο και το ιστορικό κέντρο της πόλης. Εκτείνεται σε περιοχή 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποτελώντας έτσι μια από τις μεγαλύτερες μεντίνες του Μαρόκου. Χτίστηκε γύρω από ένα στρατόπεδο και μια αγορά, ενώ το 12ο αιώνα κατασκευάστηκε και ένα κάσμπαχ, που θα την προστάτευε από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις των βερβερικών φυλών και θα εγκαθίδρυε την κυριαρχία των Αλμοραβιδών. Οι διάφορες δυναστείες που πέρασαν από την πόλη πραγματοποίησαν σημαντικές προσθήκες και αλλαγές στην παλαιά πόλη.

Αναφορές στη σύγχρονη κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Marrakesh Night Market» είναι ο τίτλος ενός τραγουδιού της Loreena mcKennitt στο άλμπουμ της The Mask and Mirror. Το τραγούδι έχει ερμηνευτεί στα ελληνικά υπό τον τίτλο Νυχτερινό παζάρι στο Μαρακές (απόδοση στίχων: Ρένια Στίλογλου, ερμηνεία: Καλλιόπη Βέττα).
  • Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γύρισε τις πρώτες σκηνές της ταινίας Ο Άνθρωπος που Γνώριζε Πολλά (1956) στο Μαρακές με την Ντόρις Ντέι και τον Τζέιμς Στιούαρτ.
  • Η πόλη του Μαρακές χρησιμοποιήθηκε επίσης ως σκηνικό γυρισμάτων στην ταινία του 1999 Η Μούμια για να αναπαραστήσει την Αίγυπτο της δεκαετίας του '20.
  • Ακόμη, στην πόλη γυρίστηκαν αρκετές σκηνές της ελληνικής τηλεοπτικής σειράς «Τρικυμία» παραγωγής 1998.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]